Napokon

FOTO/VIDEO Povijesni dan za Rijeku: U Benčiću otvorena nova zgrada Gradske knjižnice

Portal Novi list, Jakov Kršovnik

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Rijeka napokon dobiva jednu zgradu po mjeri suvremenog čovjeka - ono što mi volimo nazvati dnevni boravak grada, ističe ravnatelj Niko CvjetkovićGradska knjižnica Rijeka danas useljava u moderne i funkcionalne prostore uređene u obnovljenoj T-zgradi bivše Tvornice Rikard Benčić u sadašnjem riječkom Art kvartu Benčić.


“Rijeka napokon dobiva jednu suvremenu zgradu, zgradu po mjeri suvremenog čovjeka – ono što mi volimo nazvati dnevni boravak grada.


Ugodno za boravak, ugodno za rad, ugodno za učenje. Dom više od 150.000 svezaka. Nova knjižnica opremljena je najnovijom tehnologijom, otvorena za sve građane”, rekao je ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka Niko Cvjetković.

Riječani od 13 sati od Središnjeg odjela Filodrammatice formiraju ljudski lanac i od ruke do ruke prenose posljednje knjige na novu lokaciju.


Očekuje se da će ruku dati i predsjednik Republike Zoran Milanović, koji dolazi na otvorenje.


Foto galerija: Otvorenje nove zgrade Gradske knjižnice Rijeka Foto: Marko Gracin


Građani se mogu bez najave pridružiti vođenoj šetnji knjižnicom u 17, 18 i 19 sati. Inače, program otvaranja nove zgrade knjižnice traje čak tri dana, s nizom događanja, a detaljan raspored možete pronaći OVDJE.NOVO! 19:00 – U novu riječku knjižnicu stižu i građani, koji razgledavaju sve sadržaje i brojne novine koje će im biti na usluzi.


Milanović mladima: Što više čitajte


NOVO! 15:48 – Na svečanost otvorenja došao je predsjednik Republike Zoran Milanović koji je pozvao mlade da što više čitaju.


Hrvatski predsjednik Zoran Milanović ocijenio je da je to impresivno zdanje.“Nakon nesreće za Rijeku u godini EPK, s pandemijom covida, ovo je kao neka vrsta apoteoze novog doba”, rekao je.


Naglasio je važnost knjižnica posebno za mlade, pozivajući ih da se što više koriste njenim uslugama.


U ime Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU govorila je državna tajnica Spomenka Đurić, a u ime Ministarstva kulture i medija državni tajnik Ivica Poljičak.


Filipović: Uređena je nova jezgra grada


NOVO! 15:03 – Riječki gradonačelnik Marko Filipović rekao je na otvaranju da je danas poseban dan za Rijeku, koji označava novo veliko kulturno poglavlje grada.– Inovativni koncept knjižnice, najmodernija tehnologija u jednoj od najvećih knjižnica na području Hrvatske što nas ispunjava ponosom.


Rijeka je uvijek bila grad inovativnih ljudi, kreativaca, s posebnim DNK. Riječ je o projektu od 21 milijun eura, jednom od najvećih u Hrvatskoj.


Uređen je prostor, možda i nova jezgra grada, u kojoj će vjerujem svi, od najmlađih do najstarijih, pronaći nešto za sebe, rekao je riječki gradonačelnik.


Posljednja knjiga stigla u novu knjižnicu


NOVO! 14:55 -Točno u 14 sati posljednja knjiga iz Filodrammatice stigla je u novu zgradu knjižnice u kvartu Benčić, čime počinje nova era jedne od najvažnijih kulturnih ustanova grada – riječke gradske knjižnice.


Prigodno posljednja knjiga bila je “Kako čitati grad” Radmile Matejčić. Posljednju knjigu unijele su vjerne korisnice stručne građe i publicistike Mirna Potkovac Endrighetti i dječjeg odjela Stribor Noemi Janjatović.Oko 150 tisuća svezaka tako će od 17 sati biti dostupno građanima, kada knjižnica i za sve korisnike otvara vrata, nakon ovog službenog dijela otvaranja.Ravnatelj GKRi Niko Cvjetković ističe da se kvaliteta narodne knjižnice mjeri ubtome koliko je fond funkcionalan i koliko je prilagođen za sve korisnike.– Nova zgrada opremljena je suvremenom tehnologijom, imamo sustav za samozaduživanje i razduživanje. Na četiri etaže knjižnica stremi biti mjesto u kojem će građani koći ugodno provoditi slobodno vrijeme.


Također, prizemlje ne zamišljeno kao jedan unutrašnji javni trg na kojem će se ljudi okupljati. Gradska knjižnica ima dugu povijest i mislim da je ova zgrada ostvarenje snoca mnogih generacija knjižničara, rekao je Niko Cvjetković.


Formiran lanac knjiga prema Benčiću


NOVO! 13:44 – Formiran je lanac knjiga prema Benčiću. Riječani od Središnjeg odjela Filodrammatice formiraju ljudski lanac i od ruke do ruke prenose posljednje knjige na novu lokaciju Gradske knjižnice Rijeka.Kako to izgleda pogledajte na videu i fotografijama Marka Gracina.Povijesni zahvat


Nova zgrada Gradske knjižnice Rijeka izgrađena je potpunom rekonstrukcijom tzv. T-objekta, zgrade izgrađene u drugoj polovici 19. stoljeća koja je služila za potrebe ondašnje tvornice za preradu duhana i izradu cigareta, a potom i Tvornice motora Rikard Benčić te ima veliku arhitektonsko-povijesnu vrijednost kao primjer industrijske arhitekture iz kraja 19. stoljeća.


Unutar obnovljene ljušture stvara se koncept i sadržaj suvremene i dinamične knjižnice kao centra zajednice posvećenog kulturi čitanja, znanju i kreativnosti.


Foto Marko Gracin


Gradska knjižnica Rijeka ovim građevinskim zahvatom po prvi puta u povijesti dobila je funkcionalni, suvremeni i sadržajni oblik središnje narodne knjižnice koja će u daljnjem procesu, radom na programima i uslugama, nastojati stvarati dodanu vrijednosti za Rijeku i Riječane i razvijati ulogu knjižnice i Art kvarta Benčić kao centra kulture čitanja, društvenosti, kreativnosti i kvalitetnog slobodnog vremena. Iskorak je ovo prostorne, funkcionalne, estetske, urbanističke, društvene i sadržajne prirode.


Nova zgrada po etažama


Rekonstruirana zgrada ima suteren u kojem je smještena strojarnica, prizemlje i tri kata od kojih svaki  ima bruto površinu oko 1282 m2. Ukupna neto površina svih katova iznosi 4530 m2, a katovi su povezani stubištem i liftovima.


Glavni ulaz u zgradu knjižnice je s prostora središnjeg dijela Art kvarta Benčić, a ulaz će biti moguć i sa sjeverne strane čime će taj veliki objekt, s potpunim dovršetkom radova uređenja okoliša, biti dostupan iz različitih kutova pješačkih komunikacija iz smjera Brajde, Potoka, Krešimirove ulice stvarajući novi osjećaj dostupnosti i vidljivosti.


U knjižnici je implementiran složen automatizacijski sustav za vertikalni razvoz građe temeljen na RFID tehnologiji, odnosno radio-frekvencijskom sustavu koji omogućava lakše implementiranje čitavog niza digitalnih usluga u upravljanje s knjigama.


Atraktivan sustav je vidljiv korisnicima koji mogu pratiti „putovanje“ knjige koja se vraća u knjižnicu što stvara poseban industrijski doživljaj.S vanjske strane ulaznog prostora, tzv. „nožice“ rekonstruiranog T-objekta, nalazi se knjigomat koji je spojen na automatizirani sustav distribucije knjiga i bit će na raspolaganju korisnicima 24 sata dnevno za uslugu vraćanja knjiga.


Uređaji za samostalno zaduživanje građe postoje na svim korisničkim etažama knjižnice, čime je, u kombinaciji s knjigomatom i automatizacijom povrata knjiga, proces posudbe i vraćanja knjiga postao brži i efikasniji.


U prizemlju zgrade nalazi se središnji korisnički pult, na kojem će se obavljati sve administrativne transakcije, a posjetitelji i korisnici mogu dobiti osnovne informacije o knjižnici te o čitavom  Art kvartu u kojem se knjižnica nalazi.


Cjelokupan prostor prizemlja oblikovan je oko koncepta stvaralačkog dnevnog boravka u kojem se s novim sadržajima nazvanima Rasadnik i Zvučnik stvara i kvalitetno provodi slobodno vrijeme.


Ujedno, upravo je u prizemlju i središnji prostor za susrete, razgovore, predavanja s književnicima, znanstvenicima, kreativcima koji će se odvijati na vizualno najvidljivijem mjestu u knjižnici, upravo s ciljem uključivanja što većeg broja građana u proces inspiriranja, učenja, razgovora i druženja kao i prostor čitaonice dnevnog tiska.Jedna od većih novosti svakako je kreiranje koncepta Rasadnika, odjela za mlade koji se fizički nalazi u prizemlju s lijeve strane, sa sadržajima iz područja stvaralačke kulture kao što su strip kultura, 3D print i elektronika te je u sinergiji s programom American Cornera Rijeka.


Na njega se nadovezuje Zvučnik, odjel glazbe, zvuka i videa s filmskom i “gaming” sobom, prostor za glazbeni editing, probe bendova i  LP sobu s ponudom longplay ploča koja je oblikovana kao slušaonica.


Dodatno sve oplemenjuje čitaonica, mjesto s dnevnim tiskom i časopisima za sve generacije, a koja u prizemlju funkcionira kao razgovorno i dinamično mjesto razmjene ideja.


Odmah uz ulazni prostor smješten je i dio prostora za slijepe i slabovidne osobe kako bi pristup korisnicima bio čim jednostavniji. Sam odjel opremljen je potrebnom audio-vizualnom i knjižničnom opremom.


Organizacija knjiga


Na prvom katu nalazi se središnji dio ponude književnosti i sve knjige potpuno su dostupne korisnicima što je jedan od najvećih razvojnih iskoraka s obzirom na dosadašnja prostorna ograničenja.


Organizacija knjiga temelji se na žanrovskoj podjeli, što je značajna novost kojom je fond potpuno postao okrenut čitateljima, njihovim navikama i potrebama. Ujedno, sve posudbe i povratke korisnici će moći obaviti samostalno.


Na drugom katu nalazi se odjel stručne knjige, znanosti i publicistike s adekvatnim “boksovima” za tihi rad čime će po prvi puta u knjižnici biti omogućen pravi tihi rad i učenje.


Vezano uz navedeno, od dosadašnjih 20-ak mjesta adekvatnih za rad, učenje i sjedenje u starim središnjim odjelima, u novoj zgradi taj broj raste do 100 mjesta. Time se knjižnica doista nastoji razvijati kao mjesto cjeloživotnog učenja.Ukupno je na lokaciji 150.353 različitih oblika građe s perspektivom porasta s obzirom na nove uvjete od kojih ističemo 71.502 knjige književnosti, 53.782 stručne knjige, 5.575 svezaka periodike, 3.289 stripova čime je to najdostupnije mjesto u gradu za taj jedinstveni format.


Na trećem katu, u potkrovlju, nalaze se sve ključne službe Gradske knjižnice Rijeka (uprava, služba općih poslova, razvojna i matična služba, nabava i obrada, programi, koordinacija, marketing, infromatika…)  što će doprinijeti dodatnoj efikasnosti rada knjižnice.


Ujedno tu se nalazi i prva računalna i multifunkcionalna učionica Gradske knjižnice Rijeka namijenjena za učenje, edukacije građana i stručne zajednice različitog oblika, a sve prema programu koji će biti usmjeren prema sofisticiranim i novim sadržajima.


Dječji odjel u Dječjoj kući


Podsjetimo, Dječji odjel Stribor Gradske knjižnice Rijeka već od ožujka 2021. godine nalazi se u Dječjoj kući, a malim čitateljima na raspolaganju je 32.000 knjiga, slikovnica i stripova, prostor za manje radionice, čitaoničke aktivnosti i sastanke čitateljskih klubova.


Kroz dvije i pol godine rada, započetog u najoštrije vrijeme pandemije, Dječja kuća pokazala se omiljenim riječkim mjestom za kreativni rad, učenje i provođenje slobodnog vremena djece i roditelja. Postojanje središnje zgrade Gradske knjižnice Rijeka dodatno će oplemeniti tu ulogu.


Novim infrastrukturnim trenutkom u kontekstu prostora i sadržaja Art kvarta Benčić, Gradska knjižnica Rijeka dobiva adekvatne mogućnosti za razvoj mnogobrojnih složenih festivalskih programskih koncepata za djecu, mlade i odrasle, do sada iskazanih kroz rad na Tjednu dobre dječje knjige, Mjesecu hrvatske knjige, Toboganu i Zimskoj priči iz Benčića.Gradska knjižnica Rijeka usmjerena je godinama i prema različitim inovativnim programskim praksama (inkubator 3D printanja, Književna rezidencija Kamov, Knjiga na nezgodnim mjestima, Otporna knjižnica…) ili pak međunarodnim projektima (Treća dob čitanja, Zelda, Actors of Urban Change, Tech.Library….) čija će realizacija i efikasnost u novom kontekstu s vremenom rasti i pružati bolje rezultata.


Nova knjižnica ima adekvatne uvjete za održavanje radionica, susreta, druženja i razgovore čitateljskih klubova te brojne druge programe, provođenje kojih je, u dosadašnjoj praksi, zbog infrastrukturnih ograničenja, bilo vrlo otežano.


Novi vizualni identitet i web stranice


Vezano uz infrastrukturni proces, Gradska knjižnica Rijeka izradila je u suradnji s dizajnersko-copyrighterskim studiom Cipmann i potpuno novi vizualni identitet koji kvalitetnije odražava fizičko i konceptualno stanje nove knjižnice, a tjedan dana prije otvaranja knjižnice predstavljena je i nova mrežna stranica gkr.hr oblikovana kao intenzivno sadržajno odredište s portalima Rasadnik i Magazin namijenjenih dobrom vođenju kroz obilje ideja, znanja, priči.


Članarina? 7 eura godišnje


Gradska knjižnica Rijeka je središnja narodna knjižnica grada Rijeke i matična knjižnica za narodne i školske knjižnice Primorsko-goranske županije.


Broji oko 25.000 aktivnih članova i godišnje nudi oko 500 programskih aktivnosti kao što su književni susreti, pričaonice, radionice, predavanja i slično.


Useljenjem u novu zgradu, obnovljenu bivšu zgradu Tvornice Rikard Benčić, zahvaljujući adekvatnoj površini, funkcionalnom dizajnu i kvalitetnom uređenju prostora u kombinaciji s Dječjom kućom, Gradska knjižnica Rijeka će dodatno ojačati svoju poziciju  kulturnog javnog servisa za sve građane te mjesta stvaranja i inspiriranja novih generacija Riječana svih životnih dobi.


Stoga je, kao geslo nove kampanje vezane uz nastanak novog prostora izabrana formulacija “novo prošireno izdanje” jer knjige postaju dostupnije, prostori za učenje i rad veći, a uloga u području kreativnosti i razvoju zajednice snažnija.


Članarina u cijeloj mreži Gradske knjižnice Rijeka je 7 eura godišnje čime Knjižnica ostaje najpovoljnijim načinom dolaska do dobre priče i znanja za sve generacije.


Rekonstrukcija kompleksa Benčić


Rekonstrukcija T-objekta u novu zgradu Knjižnice je, uz rekonstrukciju Ciglene zgrade u Dječju kuću, dio projekta pod nazivom „Revitalizacija kompleksa Benčić – Cigleni i T objekt“ koji se sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014.-2020.


Ukupna vrijednost projekta iznosi 21.517.463,00 € (162.123.324,61 kuna), a sufinanciranje od 55%  iz EU potpore  iznosi 9.052.566,73 €  (68.206.564,00 kuna) bespovratnih sredstava.


Dodatno, ugovorom o dodjeli sredstava Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini od 30.10.2018.,  Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU Gradu Rijeci je odobrilo 1.327.228,08 € (10.000.000,00 kuna) za projekt „Revitalizacija kompleksa Benčić“, odnosno za vlastitu komponentu za izvođenje građevinskih radova.


Troškovi radova rekonstrukcije zgrade iznose 10.726.993,48 eura, odnosno 13.408.741,80 eura (s pdv-om).
Radove rekonstrukcije je izvodila tvrtka VG5 d.o.o. iz Ljubljane, stručni nadzor na rekonstrukciji obavljao je Zem Nadzor d.o.o. Zagreb, a glavni projektant bio je arhitekt Saša Randić.


Radovi opremanja Knjižnice, odnosno nabava namještaja, RFID sustava za automatizaciju knjižničnog poslovanja, distribucijskog sustava knjižne građe, računalne opreme te sustava tehničke zaštite – protuprovale, protuprepada i videonadzora, ukupno iznose 2.033.947,22 eura, od čega je Ministarstvo kulture i medija sufinanciralo je opremanje knjižnice namještajem u iznosu od 132.722,81 eura, a Primorsko-goranska županija s iznosom od 26.554,56 eura. Ostatak iznosa opremanja knjižnice osigurao je Grad Rijeka.


Proces obnove T-objekta


Oko obnove Bloka Benčić postojali su različiti koncepti, između kojih je prevladao pristup zadržavanja i očuvanja zgrada unutar bloka, gdje je očuvanje graditeljskog naslijeđa predstavljalo jedno od bitnih odrednica projekta.


Preostale postojeće zgrade u kompleksu (Palača Šećerane, Ciglena zgrada, T zgrada) zadržane su i adaptirane novim namjenama.


Radi ojačavanja i osiguranja nosivosti tzv. T-objekta, današnje Knjižnice, prije svega se ojačalo temelje sa 400 stupnjaka metodom injektiranja cementne smjese u tlo do dubine od 15 metara.


Svi vanjski zidovi su zadržani, ali uz dodatna ojačanja armirano-betonskom konstrukcijom stupova i greda, na koju se naslanjaju međukatne polumontažne „Omnia“ ploče.


Lijevano-željezni stupovi koji su prije krasili proizvodne pogone tvornice Rikard Benčić ojačani su iznutra, a restaurirani izvana te ugrađeni kao dio nosive konstrukcije buduće knjižnice.


Dodatna ojačanja zidova izvedena su lijepljenjem traka od karbonskih vlakana s unutarnje i vanjske strane zidova. Izvedena je i čelična konstrukcija krovišta, koja je specifična zbog nagiba objekta.


Ukupno 2.200 m2 fasade osnovnog volumena, uključujući i fasadne ornamente izvedeno je tehnikom koja odgovara izvornom načinu gradnje reparacijom starih fasadnih klupica, nadvoja, vijenaca i ornamenata, a to je izvedba grube vapneno-cementne žbuke koja se nakon toga obrađuje finom žbukom i boji silikatnom bojom otpornom na atmosferske utjecaje.


Južno krilo zgrade knjižnice (tzv. „nožica“) imalo je konstruktivne deformacije radi kojih je trebalo biti uklonjeno i zamijenjeno novom konstrukcijom, prilagođenoj budućoj namjeni.


Ovaj volumen obnovljen je faksimilno u izvornim gabaritima, uključujući i plastiku pročelja, čime je zadržan izvorni doživljaj zgrade u prostoru.


Činjenica da se radi o novoj konstrukciji naglašena je upotrebom materijala. Naime, novu konstrukciju čine čelični okviri, na koje su s vanjske strane obješeni elementi staklobetona, kako bi se razdvojila nova konstrukcija od povijesnog sloja zgrade.


Istovremeno, upotreba materijala, betona i čelika, upućuje na izvornu prirodu zgrade Gradske knjižnice, koja je građena kao industrijska zgrada, uporabom prefabriciranih elemenata, korištenih u drugoj polovici 19. st: od lijevano-željeznih stupova, do prefabriciranih elemenata fasadnih ukrasa, istaka i rozeta, koji su rekonstruirani u novom materijalu u obnovljenom dijelu zgrad


Projekt rekonstrukcije i revitalizacije bivšeg industrijskog kompleksa Rikard Benčić jedan je od kulturnih prioriteta Grada Rijeke i jedan od najvećih projekata kulturne infrastrukture u Republici Hrvatskoj.


U sklopu projekta, osim obnove T-objekta u koji je uselila Gradska knjižnica Rijeka, u bivšem industrijskom kompleksu obnovljena je i uređena Palača Šećera koja je postala sjedište Muzeja grada Rijeke, u bivši H-objekt uselio je Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka, a tzv. Cigleni objekt danas je jedinstvena Dječja kuća. Provedbom projekta stvoren je Art kvart Benčić – kulturno žarište za Riječanke i Riječane kao i za sve građane urbane aglomeracije Rijeka.