12. izdanje

Marko Filipović sudjelovao na Ljubljana Forumu, predstavio riječke projekte

Sanja Gašpert

Foto Grad Rijeka

Foto Grad Rijeka

Riječki gradonačelnik bio je sudionik okruglog stola gradonačelnika Gradovi u 2030 - klimatski neutralni i pametniRIJEKA Na poziv gradonačelnika Ljubljane Zorana Jankovića, riječki gradonačelnik Marko Filipović bio je sudionik okruglog stola gradonačelnika Gradovi u 2030 – klimatski neutralni i pametni, koji je u sklopu 12. Ljubljana Foruma održan u Ljubljani.


Filipović je predstavio riječke projekte vezane uz digitalizaciju, ekologiju i energetiku, odnosno uz teme koje se obrađuju na Forumu, pa je tako, među ostalim, prezentirao projekt razvoja u skladu sa “smart city” konceptom, a govorio je i o solarnim elektranama na riječkim vrtićima i školama i daljnjim planovima za razvoj mreže solarnih elektrana, projektu energetske obnove škola i vrtića, obnovi i izgradnji toplovoda i toplana, projektu nabavke novih, ekološki prihvatljivijih autobusa, sustavima gradskih električnih bicikala i električnih romobila, ali i riječkom prometnom centru i drugim projektima.


– U Rijeci se trenutno provode brojni javni i privatni projekti koji omogućavaju otvaranje novih radna mjesta i potiču konkurentnost.
Rijeka spremna dočekuje skori ulazak Hrvatske u Eurozonu, odnosno Shengenski prosto,r što će potaknuti još bolju suradnju građana i gospodarstvenika i zasigurno dati dodatan zamah daljnjem razvoju grada, kazao je Filipović.


Uz projekte koje je predstavio gradonačelnik Filipović, na Ljubljana Forumu predstavljen je i projekt CEKOM – Centar kompetencija za pametne gradove koji se provodi u Rijeci.


Nenad Antolović, direktor tvrtke Smart RI d.o.o, koja je nositelj i glavni koordinator CEKOM-a za pametne gradove, održao je prezentaciju za okupljene sudionike te sudjelovao na panel raspravi unutar tematske cjeline Industry solutions for cities.


Prezentacija projekta CEKOM okupljenima je dala uvid u čak 36 rješenja za unapređenje života u pametnim gradovima koja razvija 20 projektnih partnera.


Uzimajući u obzir teme o kojima se na forumu razgovaralo te izazove s kojima se gradovi danas susreću zaključeno je da je princip CEKOM-a, koji istovremeno istražuje, razvija i nudi rješenja pravi način za pristup globalnom problemu kontinuiranog rasta urbanih sredina.


Dodatno, primjer inovacijskog klastera koji okuplja Smart RI istaknut je kao primjer dobre prakse suradnje gospodarskog sektora i institucija za širenje znanja i istraživanje.


Sudionici Ljubljana Foruma informacije su dobili i na promotivnom štandu projekta CEKOM-a za pametne gradove na kojem su mogli porazgovarati s projektnim partnerima i predstavnicima tvrtke Smart RI.


Ovogodišnji Ljubljana Forum bavio se temama energetske otpornosti gradova, održive mobilnosti i digitalne transformacije u kontekstu razvojnih inicijativa gradova do 2030. godine, a na okruglom stolu gradonačelnici su raspravljali o izazovima s kojima se susreću gradovi i projektima koji se realiziraju.


Uz riječkog gradonačelnika sudionici okruglog stola bili su i gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković, zamjenica gradonačelnika Beograda Vesna Vidović, zamjenica gradonačelnika Sarajeva Anja Margetić, zamjenik gradonačelnika Podgorice Marjan Junčaj i gradonačelnik Prištine Perparim Rama.


Ljubljana Forum je godišnji skup koji se održava u organizaciji Grada Ljubljane i GoForeSight Instituta, a koji spaja znanja i iskustva upravljanja gradom te definira ključna područja, vizije i strategije budućeg razvoja gradova.


Ciljevi Foruma su povezati, omogućiti i potaknuti primjere dobre prakse i konkretnu suradnju među različitim dionicima, ali i jačati suradnju za bolji učinak gradova i regija u Europi i svijetu te za predstavljanje industrijskih rješenja za gradove. Uz predstavnike brojnih gradova, Forum je okupio i gospodarstvenike te stručnjake u različitim područjima.