Gradonačelnik Kastva

Mostarac o planovima za ovu godinu: ‘Gradnja kanalizacije najveća je komunalna investicija u povijesti Kastva’

Vladimir Mrvoš

Matej Mostarac

Matej Mostarac

Izgradnja kanalizacije je projekt koji će značajno promijeniti sliku grada u smislu kvalitete života i ujedno najveća komunalna investicija, a vrijednost projekta iznosi 218.903.803,38 kuna.Površinom od samo 11 četvornih kilometara Grad Kastav je najmanji ne samo među gradovima, već i među općinama u Primorsko-goranskoj županiji. Usprkos toj maloj površini, brojem stanovnika s Opatijom i Crikvenicom, natječe se za primat drugog grada po broju stanovnika u Primorsko-goranskoj županiji nakon grada Rijeke.


Razvijeno gospodarstvo


Kastav ima razvijeno gospodarstvo, ali predstavlja urbanu sredinu nekadašnje Kastavštine, koja je bila puno veća od današnjih administrativnih granica Grada Kastva. Ove godine prema najavama gradonačelnika Mateja Mostarca, građani Kastva trebali bi biti svjedoci i nekoliko značajnih projekata.


Kako bi ocijenili 2022. godinu i koji su najznačajniji projekti koji će se realizirati u 2023. godini?


– Protekla godina bila je godina strateških odluka, usmjeravanja i priprema za velike projekte koji su pred nama. Gradu Kastvu su lani odobrena sredstva za dva velika projekta, za izgradnju kanalizacijske mreže i za revitalizaciju nekadašnjih gospodarskih objekata tvrtke Preda. Izgradnja kanalizacije je dugo očekivani projekt koji će značajno promijeniti sliku grada u smislu kvalitete života i ujedno najveća komunalna investicija u povijesti Grada Kastva. Vrijednost projekta iznosi 218.903.803,38 kuna s PDV-om, a pripremni radovi kreću početkom godine. Radovi će se odvijati po dionicama i trebat će nam malo strpljenja u prometnim regulacijama. Najveći dio investicije bit će financiran iz fondova EU-a, dio nacionalnih sredstava osiguravaju Hrvatske vode, a lokalnu komponentu KD Vodovod i kanalizacija Rijeka i Grad Kastav. Radovi će obuhvatiti najveći dio Kastva dok zapadno područje grada također kreće uskoro u sklopu projekta Liburnijske aglomeracije. Radovima će biti obuhvaćena područja mjesnih odbora Kastav, Rubeši, Spinčići, Rešetari… a s obzirom na složenost projekta izradit će posebna prometna rješenja u zonama izvođenja radova kako bi se smanjili prometni problemi i građanima olakšalo kretanje.


Što će se konkretno graditi?
– U sklopu radova izgradit će se 29 kilometara gravitacijskih kolektora, 1,5 kilometra tlačnog voda, 14 crpnih stanica koje su dio sustava sanitarnog kolektora i 14,3 kilometra vodovoda. Fekalne voda s područja Kastva završit će u transportnom kolektoru koji se gradi uz zaobilaznicu i vodi prema pročišćivaču na Delti. Rok izvođenja radova je nešto manje od pet godina, a nakon toga slijedi spajanje kućanstava na sustav odvodnje. Pripreme za ovaj projekt trajale su dugo jer je riječ o složenim zahvatima kojima je prethodilo rješavanje imovinsko-pravnih odnosa stoga zahvaljujemo i svim građanima koji su sudjelovali u tome.


Kako napreduje projekt Preda i plan preseljenja gradske uprave?


– Drugi značajan projekt je Preda za koju smo na samom kraju prvog programskog razdoblja uspjeli smo povući više od 8 milijuna kuna. Revitalizacijom ovog kompleksa na samom ulazu u Kastav dobit ćemo prostore za preseljenje Gradske uprave na pristupačnije mjesto ali i za društvene i nove poslovne sadržaje. Riječ je o brownfield investiciji i najvećoj pojedinačnom prihodu koji smo povukli, a osim europskih sredstava izglasan je kredit u proračunu za 2023. godinu. Radimo i na pripremama za ostale strateške projekte među kojima je izgradnja škole, javna garaža, dom zdravlja i dom kulture.


Škola u Rešetarima


Projekt škole sigurno je među najvažnijima s obzirom na veliki broj učenika u postojećoj kastavskoj školi. Kako idu pripreme?


– To je projekt na kojem radimo uz osnivača škole, Primorsko-goransku županiju, i na samom kraju godine napokon su objavljeni novi normativi za izgradnju škola što je ubrzalo cijelu priču. Naime, s obzirom na to da je odlučeno kako će se u Hrvatskoj provoditi cjelodnevna nastava, mijenjani su i normativi za izgradnju novih škola. Zbog toga smo nekoliko mjeseci čekali objavu i odmah krenuli u usklađivanje projekta. U najavi je javni poziv za izgradnju škola od strane resornog ministarstva na koji se namjeravamo javiti s Primorsko-goranskom županijom. Izgradnja nove škole u Rešetarima je zaista nužna jer u Kastvu imamo sve veći broj učenika i moramo im omogućiti kvalitetnu školsku infrastrukturu.U protekloj godini krenuli ste i s novim sustavom zbrinjavanja otpada. Kakva su prva iskustva?


– Kastav je napravio ozbiljan iskorak u zbrinjavanju otpadu. Prešli smo na sustav sakupljanja od vrata do vrata i odvajanje otpada. U odnosu na druge gradove, zaista smo imali i imamo vrlo malo poteškoća. Još smo u fazi prilagodbe i iz dana u dan bilježimo i uočavamo sve ono što treba popraviti pa vjerujem da ćemo do proljeća imati uhodanu priču. Već sam naglašavao kako Hrvatska ni sama ne zna točan smjer gospodarenja otpadom. Država je odredila sankcije i kazne preuzevši europske norme ali to nije popratila adekvatnom infrastrukturom što vidimo na primjerima centara za gospodarenje otpadom. Ipak, odvajanje otpada je svakako korak u pravom smjeru i stoga smo zadovoljni da smo i mi krenuli tim putem.


Krajem godine donijeli ste i novu Odluku o socijalnoj skrbi. Što ona donosi najpotrebitijim Kastavcima?


– Uvijek nam je cilj da za što više investicija koristimo europska sredstva kako bismo proračunska usmjeravali prema proračunskim korisnicima. Znajući kako mnogi građani žive sve teže, u novoj Odluci o socijalnoj skrbi Grada Kastva predložili smo više cenzuse za pojedince i obitelji. Osim zakonskih usklađenja, u odluci smo definirali i nadstandard za korisnike koji nisu obuhvaćeni zakonom kroz prava na mjesečnu novčanu naknadu i oslobođenja od plaćanja komunalne naknade.


Nova Odluka o socijalnoj skrbi obuhvaća novu kategoriju korisnika, i to dijete iz udomiteljske obitelji, koje ostvaruje pravo na sve naknade vezane uz djecu, od predškolske dobi do osnovne i srednje škola. Sva ostala prava koja se tiču subvencija prijevoza, pučke kuhinje, prehrane dojenčadi, boravka djece u vrtićima, subvencija marende i produženog boravka, prava na naknadu pogrebnih troškova… ostaju ista kao i do sada. Napomenuo bih da smo u proračunu za ovu godinu osigurali sredstva za besplatne radne bilježnice svim polaznicima osnovne škole.


Zavidni rezultati


Koji su programi prioritetni kada je riječ o kulturi i sportu?


– S ponosom mogu reći da smo na području kulture i sporta postigli zavidne rezultate čak i u kriznim, pandemijskim godinama. Puno se ulagalo u sportsku infrastrukturu i rezultati su vidljivi. Kastav ima sportsku dvoranu, boćarski dom, uređena igrališta i sve više državnih prvaka u brojnim sportovima. Naravno, cilj su nam djeca i želimo što više malih sportaša.


S druge strane je kultura i manifestacija po kojima je Kastav poznat u cijeloj zemlji pa i šire. Tu su prije svega Kastafsko kulturno leto i Bela nedeja, festival i manifestacija u koje je uloženo puno truda i rada. Lani je Bela nedeja uvrštena i u top događanja Hrvatske turističke zajednice što nam puno znači. Uz njih, Kastav živi cijele godine, od Pusta koji obilježava dane pred nama, preko Jelenine i proslave Dana grada, KKL-a, Jerry Ricks blues festivala, Bele nedeje do Adventa. U svemu tome vidi se ogromna sinergija svih sudionika koja rezultira odličnim proizvodima i sadržajima koje ljudi prepoznaju i rekao bih da je to i najveći forte Kastva.


Kastav se s Opatijom i Crikvenicom bori za primat najvećeg grada nakon Rijeke….


– Kastav ima veliku stopu doseljavanja mladih obitelji koje u našem gradu prepoznaju kvalitetu života. Smatram da će u godinama pred nama tema broj jedan biti stanovanje, odnosno mogućnost priuštivosti stanovanja za mlade. Rast cijena nekretnina se nastavlja i država treba naći način da mladim obiteljima omogući da dođu do stana bez kreditnog zaduženja koje će visjeti nad glavom do kraja života. Modeli priuštivog stanovanja su već razrađeni u nekom zemljama i gradovima i smatram da i mi moramo krenuti u tom smjeru. Gradovi koji uspiju osigurati priuštivo stanovanje bit će gradovi koji će rasti. Kastav se također opredijelio za kvalitetu stanovanja stoga radimo na projektu izgradnje samoodrživog pametnog naselja u kojem će mladi moći iznajmiti stanove po povoljnoj cijeni.


Ušlo se u projekt zajedničkog groblja s Viškovom i TZ s Klanom. Jesu li u planu još neki projekti?


– Ušli smo u razdoblje kad administrativne granice više ne smiju biti prepreka već prilika za novi, zajednički uzlet. Na stvari treba gledati šire s ciljem dobrobiti stanovnika svih uključenih jedinica lokalne samouprave. Zbog toga smo i krenuli u prva dva zajednička projekta s općinama Klana i Viškovo.


S Klanom nas veže šuma i smatrali smo da bi povezivanje turističkih zajednica dalo bolje rezultate promocije i osmišljavanja turističkih proizvoda. Na samoj granici s Viškovom izgradili smo novo groblje koje će se u budućnosti širiti, a u blizini i Viškovo namjerava graditi svoje. U visu smanjenja troškova, logičan je čin povezivanja i zajedničkog osnivanja komunalne tvrtke koja će upravljati tim grobljem. Vjerujem da će naš primjer funkcionalnog povezivanja slijediti i mnoge druge jedinice lokalne samouprave.


Programi za umirovljenike

Umirovljenici su u sklopu programa SeniORNI, za koji smo dobili sredstva iz EU fondova, dobili novouuređene prostorije u domu u Rubešima. Uz pomoć kastavske Udruge umirovljenika i Gradskog društva Crvenog križa Rijeka tamo se provode sjajni programi koji su naši umirovljenicima uljepšali dane. Tu su razne radionice, edukacije, šetnje, vježbe i rad sa psihologom i fizioterapeutom. Drago mi je kada čujem da im je ovaj projekt omogućio da budu »deset godina mlađi i 10 kilograma lakši«