Izložba gljiva

Na riječkom Korzu Izloženo pedesetak vrsta gljiva, od jestivih do otrovnih

Vladimir Mrvoš

Foto M. ĐEKIĆ

Foto M. ĐEKIĆRIJEKA – Veliku pažnju građana na Korzu izazvala je izložba gljiva Udruge gljivara Ožujka iz Rijeke. Ova neprofitabilna udruga povezuje ljude i institucije s interesom za mikologiju, gljivarstvo, ekologiju i zaštitu prirode, a cilj joj je unapređenje mikološke i gljivarske znanosti u svim njihovim aspektima, podržaj i poticaj zaštite prirode i ekologije.


– Svoje aktivnosti Udruga usmjerava na realizaciju akcijskih planova Strategije zaštite biološke i krajobrazne raznolikosti Republike Hrvatske, posebno u dijelovima koji se odnose na svijet gljiva, a kroz široki spektar edukacija Udruga daje nova i proširuje postojeća znanja svojih članova i građana o biološkoj i krajobraznoj raznolikosti, razvija ekološku svijest, humanost, gljivarsku etiku, kulturu prehrane i pravilan odnos prema prirodi i društvu općenito, kaže predsjednica udruge Marija Klarić.


Građani su se mogli upoznati s jestivim, nejestivim, ali ponajviše s otrovnim gljivama s područja okolice Rijeke gdje su one ubrane. Na Korzu je bilo izloženo više od pedesetak vrsta gljiva, a brojni zainteresirani građani mogli su dobiti i materijale udruge s vrstama gljiva te ostale informacije.
Udruga gljivara Ožujka ima dugu tradiciju. Osnovana je još sredinom rujna 1985. godine kao Društvo gljivara Rijeka, a pri osnivanju društvo je brojilo 128 članova da bi se taj broj krajem osamdesetih godina povećao na blizu 250. Na prijedlog Skupštine 2004. godine, udruga mijenja ime u Udruga gljivara Ožujka Rijeka, prema istoimenoj gljivi latinskog naziva – Hygrophorus marzuolus. Udruga je član Hrvatskog mikološko-gljivarskog saveza, a trenutačno ima oko stotinjak članova.


Udruga kontinuirano radi na edukaciji članova, ali i građana, putem ovakvih izložbi, kao i na zaštiti prirode – posebno mikobiote (svijeta gljiva). Aktivnosti su i izdavanje stručnih časopisa, organizaciji seminara i rekreativne djelatnosti – branje gliva, ali i očuvanje i zaštita domaćih gljiva koje su proglašene zaštićene i strogo zaštićene. Građani su bili najviše zainteresirani za jestive gljive, kao i za područje gdje one u okolici Rijeke najbolje »uspijevaju«.