U debelom plusu

Nastavak dobrih turističkih brojki: Amerikanci prepoznali Rijeku, EPK privlači – Kineze

Alenka Juričić Bukarica

Foto Marko Gracin, Ivica Tomić,

Foto Marko Gracin, Ivica Tomić,

Riječka turistička delegacija prezentirala se prošli tjedan u Šangaju, te se u TZ-u Grada nadaju da će iduće godine skočiti dolasci gostiju s ovog i ostalih dalekoistočnih tržišta poput Japana i Južne KorejeRIJEKA – Riječka delegacija na čelu s gradonačelnikom Vojkom Obersnelom prošlog je tjedna bila u Šangaju na turističkom sajmu ITB China gdje su predstavili Rijeku kao Europsku prijestolnicu kulture. Očekuje se da će iduće godine skočiti dolasci gostiju s ovog i ostalih dalekoistočnih tržišta poput Japana i Južne Koreje. Za nadati se je da će statistiku i ovi gosti nagodinu značajno podebljati, a u iščekivanju EPK 2020 zbrajaju se plusevi ove turističke godine. 


Trend rasta


Naime, u prva četiri mjeseca ove godine u Rijeci je boravilo nešto više od 30 tisuća turista, što je 8 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Turisti su u ovom razdoblju ostvarili nešto više od 82 tisuće noćenja, ili čak 22 posto više nego lani. Pokazuju to podaci iz sustava e-visitor prema kojima je početak godine u Rijeci, što se turističkih brojki tiče, u debelom plusu.


Petar Škarpa, direktor Turističke zajednice grada Rijeke, istaknuo je kako su podaci u prva četiri mjeseca ove godine nastavak dobrih brojki od lani.– Više smo nego zadovoljni, i to ne samo podacima za ova četiri mjeseca, već za cijelo zimsko razdoblje, još od studenog. Zadržali smo trend rasta od preko 20 posto koji držimo zadnjih šest godina što je izvrsno, i nadam se da će se takav trend nastaviti cijelu ovu godinu. Rastu nam sva tržišta, kao i duljina boravka gostiju, tako da možemo biti više nego zadovoljni, kazao je direktor TZG-a Rijeka.

Konkretno, prema podacima riječkog TZ-a, u prva četiri mjeseca su strani turisti ostvarili oko 19.500 dolazaka, što je tek nešto više nego lani, a u ukupnom broju dolazaka strani turisti sudjelovali su sa 64 posto. Domaći turisti ostvarili su blizu 11 tisuća dolazaka što je, pak, skok od čak 23 posto. Ukupan broj noćenja je, dakle, povećan za 22 posto, pri čemu je stranih noćenja bilo 53.215 ili 17 posto više. Među strancima, prvo mjesto drže Talijani s oko 9 tisuća noćenja. Slijede državljani Bosne i Hercegovine s ostvarenih 6.380 noćenja, SAD-a s čak 6.309 noćenja, potom, zanimljivo, Srbije koji su ostvarili 3.658 noćenja.


Najviše mladih
Ponovo su najviše noćenja ostvarili turisti iz dobne skupine od 19 do 30 godina te s 22.783 noćenja ostvaruju udio od 28 posto u ukupno ostvarenim noćenjima. Slijede turisti iz dobne skupine od 31 do 40 godina sa 17.682 noćenja i udjelom od 21,55 posto. Turisti iz dobne skupine od 41 do 50 godina ostvarili su 15.371 noćenje i udio od 18,74 posto, a turisti od 51 do 60 godina ostvarili su 12.323 noćenja i udio od 15,02 posto… Strani turisti su u Rijeci boravili u prosjeku 2,74 dana, a domaći 2,65 dana.


– Na dobre rezultate utječe i to što se ponuda proširuje iz godine u godinu, imamo sve više smještajnih kapaciteta, no rekao bih da je to i rezultat pojačane promidžbe. Već dvije godine u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom i Turističkom zajednicom Kvarnera intenzivno promoviramo Rijeku kao Europsku prijestolnicu kulture te vjerujem da su rezultati već dijelom i vidljivi kroz aktualni rast turističkog prometa. Naravno, tu su i prezentacije na sajmovima i ostale aktivnosti na promidžbi. Sve u svemu, očekujemo da će se rast nastaviti i u špici sezone, ali i nakon nje. A onda slijedi i 2020. od koje puno očekujemo, dodao je Škarpa.


Sve više Poljaka


U travnju je u Rijeci ostvareno oko 11.600 dolazaka, što je 11 posto više u odnosu na travanj prošle godine. Ostvaren je turistički promet od 28.061 noćenja, što je 25 posto više. Najviše noćenja ostvarili su državljani Italije i to 3.555 noćenja, slijede državljani Njemačke s 2.107, BiH s 1.665, SAD-a s 1.286, Srbije s 1.085, Austrije s 981, Francuske s 937 i Mađarske s 922 noćenja. U gradu je ostvareno gotovo 600 noćenja turista iz – Poljske.


Najviše noćenja ostvareno je u privatnom smještaju na koji otpadaju 37.562 noćenja, odnosno 46 posto. Iznajmljivači su dakle povukli i tijekom zime, dok su nekim “klasičnim ” destinacijama na Kvarneru, poput kvarnerskih otoka, u prva četiri mjeseca imali minuse u punjenju kašaciteta. Gradski privatni smještaj očito ima drugu strukturu popunjenosti nevezano uz klasičnu turističku sezonu. Na drugom su mjestu po turističkom prometu u prvom dijelu godine bili hoteli u kojima su turisti ostvarili 26.221 noćenje, hosteli s 9.863 noćenja, ostali objekti u nekomercijalnom smještaju s ostvarenih 7.725 noćenja, te prenoćišta s ostvarenim 671 noćenjem.