Županijski stožer

POTVRĐENO Primorsko-goranska županija ide u lockdown na dva tjedna! Evo što se sve zatvara

P. N.

Foto Goran Kovačić PIXSELL

Foto Goran Kovačić PIXSELL

"Ovo su jako stroge mjere i jako slične onima iz prošle godine, ali smatramo da je to jedini način da smanjimo širenje epidemije", rekao je ŠćulacObistinilo se ono što je već jučer najavljeno – Primorsko-goranska županija ide u gotovo potpuni lockdown, ali ne na tjedan dana kako se prvotno govorilo, već na dva tjedna.


Šef županijskog stožera civilne zaštite Mladen Šćulac objavio je danas kako se zabranjuje održavanje svih javnih događanja i okupljanja; obustavlja se rad trgovina koje prodaju odjeću i obuću; u drugim trgovinama radno vrijeme se ograničava na period od 6 do 19 sati; maksimalni broj kupaca bit će do 10 ljudi na sto kvadrata.


Također se obustavlja rad casina, automat klubova i uplatnih mjesta za igre na sreću, kao i rad na terasama ugostiteljskih objekata. Ugostiteljski objekti, pojasnio je Šćulac, mogu hranu i piće izdavati na ulaznim vratima uz pridržavanje svih epidemioloških mjera, odnosno putem dostave.
Zabranjuju se posjete u domovima za starije i nemoćne, dok škole prelaze na nastavu po modelu C, osim onih kojima je osnivač Grad Rijeka i koje će od prvog do četvrtog razreda imati nastavu po modelu A.


Od zabrane rada kafića i restorana izuzeti su ugostiteljski objekti u hotelima i kampovima, koji mogu raditi za svoje goste u unutarnjim i vanjskim prostorima.


Preporuka je da poslodavci gdje je god to moguće organiziraju smjenski rad i rad od kuće.


“Ovo su jako stroge mjere i jako slične onima iz prošle godine, ali kao st smatramo da je to jedini način da smanjimo širenje epidemije”, rekao je Šćulac, dodajući da mjere vrijede od 12. do 26. travnja, dok se one za škole odnose na period od 12. do 16. travnja.


Vrtići se neće zatvarati.


Preporuka je i da policija, civilna zaštita i inspektori Državnog inspektorata pojačano nadziru provođenje mjera.