PARTNERSTVO

Program Kamov preuzet će MMSU, HKD i Gradska knjižnica

Damir Cupać

Rezidencijalni program Kamov pokrenut je 2011., a do danas je ugostio 520 umjetnika i surađivao s brojnim organizacijama u kulturi koje rade na pomicanju granica tradicionalnih medija i praksiRIJEKA – Pročelnik Odjela za kulturu Ivan Šarar najavio je da će Muzej moderne i suvremene umjetnost u partnerskoj suradnji s Hrvatskim kulturnim domom na Sušaku i Gradskom knjižnicom Rijeka biti zaduženi za osmišljavanje i definiranje zajedničkog programskog modela rada Rezidencijalnog programa Kamov koji bi trebao obuhvatiti ne samo programska partnerstva, već i različite inicijative koje dolaze s nezavisne kulturne scene.


Javni forum


MMSU će preuzeti upravljanje s dva stana, organizaciju, koordinaciju i promociju programa te vođenje mrežne stranice Rezidencijalnog programa Kamov. U Gradu Rijeci su uvjereni da je riječ o dobrom projektu, ali kojemu je potreban novi iskorak.


– Još 2011. godine pokrenuli smo Rezidencijalni program Kamov, kao mjesto za povremeni boravak kreativnih pojedinaca i grupa iz djelokruga književnosti, vizualnih i audiovizualnih umjetnosti, glazbe, dramske umjetnosti, plesa i pokreta te društvenih znanosti u gradu Rijeci. Do danas je ovaj Rezidencijalni program ugostio 520 umjetnika i surađivao s mnogobrojnim organizacijama u području kulture čiji je rad usmjeren na pomicanje granica tradicionalnih medija i praksi. Gostujući umjetnici, teoretičari i stvaratelji, tijekom svoga boravka u Rijeci radili su na svojim projektima, sudjelovali u događanjima na riječkoj kulturnoj sceni. To je bio i cilj programa da bude jedan od katalizatora žive i aktivne umjetničke i kulturne scene grada Rijeke, javni forum za suvremeni umjetnički diskurs te prostor za kontinuirano propitivanje identiteta grada i osvrtanja na aktualne teme, podsjetio je Šarar. Dodao je da je u povodu 10. obljetnice Rezidencijalnog programa Kamov cilj očuvati, između ostalog, naslijeđe EPK 2020.
– Prema prijedlogu Odjela gradske uprave za kulturu, MMSU u partnerskoj suradnji s HKD-om i Gradskom knjižnicom, bili bi zaduženi za osmišljavanje i definiranje zajedničkog programskog modela rada Rezidencijalnog programa Kamov koji bi trebao obuhvatiti ne samo programska partnerstva, već i različite inicijative koje dolaze s nezavisne kulturne scene. MMSU će preuzeti upravljanje stanovima kao i organizaciju, koordinaciju i promociju programa te vođenje mrežne stranice Rezidencijalnog programa Kamov. S druge strane, HKD će preuzeti poslovni prostor na adresi Križanićeva 6a, za razvoj svoje programske djelatnosti. Prostor je korišten i za provođenje programa Rijeka – EPK 2020.


Koristan prostor


S obzirom na njegovu lokaciju u širem centru grada i činjenicu da se radi o prizemlju koje omogućuje pristup osobama smanjene pokretljivosti, takav prostor je izuzetno koristan za daljnji razvoj kulturnih participativnih programa koje provodi HKD na Sušaku, s posebnim naglaskom na inkluzivnoj sceni, volonterskom programu, programu Kortil uživo te programima vaninstitucionalne scene. HKD će tim prostorom upravljati do kraja 2031. godine. Pročelnik Šarar dodao je da je HKD centar starog Sušaka koji danas izgleda sivo i depresivno.


– Tu je zonu teško oživjeti, a ona to zaslužuje. Zato bi bilo dobro osmisliti strategiju da se to promijeni, uvjeren je Šarar.