Svi zadovoljni

Vatrogasci i Grad Rijeka potpisali novi kolektivni ugovor. I za vrijeme štrajka sve intervencije obavljene profesionalno

Hina

Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLER

Gradonačelnik Marko Filipović ustvrdio je da su obje strane popustile u odnosu na prvotne zahtjeve te mu je drago da se povećavaju materijalna prava vatrogasacaNovi kolektivni ugovor, kojim im je za 10 posto povećana osnovica plaće uz dodatke, u četvrtak su s gradskim vlastima potpisali riječki vatrogasci te najavili da prekidaju dvotjedni štrajk.


Kolektivni ugovor potpisali su predstavnici Grada Rijeke te Sindikata vatrogasaca Rijeke i gradske Javne vatrogasne postrojbe. Kako je rečeno, vatrogasci su ostvarili tražena prava te će prvi štrajk Javne vatrogasne postrojbe završiti sutra, 1. travnja.


Riječki vatrogasci u štrajku su od 17. ožujka zahtijevajući povećanje osnovice plaće za 12 posto, a pregovorima je dogovoreno 10-postotno povećanje uz dodatke na plaću.
Predsjednik sindikata Goran Hibler naveo je kako su prava ostvarili u konstruktivnom dijalogu, da će plaće biti povećane za najmanje 650 kuna po djelatniku te da su tijekom štrajka dobili podršku građana, vatrogasnih postrojbi i društava, kao i glavnog vatrogasnog zapovjednika u smislu posredovanja u pregovorima.


Foto galerija: Potpisan kolektivni ugovor riječkih varogasaca i Grada Foto: Sergej Drechsler


Hibler je rekao da će novi pravilnik, koji se donosi na temelju Zakona o vatrogastvu, urediti kvalitetan sustav profesionalnog vatrogastva na razini države, u što je sindikat uključen i nastojat će da svi vatrogasci imaju kvalitetna prava.


Hinko Mance, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke, kazao je da su kolektivnim ugovorom uređeni i tehnički detalji koji će omogućiti lakše organiziranje vatrogasne djelatnosti, ističući da je tijekom štrajka bilo više požara, ali su vatrogasci svoje intervencije profesionalno obavljali.


Gradonačelnik Marko Filipović ustvrdio je da su obje strane popustile u odnosu na prvotne zahtjeve te mu je drago da se povećavaju materijalna prava vatrogasaca, a to će, uz druge razloge, zahtijevati rebalans gradskog proračuna.


“Sada smo u iščekivanju pravilnika koji mora donijeti Hrvatska vatrogasna zajednica, a slijedi nam, i temeljem zaključka predsjedništva Udruge gradova, razgovor s njihovim predstavnicima i s predstavnicima Vlade da se pokušamo dogovoriti oko materijalnih, radnih i financijskih prava vatrogasaca u Hrvatskoj,” kazao je.