Priča s place

Na riječkoj tržnici najviše tikvica: Manje i sjajnije su slađe

Katarina Bošnjak

Foto S. DRECHSLER

Foto S. DRECHSLER

Za sada su cijene par kuna više nego prošlo ljeto, pa se kreću između 14 i 16 kuna po kilogramu



Ljeto još službeno nije ni počelo, a već nam ga je dosta. Najčešća rečenica koju ste zasigurno čuli ovih dana vezana je uz žaljenje na vrućinu, pa se onda sa strane javi netko da ispravi: »Nije vruće, već je sparno« i tako u nedogled. No, na placi se nitko ne žali, bitno je da ima ljudi, a za vrijeme će se lako. Dapače, čini se kao da je tih par paviljona potpuno odsječeno od svijeta vremenskih pogodnosti ili pak nepogoda, osim možda kada kiša već rano ujutro poplavi ulice grada koji katkad teče.


U svakom slučaju, sada je na placi najviše tikvica, premda im sezona počinje tek u lipnju, može ih se naći na skoro svakome štandu, a za sada su cijene par kuna više nego prošlo ljeto, pa se kreću između 14 i 16 kuna po kilogramu što, ako u obzir uzmemo cijene drugih namirnica i činjenicu da se od dvije pametno pripremljene tikvice mogu pošteno najesti četiri osobe, i nije tako strašno.


Kada govorimo o pripremi tikvica, moramo početi od same kupovine za koju zlatno pravilo glasi da je manja tikvica slađa, a ako već želite u detalje, onda birajte i one sa što sjajnijom korom, a prava je sreća što je upravo sada period mladih tikvica kod kojih je vrlo teško pogriješiti pri biranju. Malo tko zna da tikvice u prehrani mogu zamijeniti kavu (mada opet zašto bi se itko odrekao kave) jer su odličan antioksidans, kao i izvor vitamina C, a tikvice bi mogle zamijeniti i tjesteninu, koje se također rijetko tko želi odreći, no dajte šansu špagetima od tikvica ako ste željni tradicionalnih jela s novim okusima.





Špagete od tikvica možete jesti u bilo kojoj kombinaciji u kojoj biste inače jeli tjesteninu, od klasičnog bolonjeza do pesto umaka. Tikvice na rezance možete izrezati nožem ili ribežom na koju god debljinu i dužinu želite, a nije ih potrebno guliti ukoliko ih dobro operete. Rezance možete jesti sirove, no možete ih i pirjati u tavi s maslinovim uljem ili kuhati u vrućoj vodi jednu do dvije minute – no oprezno, jer će se raspasti ako ih prekuhate. Ukoliko ih napravite previše, u hladnjaku mogu stajati dva do tri dana, a za to vrijeme stignete isprobati sve recepte koje inače pripremate s tjesteninom.