DAN SESTRINSTVA 

Nemjerljiv doprinos borbi protiv koronavirusa: Obrazovane sestre i tehničari istaknuli su se u pandemiji

Barbara Čalušić

Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLER

Jako sam sretan što živimo u doba kad se obrazovanje unutar sestrinstva podiglo kroz obrazovnu vertikalu i danas predstavlja novu znanost i disciplinu, kazao je ravnatelj KBC-a dr. Alen RužićRIJEKA – Riječke zdravstvene i obrazovne ustanove jučer su obilježile Međunarodni dan sestrinstva. U Kliničkom bolničkom centru Rijeka medicinskim sestrama i tehničarima njihov su dan čestitali ravnatelj KBC-a Rijeka prof. dr. Alen Ružić i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.


​Emotivna čestitka


– Ne mogu ne kazati da smo na današnji dan posebno emotivni jer je doprinos sestara nezaobilazan i nezamjenjiv u pružanju zdravstvene zaštite, a sve je to posebno došlo do izražaja u vrijeme pandemije COVID-19. Neizmjerno sam sretan što živimo u doba kad se obrazovanje unutar sestrinstva podiglo kroz obrazovnu vertikalu i danas predstavlja novu znanost i disciplinu, kazao je Ružić.
Riječki je gradonačelnik Vojko Obersnel čestitao medicinskim sestrama njihov dan, a u znak zahvalnosti za njihov predan i human rad Grad Rijeka darovao je medicinskim sestrama i tehničarima KBC-a i Doma zdravlja besplatan obilazak riječke Palače šećerane, novog Muzeja grada Rijeke do kraja 2021. uz predočenje iskaznice njihove komore.


– Vaša predanost, enorman trud, empatija i stručnost od iznimne su važnosti u očuvanju zdravlja i dobrobiti sviju nas, a posebice je to izraženo tijekom ovog zahtjevnog i izazovnog razdoblja u kojem se nalazimo boreći se protiv pandemije COVID-19, rekao je Obersnel.
Premijernim je prikazivanjem trominutnog igrano-dokumentarnog filma »I ja sam medicinska sestra« o širini sestrinskog poziva na Fakultetu zdravstvenih studija u Rijeci obilježen Međunarodni dan sestrinstva. Tim su se povodom predstavile autorice filma: pročelnica katedre za zdravstvenu njegu Fakulteta zdravstvenih studija Rijeka doc. dr. Sandra Bošković, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo – glavna sestra Doma zdravlja PGŽ-a i predsjednica podružnice PGŽ-a Hrvatske komore medicinskih sestara Rozmari Tusić, pomoćnica ravnatelja KBC-a Rijeka za sestrinstvo Snježana Juričić i Marica Komosar Cvetković, glavna sestra Thalassotherapije Opatija.


Autoricama je na filmu čestitala dekanica Fakulteta zdravstvenih studija prof. dr. Daniela Malnar.


– Pandemija je jasno pokazala kako educirane medicinske sestre pomažu jer se u EU-u pokazalo da je smrtnost po zemljama manja što su sestre educiranije, istaknula je dekanica Malnar.


Najbrojnija skupina


Rozmari Tusić, glavna sestra Doma zdravlja PGŽ-a, podsjetila je na sve sestre po županijskim domovima, njih 273 te im zahvalila na svim prehodanim kilometrima i odgovorenim telefonskim pozivima dok je Snježana Juričić, pomoćnica ravnatelja KBC-a Rijeka za sestrinstvo, istaknula kako je sestrinstvo najbrojnija skupina u zdravstvu, a od 1.250 sestara u KBC-u više od 50 posto ih je visokoobrazovano ili su prvostupnice sestrinstva što podiže razinu zdravstvene skrbi među bolesnicima.


Inače, Svjetska zdravstvena organizacija WHO ovu je godinu proglasila godinom medicinskih sestara koje su, a čemu svjedočimo iz dana u dan, dale nemjerljiv doprinos borbi protiv bolesti COVID-19.