Tradicija

Najavljena Mihoja u Jelenju, evo što će se sve odvijati tijekom rujna

Sanja Gašpert

S najave Mihoje / Foto Sanja Gašpert

S najave Mihoje / Foto Sanja Gašpert

Niz događanja bit će upriličeno svakog vikenda u rujnuOpćina Jelenje, Turistička zajednica općine Jelenje i Župni ured sv. Mihovila arkanđela Jelenje u suradnji s jelenjskim udrugama pripremili su program obilježavanja blagdana sv. Mihovila – Mihoje, zaštitnika Općine i Župe Jelenje, koji se slavi i kao Dan Općine Jelenje, čija će događanja potrajati tijekom cijelog rujna, a programi održavati u Dražicama, Lukežima, Hahliću i Jelenju, najavio je na konferenciji za novinare načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja.


Obilje događanja


– Prošle smo godine morali preskočiti Mihoju, zbog poznate situacije s epidemijom koronavirusa. Ove je godine situacija nešto povoljnija, pa smo pripremili program, u kojem su ipak zbog epidemioloških mjera izostala zabavna događanja, ali je zato obilje vjerskih, kulturnih i sportskih događanja, koja će biti organizirana svaki vikend u rujnu.


Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Jelenje dodijelit ćemo općinske nagrade zaslužnim pojedinicima i kolektivima, kazao je jelenjski načelnik Robert Marčelja, dodajući kako je Mihoja najveća manifestacija na području općine Jelenje.
O samom programu Mihoje govorila je Jasminka Matrljan iz jelenjske Turističke zajednice, koja je kazala kako program počinje već ovaj vikend uz Hahlić za uru i Mašu na Obruču, kao i stručno vođenje slijepih osoba – OSI, čime se organizatoru priključuju događanju Mliječna staza.


Šimčevi dani i Jelenski sajam


– Već sljedeći vikend stižu nam Šimčevi dani, manifestacija Matice hrvatske Jelenje, kojom se sjećamo pokojnog mons. Josipa Šimca, koji je puno učinio za ovaj kraj. Isti vikend je i tradicionalni Jelenski sajam.


Vikend nakon toga, 17., 18. i 19. rujna, u goste nam stiže Ri Teatar s predstavama “Vrtuljak želja” i “Operacija kamp”. U subotu, 18. rujna bit će održana i akcija dobrovoljnog darivanja krvi i Zelena čistka, a dan kasnije, 19. rujna i biciklijada Jelenski đir.


Svečana sjednica Općinskog vijeća Jelenja na programu je 24. rujna, a dan kasnije, 25. rujna UHDVDR-a Jelenje organizira županijske sportske igre branitelja. Istoga dana najavljeni su i koncerti KUD-a Zvir i gostiju te klape Intriga.


U sklopu sportskih događanja, 26. rujna najavljena je nogometna utakmica između NK Rječina i NK Zamet. Posjetit će nas i Gradska glazba Trsat, čija će Limena glazba svirati na samu Mihoju u centru Dražica, kazala je Matrljan, dodajući kako će 28. i 29. rujna biti održana i umjetnička radionica Slama Land Art, kipara Nikole Fallera, umjetničkog voditelja Udruge Slama i osnivača Land Art Festivala Slama.


Vjerski program


Župnik Župe sv. Mihovila arkanđela vlč. Ivan Milardović najavio je vjerski dio programa blagdana sv. Mihovila, koji je, kako je podsjetio, i zaštitnik policije.


– Vjerski program počinje u nedjelju, 26. rujna krunicom i svetom misom za starije, bolesne i nemoćne župljane. Dan kasnije, nakon krunice je poslijepodnevna sveta misa na groblju Jelenje, koju će za sve pokojne župljane, mještane i hrvatske branitelje i policajce predvoditi vlč. Ivan Friščić, dekan i župnik Župe sv. Filipa i Jakova u Gradu Grobniku.


U utorak, 28. rujna u 18.30 sati počinje koncert duhovne glazbe Cernički križni put – oratorij za orgulje, violinu i vokal. Dan kasnije, 29. rujna, na sam blagdan sv. Mihovila, jutarnju misu u 8 sati predvodi sužupnik vlč. Miroslav Pergl, misu u 10.30 sati vlč. Ivan Milardović, u 18 sati je krunica, a svečanu koncelebriranu misu u 18.30 sati predvodit će vlč. Marko Šarić, župnik župa Hreljin i Zlobin, kazao je vlč. Milardović, dodajući kako će prije svetih misa biti prilika za svetu ispovjed, a na svetim misama pjevat će župni zborovi. Vjerski dio programa održavat će se u župnoj crkvi sv. Mihovila u Jelenju.


Hahlić za uru i Maša na Obruču


Planinarsko društvo Obruč, pod pokroviteljstvom Općine Jelenje i ove godine nastavlja s organizacijom dva zanimljiva događaja – 9. Hahlić za uru i 18. Maša na Obruču, koja se tradicionalno održavaju prve rujanske subote, ove godine 4. rujna, sa željom da se na prostor Grobničkih Alpa privuče sve koji se na ovaj ili onaj način vole kretati kroz prirodu.


Brdska utrka Hahlić za uru, staza je dužine pet kilometara s 800 metara uspona, pogodna za sportaše i rekreativce. Oni koji više vole hodati nego trčati i žele uživati u prirodi pozvani su na vrh Obruča gdje će se održati 18. Maša na Obruču.


Novosti i ostale informacije dostupni su na na www.pdobruc.hr i Facebook stranici PD Obruč. Prijave su zaključene. Start 9. Hahlića za uru je u 9 sati iz Podkilavca, kreće se na dionici Podkilavac – Čeka – Hahlić. Proglašenje pobjednika i dodjela nagrada je u 11.30 sati.


Nagrade u obje kategorije su besplatno noćenje u planinarskom domu na Hahliću za godinu dana. Sat vremena prije ove utrke, u 8 sati, kreće Adventure Race Karijoling, sudionici će se penjati bosi i gurati karijolu. Misa na Obruču počinje u 14 sati, a predvodit će je vlč. Tomislav Zečević.