Tradicija

Posljednji put na granici: “Ovdje smo slavili ulazak u EU, a sada ide u povijest”

Sanja Gašpert

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina sa suradnicima je posjetio djelatnike granične policije na državnom graničnom prijelazu Rupa te im uz blagdanske čestitke uručio i prigodne daroveRIJEKA – Povodom nadolazećih blagdana predstavnici Primorsko-goranske županije predvođeni zamjenicom župana Marinom Medarić posjetili su djelatnike Lučke kapetanije Rijeka.


– Ovo je tradicionalni blagdanski posjet službama koje dežuraju tijekom cijele godine. Naša je suradnja u svim segmentima, ali većim dijelom sa Županijskim operativnim centrom (ŽOC), čije smo prostorije zajednički uredili. ŽOC je vrlo aktivan kod prvog onečišćenja mora, ali i kod drugih situacija na moru. Naša je suradnja dobra i sa županijskim lučkim upravama. Naših osam županijskih lučkih uprava, kroz koje smo decentralizirali upravljanje, prve su koje se susreću s gostima koji nam dolaze morskim putem te su značajan faktor u pozitivnoj percepciji naše zemlje i destinacije. Hvala vam na svemu i sretni blagdani, rekla je Marina Medarić.


Jako dobra suradnja


Zapovjednik ŽOC-a, riječki Lučki kapetan Darko Glažar potvrdio je da je suradnja s Primorsko-goranskom županijom jako dobra i traje dugi niz godina, a Županija je, ponovio je Glažar, pomogla u prvom dijelu opremanja prostorija ŽOC-a.
– Početkom listopada imali smo vježbu, ali smo ove godine imali i određene stvarne situacije. U travnju je jedna zabilježena na kostrenskom poluotoku, a 9. studenoga došlo je do onečišćenja mora i obale u Kostreni, na prostoru od Termoelektrane Rijeka – HEP proizvodnja d.o.o. do plaže Mikulova kava, i tu borbu oko sanacije još uvijek vodimo. Stijenje je očišćeno, počinje uklanjanje šljunka i onečišćenja žala i očekujemo da ćemo onečišćenu obalu vratiti u prvobitno stanje, rekao je Glažar.


Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina sa suradnicima je posjetio djelatnike granične policije na državnom graničnom prijelazu Rupa te im uz blagdanske čestitke uručio i prigodne darove. Prilikom posjete GP-a Rupa župan Komadina je naveo da PGŽ od 2009. obilazi dežurne službe u ovo doba godine, a današnji posjet posljednji je prije ulaska Republike Hrvatske u šengenski prostor.


Povijesni trenuci


– Danas smo simbolično na graničnom prijelazu Rupa kako bismo zahvalili svima koji rade u dane kada svi drugi odmaraju. Ovdje smo 2013. slavili ulazak Hrvatske u Europsku uniju, a sad obilježavamo odlazak ove granice u povijest. Ova ekipa je sjajno obavljala svoj posao, a red je obići ih i zahvaliti im, zaključio je župan Zlatko Komadina.


Županu Komadini i suradnicima na suradnji se zahvalio načelnik Postaje granične policije Rupa Neven Abramović.


– Stekli smo dobre običaje i dobre prijatelje, kako s jedne tako i s druge strane granice, zato koristim ovu priliku da se zahvalim PGŽ-u i županu Zlatku Komadini sa suradnicima na svemu što smo tijekom ovih godina zajedno učinili. Nakon onih ružnih pandemijskih godina prošla je bila jedna od boljih što se tiče broja putnika. Što se tiče sigurnosnih aspekata, godina je bila odlična, čime smo zadovoljni i mi, a i naši gosti, naveo je Abramović.