Đir po placi

Obišli smo riječku tržnicu. Dobra je vijest da su paprike konačno pojeftinile

Katarina Bošnjak

Foto SERGEJ DRECHSLER

Foto SERGEJ DRECHSLER



U posljednjih nekoliko dana grad poznat po kiši napokon je osjetio značajnije količine padalina. No, iako kiša asocira na osvježenje, prazne ulice nisu se uspjele spasiti od sparine i vrućine koja i dalje isijava iz svake asfaltirane površine, sputavajući mnoge u svakodnevnim aktivnostima poput odlaska na tržnicu. Ipak, na riječkoj se tržnici jučer moglo vidjeti više ljudi nego prošloga tjedna, a štandovi su preplavljeni sezonskim voćem i povrćem od kojih najprimamljivije izgledaju svježi krastavci koji se prodaju za 10 do 12 kuna po kilogramu te do par kuna skuplji domaći pomidor.


Odlična vijest je i pojeftinjenje paprika, dakle babure i roge za koje se u ožujku moralo izdvojiti i do 26 kuna po kilogramu, sada na pojedinim štandovima stoje samo 12, a odlično su povrće koje se može iskoristiti na bezbroj načina. Ako ste jedni od onih kojima hrana teško pada ljeti i hranite se laganim obrocima i salatama, možda vam se svidi novi trend koji umjesto s kruhom, namaze poput krem sira ili humusa kombinira sa svježom paprikom. Vjerojatno vam na prvu ova ideja zvuči neobično, no sada svakako manje košta probati nego u ožujku, a ako pratite cijene, znate da ni kruh više nije jeftin te da su odavno prošli dani kada se u nestašici novca jede pašteta. Primjerice, za jedan takav doručak danas biste morali izdvojiti barem oko 20 kuna, a ako imate malo veći apetit, onda i više jer jedna kokošja pašteta od samo 50 grama stoji i do 7 kuna, dok pola kilograma kruha zna dosegnuti cijenu od 10 kuna.


S druge strane, kilogram mahuna na tržnici prodaje se za oko 25 kuna, dodate im koju mrkvicu, malo crvene kapule i nekoliko mladih krumpira te imate varivo za cijelu obitelj, čak i za repete. Potencijalno najbolja stvar kod variva jeste da u njih možete ubaciti što god vam je po volji, dok god vam okus odgovara, tako da se variva mogu smatrati odličnom prilikom za iskoristiti sve one ostatke povrća koji stoje u frižideru čekajući na jelo u koje se uklapaju. Na kraju krajeva, u varivo s mahunama možete ubaciti i malo žute ili crvene paprike – barem dok je jeftina.