Europski izbori

Lista HDZ-a uvjerena u dobar izborni rezultat: Preko četiri milijarde kuna ulaže se u Rijeku i PGŽ

Damir Cupać

Foto R. Brmalj

Foto R. BrmaljRIJEKA – Prvoplasirani na listi HDZ-a na europskim izborima Karlo Ressler 17. dan kampanje došao je sa suradnicima u Rijeku i Primorsko-goransku županiju i poručio da njegova stranka vodi afirmativnu kampanju i da kandidati HDZ-a žele biti što bliže građanima.


– Nastojat ćemo ljudima pojasniti koje su prednosti članstva u Europskoj uniji. Možemo biti zadovoljni s onim što je napravljeno do sada, naročito u zadnje dvije i pol godine mandata vlade premijera Andreja Plenkovića. Prije svega kada je riječ o infrastrukturnim projektima. Iskorištenost europskih sredstava digli smo s devet posto na 65 posto. Preko četiri milijarde kuna se trenutno ulaže u projekte u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji. primjerice, stvoreni su svi uvjeti za gradnju ceste D 403 koja će povezati novi lučki terminal sa zaobilaznicom. Infrastruktura je važna, ali važan je i projekt Europske prijestolnice kulture koji ćemo promovirati zajedno s Rijekom. Bitna je i nizinska pruga prema Rijeci. Sve to ne bi bilo moguće napraviti bez znanja i iskustva, a to je ono što ima naša lista, izjavio je Ressler u stranačkim prostorijama na Jadranskom trgu 1. On je čestitao Dan Europe, poručivši da HDZ nema nikakvu dvojbu gdje Hrvatska pripada, ali da u isto vrijeme i te kako zna što su temelji i identitet.


– Važno je to reći upravo u Rijeci kao otvorenoj sredini, naglasio je Ressler.
Petoplasirana na listi HDZ-a Sunčana Glavak poručila je da za HDZ izazovi nisu prepreka i da će intenzivirati sve ono što se već događa u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji kada je riječ o projektima financiranim europskim sredstvima.


– Sljedeće godine projekt Europske prijestolnice kulture spojit će se s našim predsjedanjem Europskom unijom. Bit će to sjajno i za promociju Rijeke i za promociju Hrvatske, naše kulture, vrijednosti, gospodarstva i turizma. Bez pomoći Vlade projekt bi bilo jako teško realizirati, a podsjećam da je Vlada osigurala 10 milijuna eura, Ministarstvo turizma dva milijuna kuna, a Hrvatska turistička zajednica oko milijun kuna. Na ovom primjeru vidi se koliko je važna usklađenost lokalne, nacionalne i europske razine, ocijenila ne Glavak.


Predsjednik primorsko-goranskog HDZ-a i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković pozvao je sve građane da u što većem broju izađu na izbore 26. svibnja 2019. godine.


– Građani moraju shvatiti da su ovi izbori važni, a o čemu svjedoče svi riječki projekti koji se ostvaruju. Teško bi ih bilo ostvariti bez europskih sredstava. Bitno je i da se čuje naš glas u Europskom parlamentu. Izuzetno nam je važna podrška u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji u kraju u koji se ulaže oko četiri milijarde kuna. Za cestu D 403 osigurano je 70 milijuna eura, za šest lučkih projekata 140 milijuna eura, krenut ćemo s najznačajnijim infrastrukturnim projektom nakon Pelješkog mosta – to je nizinska pruga prema Rijeci, u lučke infrastrukture se ulaže oko 30 milijuna eura, a riječ je o 28 projekata. Osigurano je 100 milijuna eura za novu riječku bolnicu… Izlaskom na izbore podržat će se razvoj i omogućiti prosperitet Rijeke i Primorsko-goranske županije koje smo mi pokrenuli, zaključio je Butković.