Obilježavanje

Plavi baloni pušteni u zrak na Korzu na Svjetski dan autizma

Ingrid Šestan Kučić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Djeci s autizmom neophodna je sustavna rana intervencija, poručeno je“Naš autizam je stanje – sustav je bolestan” moto je pod kojim je obilježen Svjetski dan autizma. Tim povodom Udruga za skrb autističnih osoba, Centar za autizam i Centar za rehabilitaciju organizirali su tradicionalno puštanje balona na Korzo, ali i upozorili na probleme s kojima se susreću roditelji autističnih osoba.


Foto galerija: Plavi baloni na Korzu za Svjetski dan autizma Foto: Vedran Karuza


Unatoč 43 godine borbe roditelja Hrvatske još uvijek nije riješena problematika unutar sustava kada su u pitanju prava i potrebe osoba s autizmom u svim sferama zdravstva, obrazovanja i socijalne skrbi.


Navodeći da su pomaci spori i nedostatni predsjednica Udruge, Lidija Penko, upozorila je na problem rane intervencije za djecu koja gotovo nije dostupna izvan velikih urbanih središta.

– Rana intervencija nije sustavno riješena, već se realizira preko udruga. Nismo riješili ni brigu o odraslima iznad 21. godine, vrtićka skrb u nekim je sredinama bolje riješena, a negdje ravnatelji pružaju otpor.


Nema stručnih osoba i opreme, a to je slučaj i u nekim školama. Taj dio priče je još nekako pokriven, ali najviše nedostaju rana podrška i rana dijagnostika te da se roditeljima odmah pomogne i da ih se osnaži.


I onda taj period nakon 21. godine kada završavaju u kućama, jer je prošlo školovanje. Problema je puna, a međuresorna suradnja nije na zavidnoj razini, upozorila je Penko.Unatoč generalno lošoj situaciji u sustavu Penko je istaknula da su Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija te KBC Rijeka među svjetlijim primjerima podrške osobama s autizmom s kojima Udruga ima dobru suradnju.


– Lani su otvorene još dvije vrtićke skupine za djecu s autizmom i jedna inkluzivna, no ni to nije prošlo bez urušavanja standarda podrške, a bili smo primjer drugim gradovima.


Primorsko-goranska županija u svom planu za zdravlje ima predviđeno otvaranje Centra za ranu podršku djeci s poteškoćama, no još uvijek nije realiziran.KBC Rijeka u suradnji s Udrugom izradio je KBC putovnice za osobe s autizmom, koje omogućavaju lakši pristup i provođenje pregleda i bolničkog tretmana za osobe s autizmom, a koje su izazvale veliki interes diljem Hrvatske.


Naši odrasli s autizmom prešli su u sustav socijalne skrbi, odnosno iz Centra za autizam Rijeka u Centar za rehabilitaciju Rijeka – Odjel za autizam, s čime smo mi roditelji jako zadovoljni.


No i tu svakako treba dalje razvijati program stambenih zajednica kojih nedostaje, jer roditelji stare i obolijevaju i potreban je primjeren smještaj za odrasle, kazala je Penko.S činjenicom da je Rijeka u odnosu na druge hrvatske sredine po pitanju skrbi za autistične osobe odmakla najdalje složila se i ravnateljica Centra za autizam, Sandra Čavrak, upozorivši da društvo još uvijek nije osviješteno o pitanju autizma i kakve probleme nosi.


– Iako je Rijeka napravila puno i jedini smo hrvatski grad koji je riješio problem skrbi o odraslim autističnim osobama, ono što još uvijek nedostaje je usustavljena rana intervencija.


Roditelji kada saznaju da dijete imaju autizam nemaju se gdje obratiti da bi dobili kompletnu informaciju o tome što ih čeka, napomenula je Čavrak.Uz puštanje balona na Korzu u znak podrške osoba s autizmom Grad Rijeka će kao i svake godine svoje znamenitosti osvijetliti plavim svijetlima, što je praksa svih svjetskih metropola.