U inat piromanu

Nakon što je zapaljen, na Trgu 128. brigade ponovo postavljen Kožarićev Stog sijena

Portal Novilist.hr

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran KaruzaNakon što je spaljen Kožarićev “Stog sijena”, ova privremena skulptura velikog hrvatskog umjetnika, koja najavljuje “početak riječke žetve kulturnih događanja u godini Europske prijestolnice kulture” danas se ponovo počela postavljati na Trgu 128. bigade HJrvatske vojske. 


Skulptura akademika Ivana Kožarića, jednog od najpoznatijih hrvatskih kipara, uspjela je poživjeti tek koji dan dok usred noći nije zapaljena. Požar je ubrzo ugašen i tom prilikom nitko nije ozlijeđen, a počinitelja je policija ubrzo uhitila. 


Sa svih strana pristizale su osude vandalskog čina nesuvislih pojedinaca prema umjetničkom djelu. Ravnatelj MMSU-a Slaven Tolj najavio je da će iz poštovanja prema Kožarićevoj umjetničkoj veličini Stog sijena biti ponovo postavljen, a s time se i krenulo danas, uoči subotnjeg programa otvaranja EPK.

Postavljanje skulpture organizirao je Muzej moderne i suvremene umjetnosti uz potporu obitelji Kožarić i podršku Komunalnog društva »Čistoća«, kao dio programa Europske prijestolnice kulture, programskog pravca »Doba moći«.


Rad je, podsjetimo, predstavljen kao prvi u nizu umjetničkih intervencija u javnom prostoru u sklopu projekta »Izvrnuti džep«, unutar kojeg umjetnici i kustosi preobražavaju i personaliziraju urbane lokalitete, integrirajući umjetnost u rutinu svakodnevice, s naglaskom na pitanjima gostoprimstva i tolerancije.


– Izmješteno iz svoga prirodnog okoliša, i vremena u kojem se inače skuplja, sijeno zbijeno oko središnjeg štapa pojavljuje se kao začuđujući totem javnog prostora, kao nagovještaj ruralnog uz glavni simbol urbanosti – riječko Korzo, piše u opisu projekta.