Velika obljetnica

More spaja: 30. godišnjica SJP Ajkula bit će obilježena zanimljivom akcijom u riječkoj luci

Edi Prodan

Perica Prpić / Foto: S. DRECHSLER

Perica Prpić / Foto: S. DRECHSLER

"More spaja" će se u akvatoriju riječke putničke luke održati u subotu s trajanjem od 9,30 do 12,30 sati.RIJEKA Jedna od najznačajnijih hrvatskih jedinica specijalne policije, riječka Ajkula koja je izrastala u najtežim situacijama Domovinskog rata, ove godine slavi 30. godišnjicu osnutka. A to čini na jedan svoj specifični način koji će sasvim sigurno oduševiti sve poklonike mora i ekologije.


Riječ je o akciji “More spaja” što će se u akvatoriju riječke putničke luke održati u subotu s trajanjem od 9,30 do 12,30 sati.


– Ove godine obilježavamo 30. godišnjicu osnivanje i djelovanje SJP Ajkula – Rijeka. S obzirom na okolnosti u kojem živimo u vremenu pandemije uzrokovane korona virusom, veterani i članovi USPDR Ajkula zajedno sa sadašnjim pripadnicima SJP Rijeka-Ajkula žele se na jedan dostojanstven način predstaviti i “odužiti” svima s kojima i za koga već trideset godina zajedno žive i rade, a to su svi naši žitelji i institucije javnog i društvenog života.
Ideja kojom bi se dodatno predstavili široj javnosti rodila se u sklopu provedbe redovnih zadaća specijalca i terapijskih programa veterana, a to je ronilačka eko-akcija u luci Rijeka. Takvom ekološkom akcijom čišćenja podmorja riječke luke, dodatno ćemo psihološki osnažiti sve one koji još uvijek žive život pun davanja i služenja drugima, a to su upravo pripadnici specijalne policije, istaknuo je Perica Prpić, predsjednik USPDR Ajkula.


Eko akcija će se održati u tjednu obilježavanja Dana Svetog Vida, nebeskog zaštitnika Grada Rijeke. Dodatni poticaj osmišljavanju baš ovakve akcije bila je i činjenica da područje luke Rijeka u zadnjih nekoliko godina postaje sve više zanimljivo ne samo građanima Rijeke nego i turistima.


Od industrijskog grada i činjenice kako je Rijeka bila jedini grad koji je svoju luku i obalu prepustio industriji te se dugo godina taj prostor zanemarivalo, i od nesavjesnih građana bacalo svakakve vrste otpada u podmorje, s vremenom se dogodio pozitivno obrat.


Od kada je riješen problem ispuštanja otpadnih voda u podmorje riječke luke, ono postaje izuzetno atraktivno građanima i turistima. Dodatno i zbog otvaranja Molo longa, jedne od najljepših šetnica uz more dužine 1,7 kilometara.


Kao turistička zemlja kojoj nova turistička sezona tek predstoji, ronioci riječkih Ajkula pomoći će svome gradu akcijom čišćenja podmorja.


– Kao nositelji i organizatori projekta pozvali smo na sudjelovanje ronioce iz mnogih ronilačkih klubova i ostalih javnih službi te MUP-a i MORH-a koji u svojim redovima imaju ronioce –
vatrogasci, pomorska policija, HV… Dogovorom s muzejima s područja Županije išlo bi se i na vađenje i transport predmeta koji su zanimljivi za buduće postave.


Suradnja predviđa i dogovore sa konzervatorima podvodne arheologije Ministarstva kulture i TZ Grada Rijeka o mogućnosti postavljanja izvađenih eksponata na lukobran-šetnicu. Ovakvi projekti u koje su uključeni hrvatski branitelji-veterani i članovi njihovih obitelji u potpunosti predstavljaju dodatnu vrijednost podizanja kvalitete njihovog života i zdravlja, ali su sasvim sigurno i na korist svim građanima Rijeke, zaključio je Prpić.