Đir placom

Na riječku tržnicu stigle prve trešnje, cijena im je i do 60 kuna

Slavica KlevaRavno iz Ravnih kotara stigle su trešnje na riječku placu. Ima ih dakako i iz naših obližnjih mjesta, susjednih općina, cijena im se razlikuje ovisno o kvaliteti. Tako su prve »bijelo žute« trešnje po 30 kuna, crvene od 40 do 60 kuna.


Trešnja iz okolice Motovuna 36 kuna. Prodavači uvjeravaju da su slatke, ali se one razlikuju upravo prema podneblju odakle dolaze. Jedne su vodenaste, druge mesnate i sočne i prodavači se slažu da je nekim sortama »kumovala« obilna kiša.


No osim trešanja stigle i prve mahune, »olovke«, cijena 40 kuna za kilogram, no na jednom štandu na tržnici Brajda ponuđena cijena iznosi 36 kuna. Bob se cijenom »upristojio«, kilogram varira izmedu 13 i 14 kuna, dok je poriluk po 14 kuna.
Pomidor mesnat, ogroman, stigao je, kaže prodavačica, iz Vrane. Cijena 16 kuna, tri pomidora kilogram. Mlada mrkva 15 kuna, salate između 16 do 20 kuna, od zelene do crvene putarice. Jagode uglavnom oko 30 do 35 kuna za kilogram. I to domaćih proizvođača s juga, no ima ih i iz sjevernih dijelova naše zemlje, ništa manje slatke i kvalitetne. Na ribarnici nema plave ribe još nekoliko dana, lovostaj istječe u ponoć 30. svibnja, a onda će ljubitelji zdrave i jeftine srdele doći na svoje.


No ribarnica nije ništa manje privlačna i ovih dana, morskih plodova ne nedostaje, od školjaka do muzgavaca, kozica, tuna, oslića, žaba, grdobina, listova, ali i uvijek dobrodošlih brancina i orada iz uzgoja.