Digitalna suradnja

Na Građevinskom fakultetu u Rijeci predstavljena kolaboracijska platforma VOLUM3

Portal Novi list

Foto Sveučilište u Rijeci

Foto Sveučilište u Rijeci

VOLUM3 je nastao sinergijom entuzijazma i stvarnih potreba sudionika građevinskih projekata kao odgovor na probleme upravljanja



Na Građevinskom je fakultetu na Kampusu Sveučilišta u Rijeci, kao uvod u studentske obaveze zimskog semestra, održano je predstavljanje kolaboracijske platforme VOLUM3.


Korištenje platforme postaje dio seminarskog zadatka kolegija ”Upravljanje projektima” nositeljice prof. dr. sc. Diane Car Pušić i njenih suradnika s Katedre za organizaciju i tehnologiju građenja (izv. prof. dr. sc. Ivana Marovića, dr. sc. Ksenije Tijanić Štrok i dr. sc. Martine Šopić), u sklopu 1. godine diplomskog studija Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.


VOLUM3 je nastao sinergijom entuzijazma i stvarnih potreba sudionika građevinskih projekata kao odgovor na probleme upravljanja koji se javljaju tijekom projektiranja i gradnje.




Stvaranje platforme pokrenuto je 2017. godine, u suradnji i uz potporu Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta te Europskog strukturnog i investicijskog fonda, uz pomoć Studija 3LHD, jednog od najpoznatijih hrvatskih arhitektonskih ureda.


VOLUM3 je od tada u upotrebi u nekima od najvećih hrvatskih i međunarodnih tvrtki. Struka je vrlo brzo prepoznala vrijednost digitalne suradnje – VOLUM3 omogućava lakoću razmjene informacija, sigurnost podataka, uštedu vremena, smanjenje rizika i troškova kroz cijeli životni ciklus građevine.


Platforma trenutno podržava više od 2000 aktivnih korisnika koji kroz VOLUM3 transparentno upravljaju rokovima, zadacima i odgovornostima pojedinih suradnika na projektu. Podaci su pohranjeni u oblaku, uvijek dostupni i sigurni.