Mobilnost

Omogućena razmjena profesora i studenata pomorskih fakulteta između Rijeke i Drača

Marinko Glavan

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Ovaj ugovor se odnosi na razmjenu studenata i profesora koji će iz Drača dolaziti u Rijeku i obrnuto, kao i na znanstveno usavršavanje i suradnju na znanstvenim projektima, istaknuo je dekan riječkog Pomorskog fakulteta Alen JugovićUgovor o suradnji između Pomorskog fakulteta u Rijeci i Fakulteta stručnih studija iz Drača, albanskog Sveučilišta »Aleksander Moisiu« potpisali su dekani dvaju fakulteta, Alen Jugović i Osman Metalla.


Ugovorom se uređuje razvoj programa studija iz područja pomorstva, a njime, kako je istaknuto prilikom potpisivanja, započinje suradnja u pomorskom obrazovanju i znanstvenim istraživanjima u području pomorstva, uz promociju suradnje u području obrazovanja i stručnog usavršavanja.


Potpisivanju sporazuma prisustvovali su predstavnici albanske zajednice u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji, predstavnici Primorsko-goranske županije, Grada Rijeke i riječkog Sveučilišta.


Razmjena studenata
Dekan Pomorskog fakulteta Alen Jugović je nakon potpisivanja istaknuo da je ugovor nastao na temelju dosadašnje suradnje s albanskim sveučilištem na stručnom usavršavanju i na europskim projektima.


– Nakon dosadašnje uspješne suradnje, vrijeme je za čvršće povezivanje naših dviju institucija. Ovaj ugovor se odnosi na razmjenu studenata i profesora koji će iz Drača dolaziti u Rijeku i obrnuto, kao i na znanstveno usavršavanje i suradnju na znanstvenim projektima.


Na našem fakultetu već imamo studente iz stranih zemalja, a bit ćemo ponosni da imamo i studente iz Albanije, rekao je Jugović, dodajući da je ulazak u Europsku uniju bila prilika za rast i razvoj Pomorskog fakulteta.


– To je i prilika da s nama rastu i drugi. Radit ćemo na razvoju projekata i razmjeni studenata i profesora, jer svaki student koji dođe u Rijeku nije samo broj na fakultetu, nego mu treba i smještaj i prehrana, a tu su i druženja i poznanstva, kazao je Jugović.


Metalla je također naglasio dobru suradnju Albanije i Republike Hrvatske, kazavši da ovaj ugovor neće biti samo mrtvo slovo na papiru, već će uskoro krenuti njegova primjena u praksi.


Tradicija i elan


– Albanija ide putem prema Europskoj uniji. To je put koji su Republika Hrvatska i njena sveučilišta već prošli, a mi želimo postati dio EU-a, uz pomoć vaših iskustava. Važan nam je napredak u obrazovanju pomoraca jer upravo su pomorci bili ti koji su, tijekom izolacije zbog pandemije, osiguravali protok roba i normalnu opskrbu čitavog svijeta.


Sada se pokazalo kolika je njihova važnost. To je uvidjela i naša država, shvaćajući da se trebamo usavršavati i razvijati buduća znanja u pomorstvu, rekao je Metalla.


Buduću suradnju dvaju fakulteta u ime PGŽ-a pozdravila je Nada Milošević, pročelnica županijskog odjela za pomorsko dobro, promet i veze, ističući dosadašnju suradnju Županije i albanskih institucija, posebno na projektima zaštite Jadrana, a u ime Grada Rijeke zamjenik gradonačelnika Goran Palčevski koji je kazao da su »svi strani studenti koji dođu u Rijeku naši studenti«.


U ime Sveučilišta, okupljenima se obratila prorektorica Senka Maćešić, kazavši da Pomorski fakultet osim tradicije duge 72 godine, ima i izuzetan elan u uvođenju novih elemenata nastave i znanstvenog rada, uz izvanredan broj realiziranih EU projekata, po čemu je, uz Medicinski fakultet, prvi u Rijeci.