Zanimljive teme, gosti i glazba

Poriluk u Rijeci nije samo biljka: Spiritovci emitirali stotu radio emisiju o kvalitetnom životu

Portal Novilist.hr

Denis Pilepić Pille / Foto Marko Gracin

Denis Pilepić Pille / Foto Marko Gracin

Zaštitni znak emisije su zanimljive teme i gosti, dobra neobična glazba, većinom world music, a u zadnjem bloku su dodane najave za događanja, kao i obavezne 3 poslovice za kraj emisijeRIJEKA Poriluk je zdrava i ukusna biljka, a poriluk.com web stranica i radio emisija koja govori o kvalitetnijem načinu življenja, zdravoj hrani, odnosu prema sebi i okolišu i drugim korisnim temama. Sve su to progovorili u eter članice i članovi udruge Spirit, počevši već davne 2016. na Radio Korzu, čijem je uredništvu bila simpatična ideja ove emisije. Od tada Spiritovci su kreirali punih 100 emisija, a upravo stota emitirana je u ponedjeljak 4. veljače.


I kako kažu u reklamama to nije sve. Emisija je vremenom zadobila pozornost i drugih postaja, tako da se Radio Korzu tijekom ovih godina pridružuju u emitiranju Poriluka i radio postaje Otok Krk, Kastav, Radio Gorski kotar te finalno Radio Rab. Dakle, ukupno pet radiopostaja jednom tjedno, ponedjeljkom uvečer emitira Poriluk.


Zaštitni znak


Zaštitni znak emisije su zanimljive teme i gosti, dobra neobična glazba, većinom world music, a u zadnjem bloku su dodane najave za događanja, kao i obavezne 3 poslovice za kraj emisije.
– Može se reći da se program bavi svojevrsnom demistifikacijom „alternative” pojašnjavajući čime se možete baviti ako želite, što se kaže, raditi na sebi, objašnjava Denis Pilepić Pille iz Spirita, voditelj emisije.


Suvoditeljice u nekim emisijama bile su Hermina Grbac i Helga Paškvan.


Samo neke od teme koje su, uz pomoć gostiju, bile obrađivane u dosadašnjim emisijama su: zero waste način trgovine (smanjivanje otpada prodajom bez ambalaže ili sa razgradivom), gluten free proizvodi za osobe koje imaju problema sa zdravljem zbog prehrane, prednatalno iscjeljivanje – tehnika za rješavanje problema izazvanih u ranom djetinjstvu, iscjeljivanje ljekovitim biljem, razumijevanje odnosa i konflikata između ljudi, atlas profilaks metoda – istina ili laž, iscjeljivanje vatrom, hod po žeravici, iskustva sa radionice i razgovor s voditeljem, vastu projektiranje i Đotiš, yoga, koja je korist za organizam i da li je vjerski motivirana, razgovor sa voditeljicom, kako na alternativne tehnike gleda „običan čovjek” – majstor bauštelac, zvuk i sluh, kako funkcionira i kako se zaštititi u opasnim zanimanjima.


Majstori i obični građani


Gosti su uobičajeno voditelji raznih radionica i seminara, te majstori pojedinih tehnika, ipak, uredništvo se ne stidi pozvati u emisiju ni “obične” građane, pa su tako o alternativi govorili i ljudi koji na prvi pogled nemaju veze sa temom, kao što je majstor ali i bauštelac, kuharica, radnik u brodogradilištu. Ovim odmakom ofvara se prostor za kritičko mišljenje o temama.


– U trenutku kad se govori o kolapsu zdravstva, a alternativa je sve prisutnija, sigurno je dobro čuti svaku informaciju kako da si pomognemo. Stoga, emisija a i web stranica poriluk.com pruža različite kvalitetne teme za razmišljanje, pojašnjava Pilepić.Osim autorskih uradaka brojnih suradnika, kroz razmjenu sa drugim stranicama web pruža mnoštvo tekstova. Na njemu je i arhiva svih dosadašnjih radio emisija, a novost je i “poriluk TV” koji je zamišljen kao video kutak u kojem je sve više vrlo raznolikog materijala,.


Urednik i voditelj emisije Denis Pilepić više od 30 godina bavi se glazbom kao kolekcionar, radio glazbeni urednik i voditelj, organizator događanja, izdavač i na druge načine. Više od 20 godina interesira se i pohodi događanja alternativnih tehnika, te ih često suorganizira, stoga je dobro upoznat sa temama koje se obrađuju u emisijama i nastoji demistificirati pojmove s kojima se susrećemo na zabavan i svakome dostupan razumljiv način.


Jedinstveni po mnogo čemu


Tijekom dvije godine za ovu se emisiju zainteresiralo čak pet radio postaja, koje sve emitiraju ponedjeljkom uvečer, a neke i repriziraju program.


– Vrijedno je napomenuti da je po našim saznanjima ova emisija jedinstvena po obradi ovakvih tema, bar na ovom području. 


Osim za demistificiranje „alternativnih” tema i širenje ekoloških razmišljanja, što je u današnje vrijeme izuzetno bitno, mišljenja smo da je emisija bitna pogotovo za geografsko područje u kojem nastupa (Kvarner i Gorski kotar) jer upoznaje javnost sa rastućim segmentom samozapošljavanja, zdravstveno-rekreativnim turizmom, uz drugačiji pristup, te uz dužnu pažnju ka okolišu i ljudima.


Naime, ovaj vid događanja je sve češći, naročito u manjim sredinama koje su više u doticaju s prirodom, a sve je više tražen i od stranih turista, naročito izvan glavne sezone.


Novi pogled na teme


Saznanja koja nudi emisija otvaraju nove poglede na ove teme pa je time olakšan put do implementacije novih ideja u spomenutim djelatnostima koja su se pokazala izuzetno bitnim za razvoj Hrvatske.


Tu tvrdnju potkrepljuje aktivna suradnja ne samo sa navedenim radio postajama već i sa turističkim zajednicama na području Kvarnera, s kojima Udruga Spirit realizira programe. Teme koje pokrivamo su aktualne, a biramo goste koji su dobro u njih upućeni kako bi ih na odgovarajući način obrazložili široj publici.


Osigurana je izvornost ponuđenog sadržaja jer emisije obrađuju teme koje nisu prisutne u ostalim medijima, ili su relativno malo zastupljene, štoviše često su nedovoljno dobro objašnjene, objašnjava Denis Pilepić Pille.