Sv. Nikola

Nakon Pomorskog fakulteta do posla u roku od šest mjeseci. Obilježen Dan fakulteta

Marinko Glavan

Foto: M. GRACIN

Foto: M. GRACIN

Pomorski fakultet Sveučilišta u Rijeci provodi kvalitetno, učinkovito i inovativno visoko obrazovanje, sukladno potrebama gospodarstva i društva, istaknula je dekanica Ana Perić HadžićRIJEKA – Vijeće Pomorskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci održalo je svečanu sjednicu kojom je ujedno obilježen Dan Fakulteta i proslavljen blagdan svetog Nikole, zaštitnika pomoraca.


Na sjednici je prezentiran rad Pomorskog fakulteta tijekom godine na izmaku, podijeljene su nagrade i priznanja studentima i profesorima fakulteta te zahvale za ostvarene suradnje s pojedincima i tvrtkama.


Veliki iskorak


Dekanica Ana Perić Hadžić u svom je uvodnom obraćanju članovima vijeća i brojnim uzvanicima, među kojima su bili riječki gradonačelnik Marko Filipović, predstavnici Primorsko-goranske županije, Sveučilišta, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, kao i brojnih tvrtki i institucija vezanih uz pomorstvo, istaknula da je provedba kvalitetnog, učinkovitog i inovativnog visokog obrazovanja, sukladno potrebama gospodarstva i društva, i u ovoj godini bila jedan od temeljnih ciljeva Fakulteta, pri čemu je posebno zahvalila donedavnoj upravi, na čelu s bivšim dekanom Alenom Jugovićem.
Posebno je naglasila najveće ulaganje Fakulteta zadnjih godina, edukativnu radionicu Torpedo, koja je pokrenuta zajedno s Tehničkim fakultetom, uz velike zasluge Lučke uprave Rijeka, koja je osigurala prostor u nekadašnjoj tvornici čije ime radionica nosi.


Fakultet je u ovoj godini pojačati terensku nastavu, u suradnji s različitim tvrtkama i institucijama, a razvio je i vlastiti virtualni model brodske strojarnice.


– Veliki iskorak u primjeni novih metoda učenja, kao i korištenje novih alata za učenje je zasigurno razvoj Virtual Reality brodske strojarnice. Danas se takvi proizvodi mogu i kupiti na tržištu, ali mi smo ponosni jer je ovo naš »proizvod«, nastao uz veliki uloženi trud naših nastavnika sa Zavoda za brodostrojarstvo i Zavoda za logistiku i menadžment, rekla je dekanica.


U 2022. godini Pomorski fakultet napravio je i veliki korak kad je riječ o zapošljavanju diplomiranih studenata, potpisivanjem Memoranduma o suradnji s devet najznačajnijih riječkih posrednika u zapošljavanju pomoraca, koji su iskazali namjeru zapošljavanja ukupno 85 diplomiranih studenata u idućoj godini.


– Zapošljivost naših studenata vrlo je visoka. U prosjeku diplomirani studenti pomorskih zanimanja na ukrcaj čekaju tri do šest mjeseci, dok studenti kopnenih zanimanja u devedeset posto slučajeva nalaze posao u roku kraćem od šest mjeseci nakon stjecanja diplome, rekla je Perić Hadžić, dodajući kako je ove godine osnovana i zaklada koja nosi ime pokojnog profesora Predraga Stankovića, a stipendira poslijediplomske studente i udruge studenata.Dekanove nagrade


Studentima su na svečanoj sjednici podijeljene dekanove nagrade. Ove godine nagradu su dobili studenti preddiplomskih studija Stefano Veverec, Martin Juretić, Edi Gavranović, Ivan Capić, Ana Slaviček te Patrik Božurić, Pavao Topljak, Jura Slunjski, Lorena Bogović i Mateja Paulić, studenti diplomskih studija.


Najboljim profesorom u ovoj godini, prema rezultatima ankete među studentima, proglašen je Miroslav Bistrović, dok je najbolja asistentica Gorana Mudronja. Za izvrsnost u znanstvenoistraživačkom radu nagrađeni su profesor Goran Vukelić i asistent Josip Dujmović, dok su priznanja za izvrsnost u transferu znanja dodijeljena profesorima Alenu Jugoviću i Srđanu Žuškinu.


Posebna priznanja

Dekanica Ana Perić Hadžić dodijelila je i posebna priznanja profesoru Lovri Magliću i inženjeru nautike Antoniju Blažini, koji su oformili jedriličarsku ekipu Fakulteta, koja je na svom prvom nastupu, na ovogodišnjoj Studentskoj Fiumanki, osvojila prvo mjesto. Posebnu nagradu dobio je i Tomislav Krljan, za integraciju bespilotnih letjelica u znanstvenu, nastavnu i stručnu komponentu Pomorskog fakulteta, temeljem čega je ostvarena značajna suradnja s Hrvatskom agencijom za civilno zrakoplovstvo.