CERP

Novi angažman bivšeg šefa Županijskog suda. Država predložila Miškulina za člana Nadzornog odbora Luke Rijeka

Marinko Glavan

Veljko Miškulin / Foto Goran Kovacic/PIXSELL

Veljko Miškulin / Foto Goran Kovacic/PIXSELL

O Miškulinovom imenovanju u Nadzorni odbor odlučivat će članovi skupštine Luke Rijeka, na sjednici zakazanoj za 31. kolovoza, potvrdio nam je predsjednik Nadzornog odbora Alen JugoviUpravno vijeće Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP), predložilo je Veljka Miškulina, donedavnog predsjednika Županijskog suda u Rijeci, za člana Nadzornog odbora Luke Rijeka d.d.. O Miškulinovom imenovanju u Nadzorni odbor odlučivat će članovi skupštine Luke Rijeka, na sjednici zakazanoj za 31. kolovoza, potvrdio nam je predsjednik Nadzornog odbora Alen Jugović.


– CERP kao tijelo koje predstavlja državu u vlasničkoj stukturi Luke Rijeka d.d., u kojoj drži 25,02 posto dionica, kao jedan od najvećih dioničara predlaže kandidata za člana nadzornog odbora, a Skupština je ta koja će odlučiti o njegovom izboru. Svaki kandidat, da bi ušao u sastav nadzornog odbora, mora dobiti više od pedeset posto glasova Skupštine društva, tako da ćemo 31. kolovoza znati hoće li gospodin Miškulin biti izabran ili ne, rekao je Jugović.


Kontarktirali smo i samog Miškulina, koji je prije pet mjeseci otišao u mirovinu, nakon što je više od dvadeset godina, punih pet mandata, proveo na dužnosti predsjednika Županijskog suda u Rijeci. Zanimalo nas je zbog čega, kao umirovljeni sudac, želi u Nadzorni odbor Luke Rijeka d.d., tvrtke koja se bavi prekrcajem tereta u riječkoj luci i pratećim terminalima i kako je došlo do njegove kandidature za člana tog tijela.
– Odnedavno sam umirovljen i imam puno slobodnog vremena, a Luci Rijeka u Nadzornom odboru treba osoba koja dobro poznaje pravo, tako da sam odlučio angažirati se, sa svojim pravnim znanjem i iskustvom. No za sad je rano o bilo čemu drugome govoriti jer o mom izboru u Nadzorni odbor odlučuje Skupština društva, kratko je komentirao Miškulin.


Bude li izabran, Miškulin će za članstvo u Nadzornom odboru Luke Rijeka d.d. primati mjesečnu naknadu od šest tisuća kuna. Inače, riječ je o jednom od bolje stojećih hrvatskih sudaca, koji je svojevremeno u imovinskoj kartici, među ostalim, prijavio vlasništvo nad stanom u Rijeci, površine veće od 90 metara kvadratnih, ušteđevinu od 370 tisuća eura i umjetnine vrijedne 200 tisuća kuna. Zbog imovine često je prozivan u javnosti, posebno od aktivista Riječkog Pokreta otpora, a ove godine ga je javno prozvala, zajedno s još nekolicinom sudaca, i saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto, tražeći da se ispita porijeklo njihove višemilijunske imovine. Miškulina se prozivalo i zbog odugovlačenja sudskih postupaka u korist njegova prijatelja Mirka Pavičića, a u javnosti ga se nerijetko moglo vidjeti s riječkim političarima, poput Slavka Linića.


Miškulin će, bude li imenovan, u Nadzorni odbor Luke Rijeka d.d. ući kao peti član tog tijela, u kojemu su za sad, uz predsjednika Jugovića, još i Dragica Varljen, potpredsjednica, te članovi Hrvoje Pauković i Witold Rusinek.


Početkom iduće godine očekuju se i promjene u sastavu uprave društva, jer ističe mandat Batlmieju Pastwi koji je u upravu bio imenovan nakon što je poljska tvrtka OT Logistics otkupila paket dionica Luke u dokapitalizaciji. OTL je u međuvremenu najveći dio svog paketa dionica prodao pa danas drži nešto manje od osam posto dionica tvrtke.


Novost je da člana uprave koji će zamijeniti Pastwu neće predlagati suvlasnici Luke Rijeka, nego će, najavljuje Jugović, za popunjavanje tog radnog mjesta biti raspisan javni natječaj.


– Pošto mandat gospodina Pastwe ističe 31. prosinca ove godine, očekujem da će natječaj za novog člana uprave biti raspisan tijekom rujna, kako bi ostalo dovoljno vremena za provedbu natječaja i odabir najboljeg kandidata, rekao je Jugović.