Bezuvjetne osude

Provokaciju neofašističkih ‘Vodoinstalatera’ osudili Zajednica Talijana Rijeka i Furio Radin

Marinko Glavan

Screenshot Facebook

Screenshot FacebookRIJEKA – Isticanje monarhističke talijanske zastave na ogradi Guvernerove palače, dan uoči stote godišnjice pohoda Gabrielea D’Annunzija na Rijeku, u gradu je naišlo na nepodijeljene osude, kako gradske vlasti, političkih stranaka, tako i Zajednice Talijana te potpredsjednika Sabora i predstavnika talijanske manjine u parlamentu Furija Radina.


Provokatorski čin skupine talijanskih ultradesničara koji sebe nazivaju “Vodoinstalateri”(“Gli Idraulici”), dogodio se kada su na ogradu ispred Pomorskog i povijesnog muzeja (Guvernerove palače) istaknuli zastavu Kraljevine Italije, koja nije u službenoj upotrebi još od završetka Drugog svjetskog rata, a uz zgradu u kojoj je za svoje šesnaestomjesečne vladavine Rijekom stolovao D’Annunzio ostavili su i letke, prilikom čega su dvojica od počinitelja privedena. Kasnije su privedena još dvojica Talijana, kod kojih je policija pronašla manje zastave Kraljevine Italije.


Ne zaslužuju pozornost


Predsjednica Zajednice Talijana u Rijeci Melita Sciucca smatra kako ovakve akcije mogu samo naštetiti talijanskoj zajednici u Rijeci i Hrvatskoj te odnosima dviju zemalja.
– Bezuvjetno osuđujem ovu provokaciju, komentar je predsjednice Zajednice Talijana Rijeke Melite Sciucce na isticanje povijesne zastave Kraljevine Italije na ogradu ispred Guvernerove palače u Rijeci.


– Riječ je o provokaciji neodgovornih pojedinaca koji se valjda na ovaj način žele pojaviti u medijima i na društvenim mrežama i promovirati svoje stavove. Pritom ne razumiju koliko svojim postupcima mogu naštetiti talijanskoj zajednici u Rijeci, talijanskim institucijama u Rijeci i Hrvatskoj, kao i Gradu Rijeci i svim Riječanima i Fiumanima koji svakodnevno rade na dobrim međusobnim odnosima. Štetu nanose i bilateralnim odnosima Italije i Hrvatske u cjelini.


Ne želim im davati previše pozornosti, jer upravo je to njihov cilj, a oni pozornost ne zaslužuju. Današnji je dan u povijesti Rijeke značajan, iako je riječ o vrlo kompleksnim povijesnim događanjima na čijem rasvjetljavanju su napokon zajednički počeli raditi hrvatski i talijanski povjesničari. Oni se i trebaju baviti tim pitanjima, a moja poruka je da želim promovirati talijanski jezik i kulturu, te fiumansku tradiciju kao dio ovog grada, dio riječke povijesti i kulture, rekla je Sciucca.


Takvi nam ne trebaju


Zastupnik talijanske nacionalne manjine u Saboru Furio Radin jasno je poručio – Takve grupe provokatora nam ne trebaju.


– U Rijeci nam treba skladan suživot Talijana i Hrvata, a ovakvi politički performansi, kao što je isticanje zastave Kraljevine Italije ili otkrivanje spomenika D’Annunziju baš 12. rujna sigurno nisu usmjereni ka promoviranju dobrih odnosa i suživota.


Ta skupina koja se naziva Vodoinstalaterima već je imala slične akcije, primjerice usmjerene protiv imigranata na Lampedusi, ali i u drugim krajevima Italije. No, moraju znati da neće i ne mogu narušiti dobre odnose Talijana i Hrvata u Hrvatskoj, u kojima su učinjeni veliki koraci naprijed, poput postavljanja dvojezičnih ploča s nazivima mjesta, ulica i trgova. Zajednički život talijanske manjine i većinskog hrvatskog naroda počiva na čvrstim temeljima i ovakvi kao oni ne mogu ga narušiti.


Što se tiče otkrivanja spomenika D’Annunziju u Trstu, treba znati da u Italiji mnoge škole, ulice i trgovi nose njegovo ime, jer je riječ o velikom pjesniku. Da je taj spomenik otkriven bilo kojeg drugog datuma, primjerice na obljetnicu njegovog rođenja, to ne bi bilo sporno, ali otkrivanje spomenika točno na stotu godišnjicu okupacije Rijeke nije ništa drugo nego politiziranje koje tom spomeniku daje dimenziju koja nam ne treba i neprihvatljiva je, kaže Radin.