#ljetninovilist

FOTO Na ovoj riječkoj psećoj plaži kupaju se i oni koji nemaju psa: “Obožavam ovo mjesto”

Bruna Matičić

Foto: M. Gracin

Foto: M. Gracin

Do plaže za pse na Brajdici vrlo se lako može doći automobilom, ali i autobusom, biciklom ili pješice. Od središta grada udaljena svega desetak minuta, a za one koji na plažu dolaze autom, osiguran je besplatan parking iznad plažeKada je riječ o mjestu na kojem će se, uz njih, u moru moći rashladiti i njihovi četveronožni prijatelji, vlasnici kućnih ljubimaca i ljubitelji životinja u Rijeci nemaju puno izbora. Ipak, njihovo omiljeno sastajalište u tom slučaju je plaža za pse na Brajdici.


O tome odlučuje niz faktora, a jedan od najvažnijih jest njezina blizina i pristupačnost. Do nje se vrlo lako može doći automobilom, ali i autobusom, biciklom ili pješice. Od središta grada udaljena svega desetak minuta, a za one koji na plažu dolaze autom, osiguran je besplatan parking iznad plaže.


Foto galerija: Riječka plaža za pse na Brajdici Foto: Marko Gracin


Plaža je šljunčana s pristupnim stepenicama i uređenim prilazom moru. Ima i ogradu koja osigurava da psi s plaže ne istrče na cestu. Tu je i košarica za otpad te tuš kako bi vlasnici svog kućnog ljubimca, nakon uživanja u plivanju, mogli napojiti ili isprati od soli.
Plaža na Brajdici nema hlada ni beach bara i ostalih sadržaja, ali za njezine posjetitelje ona je pravi mali raj u kojem već uživaju u čistom i bistrom moru te miru koji im pruža izostanak uobičajenih ljetnih gužvi na popularnim plažama, a da im pritom ne smeta ni kontejnerski terminal u blizini.


Pravila za ugodan boravak


Na putu prema plaži susreli smo Petru koja je svoju Betty, zajedno s ležaljkom, smjestila pod ruku. U kratkom razgovoru rekla nam je da plažu na Brajdici, osim blizine, biraju najviše zbog njezine čistoće i bistrog mora.


Ostale prednosti su te što na plaži nema velike gužve, a svi psi koji dolaze su socijalizirani. Za Petru je to jako važno jer je njezina Betty prošla nekoliko škola i dresura.Nužnost da pseću plažu pohode socijalizirani i odgojeni psi ističe se i zbog mira i zajedničke igre ljubimaca u moru i na plaži, ali i činjenice da na svakoj psećoj plaži postoje određena pravila kako za pse, tako i za vlasnike.


Vlasnik je, prema pravilima, obavezan na plažu psa dovesti i držati na uzici i s brnjicom, imati pri sebi potreban pribor za održavanje higijene i, najvažnije, u slučaju obavljanja nužde obavezno mora očistiti izmet svog psa te isprati mjesto na kojem je mokrio kako bi svima boravak na plaži bio ugodniji.


Pun pogodak


Za Slavka Novakovića i njegovu Giu plaža na Brajdici pun je pogodak.


– Nama je ovo jedna od najdražih plaža, posebice jer je opremljena tušem i vodom. Osim toga, mirna je i nema previše gužve, ali uvijek ima pasa što je odlično jer se mogu međusobno igrati i uživati, rekao je Slavko.Premda nije velika te sadržajno opremljena i uređena poput pojedinih psećih plaža, ova na Brajdici ima svoje čari. Veliki plus je i ograda koja psima omogućava slobodnu igru i istrčavanje, a vlasnicima bezbrižan boravak na moru, bez straha da će njihov ljubimac lako pobjeći s plaže.


Osim vlasnika kućnih ljubimaca, ovu plažu rado biraju i ostali građani kojima ne smeta prisutnost četveronožnih dlakavca te uživaju u mirnoj atmosferi. Među njima je i Maja za koju je plaža čisto savršenstvo.– Nemam psa, ali obožavam se ovdje kupati. Uvijek je čisto, nije gužvovito i blizu mi je, rekla nam je Maja kojoj na plaži nedostaje dodatnog sadržaja poput kakvog ugostiteljskog objekta ili zabavnog sadržaja.


Iako, kaže, da postoje dodatni sadržaji ovo bi mjesto sigurno imalo više posjetitelja i užitak ne bi bio isti.


Rijeka kao ljetna destinacija


Uz lokalno stanovništvo koji su redoviti posjetitelji ove plaže, ovdje se vole doći osvježiti i mnogi turisti koji su naš grad odabrali kao destinaciju za provođenje svog ljetnog odmora. Eva i Fernan sa svojim psom Cortadom iz Zagreba su u Rijeku doputovali na nekoliko dana sa željom da pobjegnu od vrućeg asfalta i osvježe se u moru.– Prvi put smo u Rijeci. Htjeli smo otići u drugi grad i vidjeti nešto novo, rekli su nam dodajući kako ih je najviše dojmio spoj moderne, industrijske i secesijske arhitekture te zelenilo kojem obiluje prigrad.


Riječka arhitektura, ali i ljubaznost lokalnog stanovništva oduševila je i Natalie koja je iz Češke doputovala slavnim vlakom RegioJeta i odsjela je u obližnjem hostelu. Premda, kaže da ju je veliki teretni brod na terminalu uplašio prvoga dana, sada se navikla i prepustila uživanju.– Doma imam psa i sada mi je žao što ga nisam povela na putovanje, rekla je Natalia koja je svoje sedmodnevno putovanje, osim uživanja na plaži, provela šetajući i upoznajući riječke znamenitosti.


Gotovo svi koje smo susreli, plaža za pse Brajdica omiljena je destinacija za ljetno osvježenje, a kao njezine najveće prednosti istaknuli su mirnu, opuštajuću i prijateljsku atmosferu, manjak gužve te blizina i pristupačnost dolaska, što su ujedno i faktori zbog kojih dolaze ili će zasigurno ponoviti posjet.


Dash pod kišobranom


Kada sunce uprži svi se, više – manje, sakriju u hlad, a u nedostatku prirodnog hlada dobro posluži i suncobran ili, u ovom slučaju kišobran.


Simpatičnog Dasha, kineskog kukmastog psa koji nas je prošle godine oduševio, ove smo godine ponovno susreli na istoj plaži, u istoj poziciji – tijekom odmora i skrivanja od ljetne žege ispod veselog plavo-bijelog kišobrana s cvjetnim uzorkom.Njegova vlasnica Jasmina objasnila je da njezinom Dashu najviše odgovara plaža na Brajdici, a budući da ne voli puno plivati, vrijeme na plaži uglavnom provodi sunčajući se ili odmarajući ispod kišobrana.


Iz Beograda u Rijeku


Plaža za pse na Brajdici nije samo omiljeno mjesto vlasnika kućnih ljubimaca, već i svih ostalih građana kojima je ona zbog blizine prvi odabir za ljetno osvježenje, potvrdili su nam i Đurđa i Jadranko koji su na plažu došli po preporuci prijateljice.


– Plaža je lijepa i čista. Ovdje se može pristojno okupati. Ujutro je tiho i mirno, a blizu je i lako se dođe do nje, rekla je Đurđa dodavši da su veliki ljubitelji životinja i na plaži uživaju u društvu pasa.Jedino što im nedostaje jesu dodatni sadržaji poput kafića ili kakva nadstrešnica koja bi na plaži napravila malo hlada.


Inače, ovaj je par svoje umirovljeničke dane odlučio provesti upravo u Rijeci te je trenutno u fazi preseljenja iz Beograda.


Đurđa koja je rodom iz Slavonije za Rijeku kaže da je grad po mjeri za miran i pristojan život, a s obzirom na to da je ovdje dolazila još kao dijete i provodila svoje ljetne praznike, Rijeka kao novo mjesto stanovanja dodatno ju veseli.


#ljetninovilist


Gradske plaže na Pećinama privlačna su destinacija za brzi odlazak na more. One su okupljališta mladih, onih koji na plažu stižu gradskim prijevozom ili pješke. Svaki Riječanin i Riječanka zasigurno imaju svoje uspomene iz mladosti vezane za ove male šljunčane ljepotice. Njihovom šarmu ne odolijevaju ni stranci. Pretražujući objave na Instagramu, jer nažalost, kiša i nemirno nebo omeli su ovih dana kupače na plažama. Ipak, zanimalo nas je kakve su sve ljepotice hvatale poze i lješkarile na plažama Pećina.


U sklopu Ljetnog specijala, na našem smo vas Instagram profilu upitali gdje se kupate i koje su vam omiljene plaže za stvaranje ljetnih uspomena. Ovoga so puta bili na Pećinama otkuda stižu prekrasni kadrovi ljetnih uživanja. Javljajte nam i dalje svoje omiljene lokacije uz oznaku (#novilistljeto) i označavanjem našeg profila (@life_novi_list) na svojim fotografijama i neka vaše ljetne fotke posluže kao najljepša ljetna inspiracija.


(Edita Burburan)


Karla je već jedne nedjelje u svibnju ove godine pohodila pećinske plaže. Uživala je u suncu, a nije odoljela ni oslaniti se, Foto: Instagram


 


Yulia se na Pećinama kupala prošle godine, a svojom pozom ovjekovječila je kristalno more u pozadini i plavilo Kvarnerskog zaljeva, Foto: Instagram


 


Gabriela je za svog boravka na riječkim plažama kratko napisala: »Ne možeš biti nesretan«, Foto: Instagram


 


Popelinka je odabrala stijene i izložila raskošnu figuru u crvenom badiću, umočivši tek vrhove nožnih prstića u more