Nova dimenzija prijetnji

Provaljeno u stanove Olivera Frljića i njegove djevojke: ‘Ovo je poruka što bi mi se moglo dogoditi sljedeće’

Portal Novilist.hr

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Iako se fizičko nasilje još uvijek nije dogodilo, za ovaj novi ciklus zastrašivanja koji je uperen i protiv mojih bližnjih, držim odgovornima upravo predsjednicu i političku partiju iz koje dolazi, izjavio je jutros Oliver FrljićIntendant riječkog HNK Ivana pl. Zajca jutros se javnosti obratio priopćenjem u kojem navodi kako su učestale prijetnje kojima je izložen, ovaj vikend dobile svoju novu dimenziju. U petak je, naime, prvo provaljeno u stan njegove djevojke u Zagrebu, a u nedjelju je otkrio da se isto dogodilo i s njegovim stanom.


– Jasno je da ovdje ne može biti riječi o nikakvoj slučajnosti, već o jasnoj poruci što bi se moglo dogoditi sljedeće ukoliko nastavim sa svojim javnim djelovanjem. Očigledno svi dosadašnji načini zastrašivanja – od anonimnih prijetećih pisama, od kojih je jedno sadržavalo fotografiju na kojoj je bio namontiran prizor odsijecanja moje glave, preko ljetošnje opsade riječkog HNK od strane ratnih veterana i navijača koji su unisono skandirali da će mi se napiti krvi, višekratnih dojava da je u kazalištu postavljena bomba ili nedavnog vinkovačkog grafita “Smrt Oliveru Frljiću” – nisu urodili željenim plodom, pa je Nepoznati Netko odlučio ući i u moju privatnu sferu, kaže Frljić.


Intendant navodi kako su “zeleno svjetlo” onima koji se žele obračunati s njim dali Tomislav Karamarko sa svojim predizbornim obećanjem “da će riječki HNK ponovno učiniti hrvatskim i narodnim kad osvoji vlast” i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović s nedavnim pismom.
– Gotovo da bode u oči koliko je ovaj zadnji čin u suglasju sa svim onim što u javnom prostoru protiv mene govori HDZ. Ukoliko ne postoje institucionalni mehanizmi kojima bi me ova stranka i njezini sateliti mogli smijeniti s funkcije koju trenutno obavljam, onda uvijek postoje oni neinstitucionalni – udariti na obitelj ili djevojku. U više navrata sam rekao da ću upravo predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović držati odgovornom ukoliko se nakon njezinog huškačkog pisma dogodi eskalacija fizičkog nasilja. Iako se fizičko nasilje još uvijek nije dogodilo, za ovaj novi ciklus zastrašivanja koji je uperen i protiv mojih bližnjih, držim odgovornima upravo nju i političku partiju iz koje dolazi. Njihovo javno djelovanje već duže vrijeme potiče atmosferu netolerancije i mržnje, medijskog nasilja, a erupcija fizičko nasilje pitanje je dana. Nažalost, imamo vlast koja vodi specijalni rat protiv svojih građana, piše u priopćenju Frljić, dodajući kako je nakon otkrića provale sinoć, u više navrata policajcima koji su vršili uviđaj govorio o prethodnoj provali, gotovo u identičnoj izvedbi, svim prijetnjama kojima je izložen i sumnji da se radi o planskom zastrašivanju.


– Također sam ih molio da kontaktiraju dežurnog krim-inspektora i obavijeste ga o tome, ali su mi rekli da moram, ukoliko imam takve sumnje, otići sam u policijsku postaju i to prijaviti. U policijskoj postaji su mi dežurni krim-inspektori, umjesto da naprave uviđaj i skupe eventualni dokazni materijal, objašnjavali razliku između uvrede i prijetnje. Tako sam naučio da, kad mi netko na ulici dovikne “Frljiću, četniče”, to predstavlja uvredu, a kad mi pak netko prijeti da će mi se napiti krvi, to se već može kvalificirati kao prijetnja. Iako sam im detaljno objašnjavao kontekstu i sve što mi se događalo, nisam dobio nikakvu policijsku zaštitu. Gospodine Orepić, nadam se da će se stvari malo promijeniti kad me sljedeći put netko fizički napadne, zaključio je Frljić.