Novi kapaciteti

Otvorene jaslice u OŠ Kozala, novi vrtić uređuje se na Zametu, evo što još sve planira Grad Rijeka

Ingrid Šestan Kučić, Portal Novi list

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Uoči početka nove pedagoške godine u kozalskoj je školi otvoren prostor za dvije jasličke skupine, gradski planovi tu ne stajuProstor bivšeg Ogranka Zamet Gradske knjižnice Rijeka na adresi Ante Pilepića 1 vrlo brzo postat će novi gradski vrtić, a to je najavila zamjenica riječkog gradonačelnika Sandra Krpan na otvorenju novih jasličkih prostora u sklopu Osnovne škole Kozala.


Uoči početka nove pedagoške godine u kozalskoj je školi otvoren prostor za dvije jasličke skupine, a tijekom ljetnih mjeseci Grad Rijeka je na ukupno sedam lokacija osposobio dodatne prostore za prihvat djece jasličke dobi koja su nakon upisa ostala na listama čekanja.


Brinemo jedni za druge


Najavljujući da je kratkoročni cilj Grada od rujna do prosinca pregledati svu gradsku imovinu te iznaći dodatna rješenja za nove jasličke kapacitete Krpan je istaknula da se želi brzo djelovati te da je zaključeno kako se prostor nekadašnje zametske knjižnice može prenamijeniti u vrtićki prostor.

Ono što slijedi priprema je dokumentacije i izrada idejnog rješenja.


– Već po usvajanju proračuna u prosincu, u siječnju 2022. godine krećemo s prenamjenom tog prostora, a ova četiri mjeseca do tada iskoristit ćemo za pripremu.Mislim da je to jako važno, jer naša politika je da smo tu jedni za druge i da brinemo jedni za druge. Djeca su u fokusu. U prethodnim mandatima bila su velika ulaganja u sport i kulturu, a sad se vraćamo baznim stvarima kao što su odgoj i obrazovanje, kazala je Krpan.


Dva nova vrtića


Riječki gradonačelnik Marko Filipović najavio je pak izgradnju dva nova vrtića, jedan na granici mjesnih odbora Zamet i Srdoči te se po tom pitanju još uvijek vrše pregovori s predstavnicima Talijanske Unije, kao i vrtić Rastočine.Uz izgradnju novih vrtića Filipović je najavio i mogućnost iznalaženja novih kapaciteta u suradnji s osnovnim školama, ali i vrtićima te potvrdio da će fokus biti vrtići i briga o najmlađim sugrađanima.


– Prenamjena prostora u OŠ Kozala model je prema kojem ćemo morati i dalje sagledavati mogućnosti rješavanja naročito jasličkih skupina. Ove godine su u vrtićke programe upisana sva djeca čija oba roditelja rade i imaju prebivalište u Rijeci.


Ostao je jedan dio djece jasličke dobi koji nije upisan, ali to nije problem s kojim se susreće samo Grad Rijeka, već i jako puno jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj. Podsjetit ću da Grad Rijeka kroz proračun ulaže preko 65 milijuna kuna u funkcioniranje tri dječja vrtića čiji smo osnivač.Još 2,2 milijuna kuna izdvaja se za socijalne programe unutar vrtića te 7 i pol milijuna kuna za vrtiće drugih osnivača. Kad sve to zbrojimo 10 posto gradskog proračuna odlazi na smještaj djece u vrtić ili jaslice.


Od kada smo saznali preliminarne rezultate upisa, protekla dva mjeseca, shvatili smo da moramo brzo reagirati, učinili smo preraspodjelu unutar sredstava proračuna i uložili smo značajna sredstva na sedam lokacija, od kojih je jedna i ova u OŠ Kozala gdje će biti dvije nove jasličke skupine, a riješili smo problem za ukupno stotinjak sugrađana i djece, istaknuo je Filipović.


Kritična situacija na zapadu Rijeke


Novi objekt, dodala je ravnateljica Dječjeg vrtića Rijeka, Davorka Guštin, dobio je ime Podcentar Kozala te će djelovati u sklopu Centra predškolskog odgoja Maestral.


– Prostor udovoljava svim standardima koji su potrebni za jaslice i tijekom rujna smjestit će se ovdje 24 djece jasličke dobi. Veselimo se da je fokus gradske uprave stavljen na odgoj i obrazovanje.Smjestili smo veliki broj djece, međutim i nadalje ostaje pitanje zapadnog dijela grada gdje je kritično, jer je najveći broj djece ostao neupisan, a kad uzmemo u obzir da se na tom području grade i nova naselja onda svakako kako prioritet treba razmatrati povećanje kapaciteta na zapadnom dijelu Rijeke, napomenula je Guštin.


U sva tri vrtića otvoreno je ukupno 8 novih jasličkih skupina koje će pohađati 96 djece, a Guštin je istaknula i da je ideja za prenamijenu prostora unutar kozalske škole došla od ravnateljice Kim Anić.


Ujedno je napomenula i da su uz jasličke otvorene i tri nove skupine u kojima će se provoditi poseban program za djecu s poremećajima iz spektra autizma te je upozorila na porast djece s teškoćama, jer Dječji vrtić Rijeka je lani imao tri takve skupine, a ove godine je njih šest.


Zadovoljstvo uređenjem novih prostora izrazile su i ravnateljice vrtića Sušak i More, Milena Vuletić i Jasna Crnčić, a u prenamijenu i opremanje prostora za nove skupine Grad Rijeka je tijekom ljeta uložio 281 tisuću kuna.


U konačnici danas s novom pedagoškom godinom započinje ukupno 3.106 djece u sva tri vrtića, a uz prostor u OŠ Kozala jasličari će u novouređenim prostorima boraviti i u podcentrima Potok, Vidrice, Kvarner, Radost, Veseljko te Mirta.


Osam novih jasličkih skupina


Otvoreno je 8 novih jasličkih skupina, a evo i popisa svih objekata u kojem su prostori prenamijenjeni za smještaj najmlađih Riječana. Ukupno je za uređenje i prilagodbu svih ovih prostora utrošeno 281.362 kuna.


U vrtiće Grada Rijeke trenutno je upisano ukupno 3.010 djece. Otvaranjem novih 96 mjesta, bit će ih upisano 3.106. Problem je što je više od 200 djece jasličke dobi i nakon ovih prenamijena i dalje ostalo bez mjesta u jaslicama.


  • OŠ KOZALA – dvije nove jasličke skupine

Izvršeno je ličenje postojećih prostorija nekadašnjeg stana domara. U dvije velike prostorije koje su predviđene za jasličke skupine, izvedena je instalacija dovoda i odvoda vode i ugrađeni umivaonici, uređena kuhinja s pratećom elektroinstalacijom a uređen je i sanitarni čvor.


  • PPO POTOK – prostor za dvije nove skupine za djecu s posebnim potrebama

Otvaranje novih skupina s posebnim programom za djecu s pervazivnim razvojnim poremećajem izvedeno je na način da je postojeća prostorija pregrađena s dva zida od gipskartonskih ploča te su ugrađena dvoja nova ostakljena vrata. Izvršeno je brušenje i lakiranje postojećeg parketa i ličenje prostorija.  • PPO VIDRICE – novi prostor za dvije jasličke skupine

Prostorija garderobe prenamijenjena je za otvaranje jedne nove jasličke skupine i to na način da je izvršena ugradnja instalacije dovoda i odvoda vode, postavlje laminat te oličene prostorije.


Druga nova jaslička skupina bit će smještena u ranije uređenim prostorima potkrovlja s terasom, gdje je izvršena ugradnja instalacija dovoda i odvoda vode za potrebu ugradnje jasličkog elementa za previjanje s koritom za pranje beba.  • PPO KVARNER – prostor za jednu novu jasličku skupinu

Postavljena je keramika u sanitarnom čvoru i izvode se radovi ličenja prostorija nakon čega će biti postavljen laminat i sanitarni uređaji. Prostorija kuhinje prenamijenjena je za otvaranje jedne nove jasličke skupine i to na način da je pregrađena kuhinja te je dobivena nova prostorija za jasličku skupinu u kojoj je postavljen laminat i pored koje je uređen sanitarni čvor.  • PPO VESELJKO prostor za jednu novu jasličku skupinu

Izvršeno je ličenje prostorije zbornice u kojoj će se odvijati rad s djecom s posebnim potrebama jer je prostorija u kojoj se isto održavalo prenamijenjena u jasličku skupinu.


  • PPO RADOST jedna nova jaslička skupina

Novi prostor za jasličku skupinu dobiven je pregrađivanjem jedne veće prostorije i ugradnjom vrata za komunikaciju. Izvedena je instalacija dovoda i odvoda vode i ugrađena tuš kada te brušen i lakiran parket.  • PPO MIRTA – prostor za jednu jasličku skupinu

Uređen je prostor koji je do sada služio kao zbornica, a koji je privremeno stavljen u funkciju prostora za provođenje jasličkog programa. U njemu nije bilo potrebno izvoditi velike radove već je nabavljen potreban namještaj, ležaljke s posteljinom, kuhinjska oprema kao i potrebni didaktički materijali.


Zaposleno 533 djelatnika, otvoreno 25 novih radnih mjesta


U sva tri gradska vrtića trenutno radi 533 djelatnika, a zbog otvaranja novih jasličkih skupina otvoreno je i 25 novih radnih mjesta.


Najveći broj tih radnih mjesta odnosi se na Dječji vrtić Rijeka čija je ravnateljica upozorila na deficit edukacijskih rehabilitatora na tržištu rada.


– Samo u Dječjem vrtiću Rijeka trenutno zapošljavamo 17 novih djelatnika koji će raditi s djecom. Htjela bih skrenuti pozornost na nedostatak kadra edukacijskih rehabilitatora te bi u nekom daljnjem periodu trebalo naći rješenje da se taj problem riješi, upozorila je Guštin.