Odluka

Pomalo apsurdna odluka Povjerenstva: Načelnik Jelenja kažnjen nakon što si je – smanjio plaću

Sanja Gašpert

To smanjenje nisam unio u imovinsku karticu i to je Povjerenstvo i utvrdilo, da to nisam evidentirao na vrijemeNačelnik Općine Jelenje Robert Marčelja na jučerašnjoj je sjednici Povjerenstva za odlučivanje o sprječavanju sukoba interesa, održanoj u Zagrebu, iznio svoje viđenje u postupku oko nesklada u vlastitoj imovinskoj kartici.


Naime, Marčelja je prijavljen Povjerenstvu jer u svoju imovinsku karticu nije unio podatak o smanjenju plaće krajem 2017. godine, što je propustio napraviti misleći kako smanjenje imovine nije potrebno unositi u imovinsku karticu. To je, naknadno, učinio početkom 2019. godine, kada je uskladio stanje u imovinskoj kartici.


– Na sjednici Povjerenstva dokazalo se ono što stalno govorim, da smo smanjili plaće u Općini Jelenje. Naime, Povjerenstvo je ustvrdilo nesklad u mojoj imovinskoj kartici, koji je nastao kao rezultat smanjenja plaće koje smo proveli krajem 2017. godine. To smanjenje nisam unio u imovinsku karticu i to je Povjerenstvo i utvrdilo, da to nisam evidentirao na vrijeme. Krajem 2017. godine, kada smo dolaskom na vlast zatekli loše stanje u općinskoj blagajni, kao jedna od mjera uštede bila je smanjenje plaće načelniku i zamjeniku načelnika u iznosu oko 20 posto.
Danas smo na sjednici Povjerenstva to i dokazali. Do propusta je došlo jer, iako svaka promjena u imovini veća od 10 posto traži korekciju imovinske kartice, ne piše da smanjenje plaće ne treba promijeniti. Povjerenstvo je utvrdilo da sam uistinu imao manju plaću nego je bila prijavljena, iako sam naknadno obavio potrebnu korekciju. Također, utvrđeno je da nisam oštetio općinski proračun niti porezne obveznike, kaže Marčelja, koji je, unatoč tome što si je smanjio plaću, kao mjeru opomene dobio novčanu kaznu u iznosu od dvije tisuće kuna, koje može platiti u četiri rate.


Povjerenstvo je jučer kaznilo i predsjednicu GLAS-a Anku Mrak-Taritaš sa 7.000 kuna jer u imovinskoj kartici nije navela prihode koje je imala kao članica ispitnih povjerenstava. Mrak-Taritaš u imovinskoj kartici nije navela prihode koje je primila kao članica ispitnih povjerenstava u koje su je imenovali Hrvatska gospodarska komora i Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.


Mrak Taritaš taj iznos mora platiti u sedam rata. Ukupno je primila oko 39.000 kuna naknade.