Praktikum mehatronike

Porsche riječkoj školi donirao auto za edukaciju učenika, simulira kvarove i greške

Ingrid Šestan Kučić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Porsche Hrvatska uručio je vrijednu donaciju Strojarskoj školi za industrijska i obrtnička zanimanja.Praktikum mehatronike Strojarske škole za industrijska i obrtnička zanimanja bogatiji je za vozilo VW Touran kojeg je školi darovala tvrtka Porsche Hrvatska, a riječ je o vozilu koje je namijenjeno za edukaciju.


Naime, vozilo je programirano za simulaciju 20 grešaka te je danas održana i edukacija nastavnika za rad na novom vozilu.


Greške koje simulira vozilo istovjetne su mogućim kvarovima u stvarnosti, a ističući da je škola zahvaljujući donaciji upotpunila tehničko-didaktičku opremu psihologinja Senka Tomljanović Manestar kazala je da vozilo predstavlja vrijedan segment učenja temeljenog na radu, što je i moto škole.

– Današnja edukacija nastavnika samo je jedna u nizu planiranih edukacija, a sljedeće što nam je u planu je nabavka električnog edukacijskog vozila, najavila je Tomljanović Manestar.


Ujedno je dodala da se nastava u toj školi održava s naglaskom na praktičnom radu i vježbama koje se odvijaju u suvremenim kabinetima i praktikumima te specijaliziranoj učionici s modernim didaktičkim učilima, funkcionalnim maketama te edukacijskim vozilima i CNC strojevima.Škola surađuje s tvrtkama i obrtima, kao i s institucijama te provodi i niz izvannastavnih aktivnosti, a velika se pozornost posvećuje i edukaciji nastavnika stručnih predmeta kako bi bili u korak s novim tehnologijama.


Navodeći kako je riječka Strojarska škola prva škola kojoj je Porsche Hrvatska donirao vozilo voditeljica Anja Gadža istaknula je da se radi o vozilu koje je Porsche Hrvatska koristio u svojim radionicama pri školovanju u ovlaštenim servisima.– Potaknuti time da se autoindustrija i tehnologija jako brzo mijenjaju i konstantno traže školovane, educirane i entuzijastične automehaničare i automehatroničare odlučili smo pomoći Strojarskoj školi da sa svojim učenicima na zabavan način provodi praktičnu nastavu.


Radi se o marki vozila koja je najzastupljenija na našim cestama, međutim to nije vozilo namijenjeno za cestu, već isključivo za učenje.


Nema standardnu vrijednost vozila koje vidimo na cestama, već je njegova funkcija da se na njemu školuje i obrazuje.


Sada vozilo prepuštamo učenicima i nastavnom osoblju Strojarske škole i veselimo se suradnji koja je pred nama, zaključila je Gadža.