BBK Team Rodeo

Peto i najjače izdanje: MTB utrka Trnduro na obroncima Trnovice okupila osamdeset sudionika

Sanja Gašpert

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej DrechslerJELENJE – Međunarodna MTB utrka Trnduro, koja se petu godinu održava na području općine Jelenje, okupila je na startu u Dražicama osamdeset sudionika starosne dobi od 12 do 50 godina, među kojima i tri žene, iz Hrvatske, Austrije, Italije, Njemačke i Češke.


Biciklističku utrku koja se vozila na obroncima Trnovice, i ove je godine organizirao BBK Team Rodeo, u suradnji s Općinom Jelenje. Enduro biciklizam je oblik ekstremnog biciklizma koji uključuje i preferira spusteve u kombinaciji sa skokovima i uzbrdice koje se svladavaju kako bi se došlo do spusteva.


Podrazumijeva vožnju prirodom, šumom, livadama, kamenjarima, odnosno općenito manje dostupnim mjestima za običnog biciklistu i bicikle.
– Trnduro je utrka koja se pojavljuje u svom petom i najjačem izdanju na međunarodnoj MTB enduro sceni. Uz Zagreb i Grožnjan, Općina Jelenje ima čast da kao jedini gradovi u Hrvatskoj imaju utrku tog karaktera.


Utrka u Jelenju odvija se na padini od Kopice, vrh Saršoni, kroz šumu do cilja u Martinovom selu. Trka ima pet etapa, odnosno staza, s tim i pet računanja vremena, a vozači će napraviti pet uspona ukupne visine 1010 metara u 18,2 kilometara i pet spusteva dužine 6,2 kilometra, kazao je Mario Poleti, voditelj staze.


Utrku je na Trgu mlikarice u Dražicama otvorio načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja, koji je kazao kako je ova utrka na obroncima Trnovice krenula prije pet godina, najprije vrlo sramežljivo, da bi se tijekom godina broj sudionika povećavao.


– Međunarodna MTB utrka Trnduro danas je izrasla u jednu veliku i respektabilnu sportsku manifestaciju, koja iz godine u godinu okuplja sve veći broj biciklista, iz Hrvatske, ali i susjednih zemalja.


Općina Jelenje će i nadalje podržavati ovakve i slične manifestacije koje promoviraju jelenjski kraj, ali i cijelu Grobnišćinu, posebice jer se iz godine u godinu povećava i broj stranih biciklista, koji u naš kraj dolaze iz drugih zemalja, kazao je Marčelja, koji je, s obzirom na brojne strme staze kojima prolaze, svim sudionicima poželio da se sretno vrate i uspješno dođu na cilj.


Trnduro utrka dio je programa blagdana sv. Mihovila, Mihoje, koji se obilježava i kao Dan Općine Jelenje.