U 74. godini

Preminuo Nenad Miščević, doajen hrvatske filozofije i veliki riječki intelektualac

Portal Novi list

Nenad Miščević

Nenad MiščevićU 74. godini života preminuo je prof. dr. sc. Nenad Miščević, jedan od idejnih začetnika i pokretača Odsjeka za filozofiju Sveučilišta u Rijeci, doajen hrvatske filozofije i jedan od glavnih predstavnika analitičke filozofije u našim krajevima, objavilo je Sveučilište u Rijeci.


Nenad Mišćević rođen je 1950. u Zagrebu. Studij filozofije i sociologije završio je u Zagrebu i Chicagu, a pohađao poslijediplomski studij u Parizu, a doktorirao 1981. u Ljubljani. Akademsku karijeru započinje radom iz poststrukturalizma.


Tijekom boravka u Parizu bavio se revizijom seminara koje su držali Foucault, Deleuze i Derrida.
Predavao je filozofiju na Filozofskom fakultetu u Rijeci, na sveučilištima u Zadru, Mariboru, Budimpešti te kao gostujući profesor u Klagenfurtu i Ženevi. Bio je predsjednik je Europskog društva za analitičku filozofiju.


Bavio se filozofijom jezika, teorijom znanosti i filozofijom psihologije, epistemiologijom i filozofijom politike.


Bio je član Međunarodnog znanstvenog savjeta Sveučilišta u Rijeci.


Neizbrisiv trag ovog profesora, voljenog među studentima i iznimno cijenjenog među kolegama, ostaje i u zalaganjima za multikulturna, kozmopolitska, otvorena i tolerantna društva.


Rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija sa suradnicima upućuje iskrenu sućut obitelji, prijateljima i kolegama prof. Miščevića s porukom kako će, usprkos preranom odlasku ovog vrhunskog filozofa i uistinu posebnog čovjeka, njegov rad i doprinos hrvatskoj filozofiji ostati trajno zapamćen, navodi se na stranicama Sveučilišta u Rijeci.