Prve brojke

Novi upisi u vrtiće otvorili stare probleme: Na listi čekanja u Rijeci ostalo čak – 557 predškolaca

Ingrid Šestan Kučić

Unatoč povećanju kapaciteta očito je da ni ove godine neće biti mjesta za upis sve djece / Foto S. DRECHSLER

Unatoč povećanju kapaciteta očito je da ni ove godine neće biti mjesta za upis sve djece / Foto S. DRECHSLER

Prema preliminarnim rezultatima 411 djece udovoljava kriterijima za upis, odnosno oba im roditelja rade. Realnije će stanje biti poznato do 12. srpnja, kada se usporede sve prijave i utvrde nove upisne listeRIJEKA  Novi upisni postupak u riječke predškolske ustanove ponovo je otvorio stare probleme jer prema trenutačnim podacima bez mjesta u vrtiću ili jaslicama ostalo je čak 557 djece, od čega njih 411 udovoljava kriterijima za upis, odnosno oba im roditelja rade.


Većinom jasličari


Navodeći kako se radi o prvim preliminarnim rezultatima ovogodišnjih upisa u dječje vrtiće Grada Rijeke, odnosno u vrtiće Rijeka, More i Sušak zamjenica riječkog gradonačelnika Sandra Krpan napominje da ti rezultati ne prikazuju stvarno stanje s obzirom na to da su djeca nerijetko prijavljena za upis u više od jednog vrtića te će realnije stanje biti poznato do 12. srpnja, kada se usporede sve prijave i utvrde nove liste za upise u vrtić.– Trenutačne brojke, dakle brojke u koje su uključene i spomenute višestruke prijave, tako pokazuju da je, među djecom s prebivalištem u Rijeci, ostalo neupisano 411 djece čiji su roditelji zaposleni te još 146 djece čiji su jedan ili oba roditelja nezaposleni. Uglavnom se radi o djeci jasličke dobi. Brojke jesu velike, no očekujem da će 12. srpnja, odnosno kada se usporede upisne liste svih vrtića one ipak biti manje i Grad Rijeka će do rujna, tj. do početka iduće pedagoške godine raditi na tome da unutar postojećih vrtićkih kapaciteta pronađe mjesto za većinu djece s prebivalištem u Rijeci koja su prijavljena za upis u gradske vrtiće. Tako će u konačnici stvaran broj upisane i neupisane djece biti poznat u rujnu. Treba reći i da je jedan od prioriteta Grada Rijeke svakako izgradnja novih vrtića, s ciljem povećanja kapaciteta gradskih vrtića. Tako će Grad ubrzo krenuti s izgradnjom vrtića na Krnjevu, a nakon toga u realizaciju kreće i izgradnja novog vrtića na Rastočinama, na području nekadašnjeg Instalatera, na istočnom dijelu te parcele. Ovisno o potrebi, svakako ćemo razmotriti i druge lokacije, najavljuje Krpan.


Vrtićki kapaciteti
Tri riječke predškolske ustanove raspolažu s ukupnim kapacitetom od oko 3.200 vrtićkih i jasličkih mjesta, a sukladno kriterijima Pravilnika o upisu djece u Dječji vrtić Rijeka, prednost pri upisu ostvaruju djeca čiji su roditelji zaposleni i imaju prebivalište na području grada Rijeke. Unatoč stalnom povećanju smještajnih kapaciteta očito je da ni ove godine postojeći kapaciteti neće biti dostatni za upis sve djece s navedenim uvjetima, što se primarno odnosi na djecu jasličke dobi. Naime, Grad Rijeka je posljednjih godina izgradio i otvorio nove vrtićke kapacitete s ukupno 600 mjesta, u što je uloženo oko 100 milijuna kuna. Posljednji su izgrađeni i otvoreni vrtići Morčić i Đurđice na Gornjoj Vežici odnosno na Vojaku. Prije toga proširen je vrtić Drenova, izgrađen vrtić Srdoči, otvoren novi vrtić Radost i izgrađen vrtić Pehlin.