Okrugli stol

ProstoRi podrške: Kapaciteti riječkih obiteljskih savjetovališta su popunjeni! “Pucamo po šavovima”

Sanja Gašpert

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Usluge su svima zainteresiranima besplatne, interes je ogroman, a svakodnevno im po cijele dane zvone telefoni. Zovu i roditelji, ali i djeca i mladiU sklopu obilježavanja Međunarodnog dana obitelji, u zgradi Grada Rijeke održan je okrugli stol pod nazivom “Obitelj u centru Prostora podrške”, organiziran u sklopu europskog projekta ProstoRi podrške – program savjetovališta u zajednici, s ciljem poticanja konstruktivne rasprave o sinergijskim načinima odgovora stručnjaka na potrebe obitelji u zajednici.


Na okruglom stolu sudjelovali su nositelji i partneri projekta “ProstoRi podrške” te stručnjaci Zavoda za socijalni rad, Obiteljskog centra, Savjetovališta za djecu i mlade Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, Psihološkog savjetovališta Sveučilišnog savjetovališnog centra i ostalih relevantnih organizacija i institucija.


Voditeljica Savjetovališta Udruge Terra, psihologinja i psihiterapeutkinja Ivona Maričić Kukuljan istaknula je kako je riječ o dvogodišnjem projektu usmjerenom prvenstveno na obitelj, djecu i mlade, koji je posebno aktualan u vremenima kada su potrebe za psihološkim i socijalnim uslugama jako velike, pa je, dodala je Maričić Kukuljan, ovaj projekt i jedna vrsta nadopunjavanja usluga državnih ustanova.


Usluge svima besplatne
– Naše su usluge svima zainteresiranima besplatne, interes je ogroman, svakodnevno nam po cijele dane zvone telefoni, zovu i roditelji, ali i djeca i mladi, posebice mladi, kapaciteti svih savjetovališta su popunjeni, “pucamo po šavovima”.


U današnjim vremenima svi smo u nekoj žurbi, stalno smo na mobitelima, društvenim mrežama, ritam života je takav, a porast za uslugama psiho-socijalne pomoći je sve veći.


Tome je sigurno doprinijela i destigmatizacija psiholoških poteškoća, puno se sada govori o mentalnom zdravlju, što prije nije bio slučaj.


Djeca i mladi nam se najčešće javljaju zbog osjećaja izgubljenosti, nedostatka bliskih veza, nedostatka prijatelja, nedostatka komunikacije jedni među drugima, rekla je Maričić Kukuljan.Predsjednica Udruge Terra, psihoterapeutkinja Ilinka Serdarević istaknula je kako se javio fenomen da se mladi sve češće sami obraćaju i traže pomoć, prije su ih uglavnom roditelji dovodili.


To govori u koliko su teškoj situaciji, nemaju dovoljno prostora. Imaju problem sa svojim identitetom, depresijom, anksioznošću.


Tu smo svi odgovorni – društvo, škola, obitelj, i mislim da je nužno potrebno naći načine kako odgovoriti na potrebe mentalnog zdravlja, poručila je Serdarević.


Glavne aktivnosti


Moderatorica okruglog stola, drugog u sklopu spomenutog projekta, Ivona Maričić Kukuljan predstavila je glavne aktivnosti projekta, među kojima je istaknula adaptaciju i opremanje prostora za kvalitetno pružanje izvaninstitucionalnih socijalnih usluga, aktivnosti Savjetovališta u udrugama UZOR i Terra, aktivnosti Laboratorija za učenje koji je ponudio besplatne instrukcije za učenike, aktivnosti mobilnog tima za osobe koje nisu u mogućnosti doći do savjetovališta, edukaciju osposobljavanja za stručnjake za pružanje kvalitetnijih socijalnih usluga, kao i umrežavanje dionika i održavanje dva okrugla stola s ciljem promocije procesa deinstitucionalizacije socijalnih usluga te prava pripadnika ciljanih usluga.


Također, predstavljena je i on line brošura za djecu i mlade “Mitovi i legende o mentalnom zdravlju”, u kojoj se zainteresirani mogu informirati o svim uslugama savjetovališta, odnosno pružateljima socijalnih usluga.


Maričić Kukuljan predstavila je i brojčane rezultate projekta zabilježene do 31. ožujka ove godine, pa tako istaknula 1.824 sata savjetovanja, 1.610 sati psihosocijalne podrške, razgovore i postupanja s osamdeset djece i mladih do 21 godine starosti, rad s beskućnicima, 26 obitelji, iako ih je i više, uključenih u socijalno mentorstvo, kao i 72 organizirane i pružene usluge mobilnih timova, a uključeno je i šesnaest stručnjaka osposobljenih u području socijalnih usluga.


Što je cilj projekta?


Cilj dvogodišnjeg EU projekta ProstoRi podrške – program savjetovališta u zajednici je uspostavljanje savjetovališta u zajednici, s ciljem povećanja dostupnosti psiholoških i socijalnih usluga osobama u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti radi sprečavanja kronifikacije psiholoških poteškoća i institucionalizacije te lakšeg uključivanja osobe na tržište rada.


Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.999.947,52 kuna, odnosno 265.597 eura i u potpunosti je financiran iz Europskog socijalnog fonda – Operativni program “Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.”, putem mehanizma Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizam).


Nositelj projekta je Udruga za zaštitu obitelji – Rijeka (UZOR), a partneri su Udruga Terra i Grad Rijeka.