Riečki znanstveni mostovi

Može li i Rijeka postati utopijski grad: ‘‘Reci mi kako shvaćaš čovjeka i reći ću ti kakav grad sanjaš’

Mirjana Grce

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

"Cilj ovogodišnjeg simpozija bio je ponuditi viziju bitnih budućih odrednica grada koji će pomoći lokalnoj i regionalnoj zajednici u planiranju i osmišljavanju vlastitih aktivnosti..."RIJEKA – Ovogodišnji »Riječki znanstveni mostovi«, interdisciplinarni znanstveni simpozij s međunarodnim sudjelovanjem održan je jučer i bio je posvećen temi »Urbano i humano: scenariji i planovi za grad kakav želimo«. Simpozij je okupio 13 znanstvenika različitih znanstvenih polja iz više zemalja, a zbog pandemije je održan putem interneta.


Njegova je tema inspirirana Rijekom Europskom prijestolnicom kulture i na tom su tragu predavači, sveučilišni profesori, promišljali bitne odrednice i teme grada budućnosti te dali znanstveni prilog i EPK-u.


Skup su organizirali Teologija u Rijeci i Katedra za filozofiju Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Katedra za društvene i humanističke znanosti u medicini Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci te Teološki fakultet Sveučilišta Nicolaus Copernicus, Toruń (Poljska).
– Cilj ovogodišnjeg simpozija bio je ponuditi viziju bitnih budućih odrednica grada koji će pomoći lokalnoj i regionalnoj zajednici u planiranju i osmišljavanju vlastitih aktivnosti. No, govoreći o gradu, zapravo promišljamo o svijetu i kakav svijet želimo, objasnio je uime organizatora dr. Amir Muzur, koji je izlagao o preplitanju neuralnog i urbanog.


Dr. Nela Gašpar, potaknuta epidemijom COVID-19, govorila je o solidarnosti unutar uređenog ljudskog društva za koju se s jedne strane čini da je u snažnoj krizi, a s druge strane zadobiva svoju punu aktualnost kao temeljna vrednota u suvremenom gradu koji stoji pred izazovom da bude sve više i više po mjeri čovjeka.


Dr. Saša Horvat izlagao je o temi »Utopijski gradovi: ‘Reci mi kako shvaćaš čovjeka i reći ću ti kakav grad sanjaš’« te ukazao na povezanost, s jedne strane filozofske antropologije, ljudskog razumijevanja vlastite biti i odnosa sa svijetom i Bogom, te s druge strane utopijskih ideja savršenih gradova. Dr. sc. Iva Rinčić govorila je o promjenama u urbanizmu uzrokovanim pandemijom koja uvjetuje tjelesnu distancu.


Izlaganje dr. Nikole Vranješa govorilo je o praksi vjere u gradu danas, a izlaganje dr. Marka Medveda o crkvenoj povijesti Rijeke koju je obilježila pluralnost identiteta. Prof. art. Ingeborg Fülepp govorila je o projektu Rijeka, virtualni svjetionik medijske kulture analizirajući njezinu industrijsku i kulturnu ostavštinu, dok su dr. Franjo Mijatović i dr. Tomislav Zečević uspoređivali kulturu pisma i kulture slike te predstavili Nebeski grad Jeruzalem u tekstovima sv. Pavla.


Svoj doprinos razmišljanjima o tome što sve utječe na život u gradu dali su i predavači iz Bratislave, Amsterdama i Tourina, prenio je među ostalim portal Riječke nadbiskupije.