Poklon iz Zagorja

Nova riječka atrakcija: Od sada na Delti možete svirati hrvatsku himnu na metalnim cijevima

Helena Fogas

Instrument omogućuje svakom posjetitelju, naravno i onima bez glazbene izobrazbe, sviranje prvih taktova hrvatske himne / Snimio Marko GRACIN

Instrument omogućuje svakom posjetitelju, naravno i onima bez glazbene izobrazbe, sviranje prvih taktova hrvatske himne / Snimio Marko GRACIN

Glazbene orgulje poklon su Krapinsko-zagorske županije. Instrument, ako se batićem udara redom s lijeva nadesno, svira prve taktove »Lijepe naše«RIJEKA  Mirisala je Rijeka krajem ovoga ljeta na »sto posto zagorsko«, plesalo se u ritmovima Zagorja, a trebala je Rijeka dobiti i jedan poklon Krapinsko-zagorske županije, sve u sklopu projekta Bajka na dlanu.


Međutim, nakon što se dobro pojelo i popilo, naplesalo i napjevalo, do primopredaje poklona, glazbene ograde s taktovima hrvatske himne, nije došlo. Iz jednostavnog razloga – ograda je trebala svoje mjesto naći pokraj Mosta hrvatskih branitelja gdje su se u to vrijeme izvodili radovi uređenja spomen-obilježja – pa je cijela priča odgođena. Eto do sada, kada se instrument konačno našao na Delti. 


Glazbena ograda na Delti / Snimio Marko GRACIN


Glazbena ograda na Delti / Snimio Marko GRACIN

Glazbena ograda eksponat je koji je dio Parka znanosti, jedinstvenog projekta u svijetu koji je započeo upravo u Krapinsko-zagorskoj županiji, a istu takvu glazbenu ogradu Krapinsko-zagorska županija darovala je Puli i Vukovaru.


Park znanosti autorski je projekt zamišljen s ciljem da se javne površine oplemene interaktivnim znanstvenim i edukativnim sadržajem namijenjenim svim dobnim skupinama. Krapinsko-zagorska županija prepoznala je njegovu važnost te ga je odlučila podržati sa 32 tisuće kuna.


Glazbena ograda na Delti / Snimio Marko GRACIN


Glazbena ograda na Delti / Snimio Marko GRACINInstrument omogućuje svakom posjetitelju, naravno i onima bez glazbene izobrazbe, sviranje prvih taktova hrvatske himne. Autor projekta je Luka Veverec, koji je osmislio glazbene orgulje od 35 metalnih melodijskih cijevi koje, ako se batićem udaraju redom s lijeva nadesno, sviraju prve taktove »Lijepe naše«.


»Ako ste ikad poželjeli zasvirati poznatu melodiju, to nikada nije bilo lakše nego sada. Uzmite ponuđeni batić i počnite slijeva nadesno lupkajući svaku od cijevi jedanput.


Čestitamo, odsvirali ste melodiju himne Republike Hrvatske »Lijepa naša domovino«. Sada ste spremni stvarati originale prema vlastitim idejama«, stoji u opisu instrumenta koji izlgeda atraktivno, simpatično i zanimljivo i zasigurno će izazvati mnoge da pokušaju odsvirati himnu.