Priča s place

Na riječkoj tržnici sve je više trešanja, sad ih se već može naći i po pet eura

Katarina Bošnjak



Na centralnoj riječkoj tržnici sunčano i veselo, a trešanja je iz tjedna u tjedan sve više. Sada ih ima i za 5 eura po kilogramu, no nisu sve iste kvalitete. Iako možete sami odabrati trešnje i izbjeći one trule, svakome se može dogoditi da ga zapadne manje ili više »loših« trešanja.


U tom slučaju, najbolje ih je iskoristiti u jelima poput kolača i torti, a evo nekoliko odličnih recepata s trešnjama. Ako volite malo slađi doručak, isprobajte smoothie od trešanja i zobi – pomiješajte šalicu trešanja, polovinu šalice grčkog jogurta, trećinu šalice mlijeka, četvrtinu šalice zobi i po želji dodajte ekstrakt vanilije ili badema. Sve sastojke izblendajte i imate odličan doručak pun zdravih masti.


Ako radite kolače ili peciva, a fali vam glavni sastojak, to mogu biti trešnje. Dobro se slažu i s čokoladom i sa sirom, pa ih možete ubaciti i u čokoladne muffine, ali i napraviti preljev za cheesecake. No, nisu trešnje samo za slatka jela, već se mogu koristiti i u slanima – samo treba dobro kombinirati sastojke. Primjerice, trešnje možete jesti i s piletinom. Sve što vam je potrebno uz piletinu je jedna glavica luka, šalica trešanja, šaka rikule, malo ulja i papra. Prvo zagrijte pećnicu na 180 °C, a piletinu nauljite, posolite i popaprite po želji. Pecite u vatrostalnoj posudi prekrivenoj aluminijskom folijom pola sata, potom izvadite i dodajte sitno nasjeckane trešnje te pecite otklopljeno još 20 minuta. Prije serviranja pospite svježom rikulom i probajte ovo poprilično nekonvencionalno, ali definitivno ukusno jelo.




Zaista je puno različitih recepata za trešnje i teško ih se sve stigne isprobati, no tko zna – možda do idućeg tjedna na placi budu još jeftinije.