Student servis

Na studentskom tržištu rada u Rijeci pravi boom poslova. Dobra je vijest da je porasla i cijena satnice

Ingrid Šestan Kučić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Iznimno velika potražnja za studentima dovela je i do povećanja cijene njihovog rada pa nerijetko minimalna, zakonom zajamčena satnica, od 27 kuna doseže i do 30 ili 35 kuna. Najviše studenata zaposleno je u turizmu i ugostiteljstvuRIJEKA – Nakon što je prošle godine u ovo vrijeme studentsko tržište rada doživjelo pad od 50 posto što se ponude poslova tiče, ove godine uslijedio je pravi boom potražnje poslodavaca za studentima. Iako srpanj još nije gotov, Student servis Studentskog centra Rijeka ostvarenim poslovnim rezultatima nadmašio je srpanj 2019. godine, što je, kaže ravnatelj Studentskog centra Rijeka Dinko Jurjević, sve iznenadilo.


Puno više maturanata


Enormna potraga za studentima, slaže se voditeljica Student servisa, Ljiljana Badurina, iznad je svih očekivanja.


– Imamo situaciju da neke oglase poslodavaca ponavljamo više puta, jer im se ne javi dovoljan broj studenata. Također, imamo jako puno novih poslodavaca, koji dosad nikad nisu tražili studente kao radnike, a najviše je studenata zaposleno u turizmu i ugostiteljstvu. Ove godine je povećan i broj maturanata koji su se učlanili kod nas, a riječ je o povećanju od šezdesetak posto u odnosu na lani, ističe Badurina.
Tako Student servis trenutačno broji 351 maturanta i više od 8 tisuća studenata, od kojih, kaže Badurina, njih 80 posto ovo ljeto radi.


– Primijetili smo i povećanu potražnju za zapošljavanjem u trgovačkim lancima. Imali smo zahtjeve za popunjavanje 10 do 20 radnih mjesta, a studenti najčešće rade u skladištima na utovaru i istovaru robe, ali se zapošljavaju i na blagajnama te deklariranju robe. Traže ih i velike hotelske kuće, zapošljavaju ih na poslovima sobarica, servirki, konobara ili ih zapošljavaju kao banjine, ali i na recepcijama te tradicionalno kao animatore. Iznimno su traženi i u ugostiteljstvu, ali u velikoj mjeri nudi im se cijeli niz drugih poslova poput rada u call centru, anketiranja, rada u trgovinama, redarskim službama, građevinarstvu te skladištima, nabraja Badurina.


Iznimno velika potražnja za studentima dovela je i do povećanja cijene njihovog rada pa nerijetko minimalna, zakonom zajamčena satnica, od 27 kuna doseže i do 30 ili 35 kuna.


– Kada poslodavac mora ponavljati oglas jer mu se nije javio dovoljan broj studenata, onda najčešće ponudi i veću satnicu. Studenti su zadovoljni, jer svatko tko želi raditi može naći posao, a ponuda je velika. U globalu se uredno plaća, poslodavci se drže zakonom propisanog uvećanja satnice za 50 posto za noćni, prekovremeni i rad vikendima, a sve to dovodi do toga da studenti mogu solidno zaraditi. Ima studenata koji počnu raditi u lipnju i rade sve do kraja rujna.


Oprezno sa zaradom


– Ono na što ih uvijek upozoravamo je da im zarada, ukoliko su porezna olakšica roditelja, u godini ne smije preći 15 tisuća kuna te im savjetujemo da ih roditelji odjave ako misle više raditi. Student je oslobođen plaćanja poreza do godišnje zarade u iznosu od 63 tisuće kuna, a ako u godinu dana zaradi više, platit će porez od 20 posto, dok je do ove godine taj pored iznosio 24 posto. Uz porez mora platiti i prirez prema mjestu stanovanja, objašnjava Badurina.


S obzirom na trenutačnu situaciju u kojoj poslova za studente ima na pretek i u kojoj se cijena sata rada studenata podiže kako bi ih se privuklo, taj limit od 15 tisuća kuna svakako je ograničavajući i destimulirajući faktor za studente. Naime, ako studenti odrade cijeli mjesec, odnosno 186 sati, po minimalnoj satnici mjesečna će zarada iznositi 5 tisuća kuna, a ako je satnica veća i više. U praksi će to značiti da će studenti u slučaju da se vode kao porezna olakšica u nekom trenutku morati prestati raditi, jer premaše li limit od 15 tisuća kuna za lipu slijedi naplata roditeljima.