Svečana akademija

Obersnel: Situacija u Hrvatskoj je alarmantna, antifašizam je potrebniji i važniji nego ’45.

Hina

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Povijesna činjenica je da je NDH fašistima prepustila dijelove (hrvatskog) teritorija i to Istru, dio Primorja, otoke, Dalmacije, da je donosila rasne zakone i osnivala koncentracijske logore, rekao je KomadinaRiječki gradonačelnik Vojko Obersnel (SDP) u petak je, na svečanoj akademiji povodom Dana antifašističke borbe 22. lipnja, poručio kako je antifašizam danas potrebniji i važniji nego prije 75 godina, kada je završen Drugi svjetski rat.


“Tada su emocije i sjećanja bila toliko bolna i svježa da nikome nije padalo na pamet opravdavati, braniti, a najmanje veličati nacizam i fašizam”, ustvrdio je Obersnel.


Upozorio je kako danas onih koji opravdaju, pa i glorificiraju fašizam ima mnogo diljem svijeta.


Situacija u Hrvatskoj je alarmantna
“No, situacija u našoj zemlji je alarmantna”, naglasio je.


Ocijenio je kako se u Hrvatskoj danas javno govori da 1945. godina nije bila godina oslobođenja od fašizma i svega što je “taj mračni sustav nosio sa sobom, nego se ta godina spominje kao godina okupacije, u kojoj su mrski komunisti uveli nečuveni teror i pobili sve što je disalo i mislilo hrvatski”.


Obersnel je istaknuo kako je to zlonamjerna laž koju ponavljaju “hrvatski revizionisti koji se nazivaju suverenistima, braniteljima hrvatstva, državotvornim i monetarističkim braniteljima Hrvatske”.


Revizionisti prešućuju Tuđmana


Spomenutima je zamjerio i to što se, kako kaže, pozivaju na tvrdnju prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana po kojoj je NDH bila i izraz težnji hrvatskog naroda za samostalnom državom.


“No, sve drugo iz onoga što je rekao se prešućuje i zaboravlja, uključujući i činjenicu da se moderna Hrvatska utemeljuje na odlukama ZAVNOH-a i Ustavu SFRJ iz 1974. godine”, naglasio je.Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina (SDP) ustvrdio je kako je antifasitički pokret promijenio tijek mračnog doba Drugog svjetskog rata i širom otvorio vrata demokraciji, toleranciji i zajedništvu.


Povijesna činjenica da je NDH fašistima prepustila dijelove Hrvatske


“Povijesna činjenica je da je NDH bila fašistička marionetska država koje ja fašistima prepustila dijelove (hrvatskog) teritorija i to Istru, dio Primorja, otoke, Dalmacije, da je donosila rasne zakone i osnivala koncentracijske logore,” rekao je Komadina.


Pa ipak, dodao je, “pseudo povjesničari tu i takvu NDH uporno nastoje rehabilitirati, tako i ustaške odore, znakovlja i pozdrave”.


“Time zajedno sa svojim estradnim pomagačima truju hrvatsku mladost koja misli da se nacionalni ponos veliča i pokazuje nacionalističkim ispadima i ustaškim pozdravima”, kazao je Komadina.


Još ako oko toga nema prave reakcije vlasti, dodao je, kada hrvatsko pravosuđe “Za dom spremni” naziva umjetničkom slobodom i tom ustaškom pozdravu daje legitimitet, “onda nam se dogode i brutalni izljevi mržnje takozvanih navijačkih skupina čemu smo zadnjih dana svjedočili”.