Svečana sjednica

Obilježene 62 godine Tehničkog fakulteta: Riječka institucija poznata po znanju

Ingrid Šestan Kučić

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Kao središte institucije dekan Lado Kranjčević apostrofirao je studente nabrojivši cijeli niz uspješnih studentskih timovaTehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci institucija je poznata po znanju u gradu koji je poznat po industriji – istaknuo je danas na svečanoj sjednici Fakultetskog vijeća povodom 62. obljetnice te ustanove posebni savjetnik hrvatskog predsjednika za energiju i klimu, Julije Domac.


Čestitajući obljetnicu Domac je ujedno napomenuo da Hrvatska samo s kvalitetnim obrazovanjem može ići naprijed.

Dodajući da je riječ o jednoj od najvažnijih sastavnica riječkog Sveučilišta primorsko-goranski župan, Zlatko Komadina, naglasio je da iz te ustanove izlaze lako zapošljivi kadrovi ne samo u Hrvatskoj, nego i u inozemstvu.Čestitkama povodom obljetnice pridružio i prorektor za znanost i umjetnost Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Gordan Jelenić istaknuvši da je Tehnički fakultet stariji od Sveučilišta i njegov prethodnik, dok je dekan Tehničkog fakulteta, prof.dr. Lado Kranjčević u svom osvrtu na rad fakulteta u proteklih godinu dana istaknuo da ta ustanova ima 11 zavoda i studijske programe iz polja strojarstva, brodogradnje, elektrotehnike i računalstva.– Fakultet izvodi sveučilišne prediplomske i sveučilišne diplomske studijske programe na području strojarstva, brodogradnje, elektrotehnike i računarstva te stručne prediplomski studijske programe na području strojarstva, brodogradnje i elektrotehnike, kao i trogodišnji ciklus obrazovanja koji omogućava stjecanje doktorata znanosti na području tehničkih znanosti, i to na polju strojarstva, brodogradnje, elektrotehnike, računarstva, temeljnih tehničkih znanosti te interdisciplinarnih tehničkih znanosti.Do danas je doktoriralo 173 kandidata, a upravo interdisciplinarnost čini jedinstvenost fakulteta, kazao je dekan.


Ove akademske godine na toj ustanovi studira 1.682 studenata, a u svrhu stjecanja stručnih znanja i kompetencija u suradnji s nizom tvrtki provodi se terenska nastava za studente.Fakultet ima razvijenu znanstvenu djelatnost, provodi niz projekata, kao i razvijenu međunarodnu suradnju s 94 institucije, izdaje znanstveni časopis Engineering Review, a ključnom prof.dr. Kranjčević je ocjenio suradnju s gospodarstvom.


– Suradnja s gospodarstvom je ključni element obrazovanja, jer gospodarstvo je ono koje nam daje smjer u znanosti i nastavi, poručio je prof.dr. Kranjčević.Kao središte institucije apostrofirao je studente nabrojivši cijeli niz uspješnih studentskih timova poput najvećeg RiTeh Racing Teama te RiTeh Dron Teama, RiTeh web teama i novosonovanog RiTeh eSports teama, a riječ je o organizaciji koja se bavi provođenjem eSports turnira.


Najavljujući planove za budućnost dekan je stavio naglasak na prostorno proširenje fakulteta, redizajn postojećih i uvođenje novih predmeta, internacionalizaciju te integraciju s industrijskom zajednicom.