Jamstvo kvalitete

Na plaži Ploče podignuta plava zastava, sve spremno za sezonu kupanja i na drugim riječkim plažama

Bruna Matičić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Dvije plave zastave dokaz su čistoće mora koje se mjeri na svim lokacijama u Rijeci i izvrsne je kakvoćePlava zastava po deseti je put podignuta na plaži Ploče, što znači da je i ove godine kupalište zadovoljilo zadovoljilo stroge ekološke kriterije i uvjete ove oznake međunarodnog programa zaštite okoliša mora i priobalja.


– Plava zastava je zapravo jamstvo ekološke kvalitete i sigurnosti mora, ali isto tako i sigurnosti svih kupača budući da se na svakoj plaži koja dobiva plavu zastavu osigurava i spasilačka služba za vrijeme korištenja plaže, objasnio je Srđan Škunca, pročelnik gradskog Odjela za a razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem.


Dodaje da će Plava zastava jedanaestu godinu za redom vijoriti i na plaži Kostanj, plaži za osobe s invaliditetom.
– Riječ je o oznaci koja obnavlja i dodjeljuje svake godine budući da se moraju potvrditi rezultati ispravnosti kvalitete mora za kupanje. Taj proces je logičan jer se time želi neprestano provjeravati kvaliteta, a onoga koji održava plažu natjerati da drži standard koji Plava zastava iziskuje, rekao je.


Foto galerija: Na plaži Ploče podignuta plava zastava Foto: Marko Gracin


Svečanosti podizanja Plave zastave prisustvovali su i gradonačelnik Marko Filipović te Maja Malnar, pročelnica Odjela za komunalni sustav Grada Rijeke, a cijeli program svojom izvedbom i recitacijama osvježili su i upotpunili učenici Osnovne škole Kantrida.


– Riječke plaže važan su turistički adut našega grada, a dvije plave zastave dokaz su čistoće mora koje se mjeri na svim lokacijama u Rijeci i izvrsne je kakvoće, rekao je Filipović.


Istaknuo je kako Grad Rijeka i Odjel za komunalni sustav brine o 21 plaži, od čega je 12 na Kantridi i Kostabeli te 9 na Pećinama.


Sve su one ušminkane i sređene za sezonu kupanja koja je praktički već počela, rekao je Filipović.


Pročelnica Malnar nadovezala se da je Grad Rijeka u proteklom razdoblju do početka sezone izveo mnoge tekuće i izvanredne radove na plažama kako bi bile spremnije za početak sezone kupanja.


– Izvedeni su radovi došljunčavanja gdje je bilo potrebno, radovi na hortikulturnom održavanju i ostali, a plaža Kostanj za invalide dobila je još veću funkcionalnost.


Također, do današnjeg dana izdano je preko 20 koncesijskih odobrenja za različite ugostiteljske i rekreativne sadržaje.


Sve je spremno, a nadamo se i da će kontinuitet sunčanih dana biti što veći i da će kupači uživati u ljetnoj sezoni, zaključila je Malnar.


U nadolazeće ležernije i opuštenije doba godine prigodnim izvedbama prisutne su uveli učenici 2.a razreda, učenica Lana Stanković na klaviru te nastup dječjeg zbora Kantridska jedra i plesne skupine 6.a razreda OŠ Kantrida.