Dan Grada Bakra

Šetnjom kroz povijest i koncertom Gorana Karana otvoreno Margaretino leto

Bruna Matičić

Snimio Mateo LEVAK

Snimio Mateo LEVAK

Naziv ovogodišnje šetnje "Stopama bakarskog vodonoše" donosi emotivnu priču o slijepom vodonoši Ivanu Čopu koji je živio krajem 19. i početkom 20. stoljeća koji je zadužio mnoge, a s kojom su se posjetitelji upoznali uz izložbu likovnih radova OŠ Bakar i OŠ Hreljin na trgu Svetog Andrije te u interpretacijskoj turi "Izazov bakarskog vodonoše"BAKAR  Šetnjom kroz povijest i podizanjem zastave te nazdravljanjem Bakarskom vodicom i koncertom Gorana Karana, večeras je u Bakru otvorena tradicionalna ljetna kulturno-zabavna manifestacija, Margaretino leto 2021., kojom Bakrani i njihovi gosti obilježavaju blagdan sv. Margarete, zaštitnice grada te ujedno i Dan Grada Bakra.


Šetnja kroz povijest, događanje kojom se svake godine oživljava povijesti ovoga grada te sugrađanima i posjetiteljima omogućuje da uz stručne vodiče obiđu kulturno-povijesne spomenike i upoznaju se s poviješću Bakra ove je godine u fokus stavila malog, ali za mještane važnog čovjeka. Naziv ovogodišnje šetnje “Stopama bakarskog vodonoše” donosi emotivnu priču o slijepom vodonoši Ivanu Čopu koji je živio krajem 19. i početkom 20. stoljeća koji je zadužio mnoge, a s kojom su se posjetitelji upoznali uz izložbu likovnih radova OŠ Bakar i OŠ Hreljin na trgu Svetog Andrije te u interpretacijskoj turi “Izazov bakarskog vodonoše” u izvedbi Ive Silla i priči u izvedbi Sabine Gvozdić.


Foto galerija: Otvorenje - Margaretino leto u Bakru Foto: Mateo Levak


Djelić bogate bakarske povijesti večeras su predstavile i razne udruge i pojedinci ovoga kraja te je tako lokalni vodič Bore Štrbac posjetitelje proveo Starim gradom i upoznao s poviješću Bakra, dok je u Jazu bilo moguće vidjeti prigodnu instalaciju tradicijskih barki Jadrana „Jerda Jaza“ autora Luciana Kebera. Uz navedeno, kroz ulice u Starom gradi moglo se kušati i autohtone proizvode bakarskoga kraja, među kojima su Bakarska vodica, baškoti, Bakarsla torta i drugi.
Svečanom programu otvaranja koji se ove godine zbog epidemioloških mjera odvio na Žalu ribara prisustvovao je gradonačelnik Tomislav Klarić te direktorica TZ Grada Bakra Sonja Jelušić Marić, a cijeli događaj uveličala je Gradska straža Bakar.