Startup inkubator

Demo dan riječkih startupa: Marija Trcol i Mario Kocijan osvojili 100.000 kuna za “Wild Olive Oil”

Bruna Matičić, Portal Novi list

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Projekt Wild Olive Oil razvija poslovnu ideju proizvodnje ulja divlje maslineRIJEKA – Na demo danu, pod nazivom Demo day 20/11, koji se održao u prostoru RiHuba, polaznici jedanaeste generacije korisnika Startup inkubatora prezentirali su svoje poslovne ideje koje su tijekom osmomjesečnog boravka u inkubatoru razvijali kroz edukacije i mentorstva stručnjaka.


Prezentacije ideja


Na samom početku okupljenima se s prigodnim pozdravom obratio zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke Marko Filipović i zaželio im sreću, dok su centralni dio programa zauzele prezentacije poslovnih ideja dvanaest odabranih timova nakon čega je uslijedilo proglašenje pobjednika i dodjela novčanih nagrada za tri najuspješnija tima generacije.


Inače, Startup inkubator Rijeka dio je Odjela gradske uprave za poduzetništvo Grada Rijeke, koje od 2013. godine pruža besplatnu podršku fizičkim osobama u razvoju vlastitih poslovnih ideja. Ovogodišnja, 11. generacija korisnika Startup inkubatora po mnogočemu je posebna.
Osim najvećeg broja prijavljenih projekata, bilježi i najveći broj timova koji su pristupili inkubaciji. Proteklih osam mjeseci 24 tima svoje je inicijalne ideje razvijalo uz edukacije, korištenje prostora i individualne konzultacije s ukupno 48 mentora koji su održali rekordnu 231 konzultaciju.Ulazak u završnicu izborilo je 12 najuspješnijih korisničkih timova koji su jučer prezentirali svoja postignuća: V-SUB: High-end, luksuzni tender koji zaronjava, Centar za razvoj dronova i edukaciju, Luxalea: Board gaming redefined, Game.RI: Gaming i eSport centar, Wild Olive Oil: Proizvodnja ulja divlje masline, Paliska Brewery: Proizvodnja craft piva, Arca Craft Food: Brzo rješenje za vaš zdrav obrok, Cunning/Lukavac: More than a game show, Arcade Reborn: Akadne igrice na retro konzolama, AAMORR: Agencija za upoznavanje, Šumski vrtić Bura: Odgoj u skladu s prirodom, BizzyMats: Podloge za bebe i malu djecu.


Nakon prezentacije poslovnih ideja timova, članovi stručne komisije u sastavu: Marko Filipović Zoran Stojanović Stephanie E. Trpkov, Vedran Blagus Stevica Kuharski, vrednovali su prezentirana rješenja i teškom mukom donijeli odluku o pobjednicima i dobitnicima novčanih nagrada.


Nagrade timovima


Prvu nagradu u iznosu od 100.000 kuna osvojili su Marija Trcol i Mario Kocijan i projekt Wild Olive Oil: Proizvodnja ulja divlje masline.


Drugu nagradu u vrijednosti od 50.000 kuna osvojili su Ante Zoraja i Toni Košćina s projektom Cunning/Lukavac, dok je treću nagradu i 25.000 kuna osvojio Demir Ferhatović i Centar za razvoj dronova i edukaciju.


Nagrade timovima uručili su gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel, pročelnica OGU za poduzetništvo Grada Rijeke Jana Sertić te Dario Zorić, direktor Riječke razvojne agencije Porin.


Osvojene financijske stimulacije polaznicima će zasigurno imati veliku ulogu u daljnjem razvoju poduzetničkih inicijativa.


Nagrađeni timovi osvojene iznose iskoristit će za pokretanje poduzetničkog pothvata i realizaciju svoje poslovne ideje, a usput doprinijeti razvoju poduzetništva u gradu Rijeci.


Wild Olive Oil: Proizvodnja ulja divlje masline


Maslinovo ulje iz Luna spominje se u prvoj kuharici zapadnog svijeta autora Marka Gabija Apicija, a tradicija pravljenja ulja proteže se sve do danas.


“Naše tisućljetne masline beru se ručno, transportiraju se u sanducima i prerađuju svaku večer odmah po dolasku iz maslinika.


Posebnost našeg ulja je u preradi autohtone divlje sorte koju, za sada, beremo jedini u Hrvatskoj, poštujući tradiciju i zemlju.


Sve to neposredno utječe na okus, miris i boju našeg ulja. Sigurni smo da ćete uživati u njegovom posebnom okusu i mirisu koji ostaje dugo u ustima i donosi sa sobom dašak mora, tradicije i ljubavi”, navode autori projekta “Wild Olive Oil: Proizvodnja ulja divlje masline”.