Terra i U.Z.O.R

Prostori podrške: Ovaj riječki projekt uvodi savjetovališta za mlade i obitelj u zajednici

Ervin Pavleković

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Cilj je toga vrijednog projekta unaprjeđenje postojećih i širenje usluga izvaninstitucionalne skrbi, kao i jačanje kapaciteta stručnjaka na području više hrvatskih gradovaU prostorijama RiHuba predstavljen je projekt “Prostori podrške – Program savjetovališta u zajednici” koji je zamišljen kao savjetovalište za mlade i obitelj, a nakon toga je održan i okrugli stol “Kako stvaramo Prostore podrške”.


Cilj je toga vrijednog projekta unaprjeđenje postojećih i širenje usluga izvaninstitucionalne skrbi, kao i jačanje kapaciteta stručnjaka na području više gradova – Osijeka, Slavonskog Broda, Zagreba, Rijeke, Pule, Zadra i Splita.


Psiholog Nikola Serdarević iz Udruge Terra predstavio je sam projekt, njegovu važnost, ciljeve i način rada te je pozvao sve koji trebaju pomoć da se uključe u projekt, odnosno da potraže pomoć, ako je trebaju.
– Mi već pružamo socijalne usluge koje želimo dodatno pojačati ovim projektom te ih želimo i proširiti. Bilo da se radi o nekom obliku savjetovanja, razgovora, nekoj psihoterapiji koja je potrebna, ili o nekom drugom obliku psihosocijalne podrške, mi pomoć pružamo s jednim individualiziranim, slobodnijim pristupom.


Jedna od snaga nas udruga jest to što imamo otvorenije ruke glede toga kako ćemo raditi, za razliku od institucija. Na taj način želimo pozvati sve koji trebaju pomoć da radimo s njima individualno, s njihovim partnerima, s njihovim obiteljima ili da radimo unutar neke grupe, kazao je Serdarević.


Projekt “Prostori podrške – Program savjetovališta u zajednici” služi uspostavljanju dostupnog savjetovališta osobama u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti radi spječavanja psiholoških poteškoća te lakšeg uključivanja tih osoba na tržište rada.


Glavni su ciljevi projekta pružanje podrške procesu deinstitucionalizacije socijalnih usluga i podizanje svijesti o deinstitucionalizaciji socijalnih usluga, unaprjeđenje kvalitete i razvoj izvaninstitucijskih usluga te jačanje kapaciteta stručnjaka za organiziranje i pružanje izvaninstitucijskih socijalnih usluga, kao i za provedbu samog procesa deinstitucionalizacije.


Uz usluge savjetovanja, psihoterapije i psihosocijalne podrške, tu je i usluga kontinuirane pomoći u učenju u stimulativnom prostoru za učenje.


Korisnici projekta su djeca i mladi do 21 godine koji imaju poteškoća u odrastanju, njihovi roditelji te beskućnici.


Osamdeset je osoba dosad primilo pomoć kroz socijalne usluge u zajednici, dvadeset je članova obitelji uključeno u projektne aktivnosti, a petnaest je stručnjaka osposobljeno u području socijalnih usluga.


Zahvaljujući stručnim i kvalificiranim psiholozima i psihoterapeutima, stručna psiholocijalna pomoć koju nude udruge U.Z.O.R. i Terra nastavit će se u naredne dvije godine.


Na okruglom stolu “Kako stvaramo Prostore podrške” sudjelovali su djelatnici Centara za socijalnu skrb, Domova za odgoj djece i mladeži, Odjela za adolescentu psihijatriju KBC-a Rijeka te su razgovorom promišljali o zajedničkom razumijevanju podržavajućih prostora, socijalnih usluga i odnosa unutar njih, u sklopu projekta “Prostori podrške – Program savjetovališta u zajednici”.


Projekt “ProstoRi Podrške – program savjetovališta u zajednici” provode Udruga za zaštitu obitelji – Rijeka (U.Z.O.R.) kao nositelj te Udruga Terra i Grad Rijeka kao partneri u periodu od srpnja ove godine do kraja lipnja 2023. godine, uz sufinanciranje iz Europskog socijalnog fonda Europske unije.


Ukupna je vrijednost projekta gotovo 2 milijuna kuna. Za pomoć i savjetovanje korisnici se mogu javiti u udruge U.Z.O.R. ili Terra, a sve usluge u sklopu projekta za korisnike su besplatne.