OPSEŽNI RADOVI

Postavljeni nogostup i rubnjaci u Sv. Luciji, uskoro i sanacija ulaza u Narodnu čitaonicu

Sanja Gašpert

Iz Općine Kostrena podsjećaju da je Narodna čitaonica u Svetoj Luciji središte javnog i kulturnog života KostreneKOSTRENA – S ciljem povećanja sigurnosti pješaka, dionica lokalne ceste od javnog parkirališta ispod groblja u Sv. Luciji do Narodne čitaonice u Sv. Luciji dobila je novi pješački nogostup, uz lijevi kolnički trak iz smjera Rijeke u smjeru Sv. Lucije. S desne strane kolnika postavljeni su novi rubnjaci u dužini od oko 140 metara, a sklopu projekta na istoj dionici ugrađena je i elektronička komunikacijska infrastruktura.


Privremena regulacija


Dio je to opsežnijih radova koji uključuju sanaciju kolničkog zastora i iscrtavanje novog pješačkog prijelaza kod bivše cvjetarne, koje će početkom srpnja izvesti Županijska uprava za ceste Primorsko-goranske županije, u čijoj je nadležnosti lokalna cesta LC 58054. Tijekom sanacije kolnika bit će uvedena privremena naizmjenična regulacija prometa, a bude li potrebe za potpunim zatvaranjem prometnice zbog asfaltiranja, javnost će o tome biti pravovremeno obaviještena.


– Općina Kostrena krenut će i u sanaciju glavnog ulaza u Narodnu čitaonicu, a potom i u postavljanje podizne rampe za invalide, čime će se napokon omogućiti pristupačnost ove važne građevine i osobama s invaliditetom. Narodna čitaonica Sv. Luciji središte je javnog i kulturnog života Kostrene i visokofrekventan prostor do kojeg su se korisnici i posjetitelji bili prisiljeni kretati kolnikom te iz njega izlaziti direktno na cestu. Nerijetko je zbog nepropisno parkiranih vozila na kolniku bilo otežano prometovanje, posebno autobusima, te osobito smanjena sigurnost pješaka. Izgradnjom nogostupa, povećat će se protočnost i sigurnost dvosmjernog prometa i omogućiti sigurnije kretanje pješacima – ističu u Općini Kostrena.


Javni poziv Ministarstva branitelja
Po završetku radova na kolniku, uslijedit će sanacija glavnog ulaza u Narodnu čitaonicu, pa će se privremeno stubište za ulazak u zgradu nalaziti u prostoru predviđenom za postavljanje podizne rampe za invalidska kolica, a pristupačnost građevine omogućit će se i na unutarnjem stubištu.


Općina Kostrena projekt je prijavila na javni poziv Ministarstva hrvatskih branitelja za sufinanciranje projekata rješavanja pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom sredstvima državnog proračuna u 2022. godini na području Republike Hrvatske.