Filmski redatelj

Na Klobučarićevom trgu otvorena izložba Igora Bezinovića: Hoda Rijekom i snima ono manje poznato

Claudia Bošković

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Naime, od cjelokupne Bezinovićeve fotogalerije naposljetku je izdvojeno tridesetak motiva smještenih u format poštanske razglednice, a posjetitelji su ujedno pozvani da one koje im se posebno sviđaju ponesu sa sobomUz podršku udruge Urbani separe, na Klobučarićevom trgu riječkim prolaznicima predstavljena je izložba Igora Bezinovića, poznatog riječkog filmskog redatelja, koja u prvi plan stavlja autorove fotografije s prikazima manje poznatih dijelova našega grada, koje ovaj zaljubljenik u fotografiju redovito bilježi na svome blogu – lavandin.tumblr.com.– Ponajprije bih se zahvalio čovjeku koji se zove Marin Nižić, iz udruge Urbani separe, koji je listajući Internetom pronašao moju blog stranicu na kojoj je našao jako puno fotografija koje ja snimam 2012. godine.
Uglavnom hodam Rijekom i okolicom, i nekim drugim lokacijama – ali, s naglaskom na Rijeku – i kada vidim da mi je nešto zanimljivo to zabilježim i objavim na blogu.


I tako mi je Nižić predložio da bi on mogao izabrati neke motive i napraviti izložbu od toga, istaknuo je Bezinović, čija serija fotografija u neobičnom prostornom kontekstu predstavlja pozdrav svim javnim prostorima i ljudima Rijeke.


Za izbor lokacije zaslužna je udruga Urbani separe, koja već nekoliko godina provodi niz raznolikih aktivnosti s fokusom na oživljavanje često zanemarenih kvartovskih prostora i neiskorištenih kutaka grada.– Jedno od mjesta kojima se udruga Urbani separe bavi upravo jest lokacija Klobučarićeva trga zato jer to je jedno specifično mjesto u Rijeci – trg koji nije trg, koji bi mogao biti više. Glavna je ideja bila da se u tako jedan prostor u kojemu se ne  viđaju takve stvari upravo namjerno dovede ovakva izložba i stoga smo baš sretni što je Igor pristao na ovo, poručila je Tanja Blašković.


Naime, od cjelokupne Bezinovićeve fotogalerije naposljetku je izdvojeno tridesetak motiva smještenih u format poštanske razglednice, a posjetitelji su ujedno pozvani da one koje im se posebno sviđaju ponesu sa sobom.


– Ono što je najvažnije za ovu izložbu su same kartoline, a ne toliko način postava –  iako mi je jako simpatičan. Općenito mi je ideja bila draga, a neobično je što mi je predloženo da moj rad štampamo u formi kartoline, a kamoli još da ga izložimo na ovako super mjestu, zaključio je autor fotografija.


RIJEKA, 25. 11. 2022. - Izlozba fotografija, autor Igor Bezinovic, Klobucaricev trg SNIMIO: VEDRAN KARUZA