Građani prije svega

Prezaduženost? Građanska udruga tvrdi da pravi dug Grada Rijeke iznosi čak 241 milijun kuna

Biljana SavićRIJEKA – Udruga Građani prije svega (GPS) predstavila je jučer u Rijeci analizu financijskog stanja Grada Rijeke i vlasnički povezanih komunalnih društava. Konzultantska tvrtka Grubišić & partneri detaljno je analizirala javno dostupne podatke. Na prezentaciju analize udruga je, u cilju informiranja javnosti o trenutačnom stanju gradskih financija, pozvala sve kandidate za gradonačelnika Rijeke i novinare, a kompletna je prezentacija dostupna na stranicama udruge (https://udruga-gps.hr)


Sukladno prezentiranoj analizi, neto dug Grada Rijeka, bez komunalnih društava, iznosi 241 milijun kuna, što znači da bi u istim okolnostima pretpandemijskog poslovanja trebalo 6 godina da se taj dug otplati.


Iz financijskih izvještaja Grada i konsolidacije devet komunalnih društava, koja su obuhvaćena analizom, proizlaze sveukupne neto obveze u iznosu od gotovo 1,8 milijardi kuna, a sam ukupni dug iznosi 892 milijuna kuna. Konzultant je u analizi izračunao da bi u istim uvjetima poslovanja bilo potrebno čak 8 godina ili dva puna mandata da se taj neto dug otplati, s obzirom na raspoloživi novčani tok.
Postavljeno je pitanje – je li Grad Rijeka prezadužen, treba li se razduživati u idućem mandatu i kako će to utjecati na rast i razvoj kao i na razna obećanja kandidata o višem komunalnom standardu i manjim porezima? Zakonski rok u kojem Grad mora plaćati dospjele obveze je 30, iznimno 60 dana. Podaci pokazuju da su tijekom petogodišneg radoblja ti rokovi u Rijeci bili u prosjeku od 122 i 167 dana. Potrebno je da se Grad razdužuje, kao što je radio do 2019. godine da bi ispoštovao zakonske odredbe o rokovima plaćanja što djelomično ograničava ispunjavanje predizbornih obećanja svih kandidata kao i ulaganja u budući rast.