Za starije od 65

Počele prijave za kreativne radionice namijenjene umirovljenicima u Viškovu

Jakov Kršovnik

Sve će se aktivnosti i tečajevi provoditi u prostorima Udruge umirovljenika Viškovo te će sve radionice za polaznike biti besplatneVIŠKOVO – Počele su prijave za prvi ciklus radionica i aktivnosti projekta »Pomoć i podrška starijim osobama kroz razvoj izvaninstitucijskih socijalnih usluga« u Viškovu.


U sklopu projekta nabavljena su računala za tečaj informatike koji bi trebao krenuti u prosincu, a aktivnosti podrške i savjetovanja kroz pružanje stručne psihosocijalne i pravne pomoći također su najavljene za prosinac.


Četiri modula


Aktivnosti će se provoditi u prostoru Udruge umirovljenika Viškovo, namijenjene su osobama s navršenih 65 godina i starijima te su sve aktivnosti za umirovljenike besplatne, javljaju iz Općine Viškovo. Umirovljenicima će psihosocijalnu podršku kroz individualno ili obiteljsko savjetovanje dva sata mjesečno pružati psiholog, a kroz projekt će im na raspolaganju biti i pravnik. Točan termin i raspored dogovorit će se izravno sa sudionicima nakon zaprimanja prijave.
Tečaj informatike provodit će se kroz četiri radionička modula. U osnovnom informatičkom tečaju polaznici će naučiti osnove korištenja računala i obrade teksta, kako koristiti internet i elektroničku poštu. U sklopu mobilne akademije polaznici će učiti koristiti mogućnosti pametnih telefona, a održat će se i radionica digitalne fotografije, kao i radionica fokusirana na korištenje digitalnih tehnologija: e-građani, online sigurnost, online trgovina, online komunikacija – društvene mreže, Youtube, internetsko bankarstvo.


Uz to, organizirat će se i kreativne radionice namijenjene umirovljenicima. Uz stručno vodstvo, polaznicima će učiti različite tehnike oblikovanja uporabnih i dekorativnih predmeta te prigodnih ukrasa. O točnim terminima pojedinačnih grupa te o eventualnim promjenama polaznici će biti obaviješteni nakon što se prijave na pojedinu aktivnost. Prijave za prvi ciklus radionica i aktivnosti otvorene su do 29. studenog ili do popunjavanja predviđenog broja sudionika, jer je broj mjesta ograničen.


Prijaviti se može mailom na [email protected], osobnim dolaskom u prostor Udruge umirovljenika Viškovo, Viškovo 31 radnim danom od 8.30 do 11 sati ili telefonom na broj 051/257-622, radnim danom od 8.30 do 11 sati. Kod prijave obavezno je navesti aktivnost na koju se prijavljujete, ime i prezime, godinu rođenja (dokaz pripadnosti ciljanoj skupini) i kontakt telefon ili e-mail. Uz navedene radionice, u sklopu projekta »Pomoć i podrška starijim osobama kroz razvoj izvaninstitucijskih socijalnih usluga«, čiji je nositelj Udruga umirovljenika Viškovo, a u prijavi im je pomogla Općina Viškovo, zaposleno je šest gerontodomaćica te je obnovljen i opremljen prostor Udruge umirovljenika Viškovo. Projekt je vrijedan oko 1,98 milijuna kuna i u cijelosti se financira iz Europskog socijalnog fonda.


Obilazak terena


Načelnica Općine Viškovo Sanja Udović kaže da je šest gerontodomaćica već krenulo na teren s projektnim timom u obilazak i upoznavanje četrdesetak korisnika za koje znaju da im treba pomoć.


– Prvenstveno se to odnosi na ljude koji žive sami ili se njihovi bližnji ne mogu dovoljno kvalitetno brinuti o njima. Osim dostave namirnica, lijekova, pomaganja u obavljanju svakodnevnih životnih potreba i održavanju čistoće stambenog prostora, gerontodomaćice će s našim korisnicima provesti neko vrijeme i time im pružiti i socijalnu podršku jer će korisnici imati s kim popričati i prokomentirati umirovljeničke dane ili novosti u zemlji i svijetu. Tako će u sljedeće dvije godine usluge za koje smo u svakodnevnom radu uvidjeli da nedostaju, a važne su našim starijim sumještanima, biti dostupnije, kaže načelnica Sanja Udović.