Komunalna infrastruktura

Općina Viškovo ulaže u vodoopskrbu: Za četiri vodovodna ogranka 6,5 mil. kn

Biljana SavićVIŠKOVO – Zbog izgradnje vodovodnog ogranka Gornji Sroki dužine 91 metra kod kućnih brojeva 72A i 72B promet će biti reguliran privremeno postavljenim prometnim znakovima. Izvođač radova je tvrtka Kvarner graditeljstvo, a ugovoreni rok završetka radova je 50 dana. U izgradnju ovog vodovodnog ogranka Općina Viškovo uložit će 410 tisuća kuna, a paralelno se odvijaju radovi na još dvama vodovodnim ograncima.


Svugdje podjednako


Jedan je u naselju Juraši Novo naselje, dugačak čak 814 metara; za njega će Općina Viškovo izdvojiti gotovo 2,3 milijuna kuna, a ugovoreni rok izvođenja radova je 270 kalendarskih dana. Radovi su počeli sredinom prosinca i trebali bi završiti u rujnu. Proširenje vodoopskrbne mreže odvija se i u Dovičićima, gdje Općina Viškovo gradi vodovodni ogranak u dužini od 617 metara vrijedan nešto više od 2 milijuna kuna. Radovi su počeli u rujnu i bit će, kako sada stvari stoje na terenu, gotovi prije ugovorenog roka u ožujku ove godine.


Krajem godine završena je izgradnja vodovodnog ogranka Vrtače – Kosi u naselju Marčelji. U nešto manje od pola godine te mjesec dana prije ugovorenog roka postavljeno je 610 metara nove vodoopskrbne mreže. Za izgradnju samo ovih četiriju ogranaka Općina Viškovo je uložila nemalih 6 i pol milijuna kuna.
– Kontinuirana izgradnja vodoopskrbne i hidrantske mreže jedan je od najvažnijih projekata koji se provodi na području općine Viškovo. Dokaz je tomu i podatak da smo samo posljednjih 8 godina izgradili 30-ak vodovodnih ogranaka s gotovo 17 kilometara nove vodovodne mreže, u što smo uložili gotovo 40 milijuna kuna. Sustav vodoopskrbe razvijamo u svim naseljima podjednako, a cilj nam je dugoročno osigurati dovoljne količine vode namijenjene za potrošnju i protupožarnu zaštitu naselja putem osiguranja njezine kakvoće i dovoljnih količina, ali i osigurati ravnomjeran razvoj komunalnog standarda na području cijele općine. Prije nekoliko mjeseci potpisan je i novi »Okvirni Sporazum za građenje proširenja vodovodne infrastrukture na području Općine Viškovo – vodoopskrba za razdoblje od 3 godine« između Komunalnog društva Vodovod i kanalizacija te odabranog izvođača radova koji obuhvaća izgradnju novih vodovodnih ogranaka. Osim već spomenutih započetih radova planiramo još jedan ogranak u Gornjim Srokima, jedan u Donjim Srokima te tri u Saršonima, najavljuje načelnica Viškova Sanja Udović i ističe da je u suradnji s KD-om Vodovod i kanalizacija d.o.o. Općina Viškovo pripremila dokumentaciju za gradnju više od 30 ogranaka za koje su ishođene građevinske dozvole i riješeni imovinsko-pravni odnosi.


Sredstva osigurana


– Za dio ogranaka sredstva su već osigurana, dok se za dio očekuje raspisivanje novih natječaja Hrvatskih voda, ali i europskih fondova putem kojih je moguće ostvariti bespovratne potpore kao što je to bio slučaj pri izgradnji vodovodnih ogranaka Ronjgi i Zorzići kad je Općini Viškovo odobreno gotovo 2 milijuna kuna bespovratne potpore. Financiranje izgradnje ovako zahtjevnih projekata nije nimalo jednostavno pa se mora realizirati korištenjem svim raspoloživim sredstvima u njihovom punom opsegu, a sukladno zakonskim propisima i mogućnostima koje proizlaze iz trenutačnog modela financiranja izgradnje infrastrukture vodnoga gospodarstva. Tako se već godinama uspješno koriste sredstva EU-fondova, razvojna sredstva, sredstva Hrvatskih voda i u konačnici proračunska sredstva Općine Viškovo, kaže Udović.