'Komunikacija' kave i jela

HUG & PUNCH I KUKURIKU Kvarner – gastronomska regija koja nemoguće čini mogućim

Edi Prodan

Domagoj Trusić i Nenad Kukurin / Snimio Edi PRODAN

Domagoj Trusić i Nenad Kukurin / Snimio Edi PRODAN

Trusić je s jelima spajao razne vrste kave i njezine pripreme, sve do toga da je rižot direktno začinio, kao što se to inače čini s paprom, mljevenom kavom



​Pod dirigentskom palicom Nenada Kukurina, chefa koji je u Hrvatsku uveo fine dining pa ga se može smatrati jednim od utemeljitelja svih današnjih hrvatskih gastronomskih iskoraka od kojih su neki uokvireni i Michelinovim zvjezdicama, te Domagoja Trusića, ponajboljeg bariste na ovim prostorima, u restoranu Kukuriku u Kastvu održana je jedna od prvih hrvatskih prezentacija gastronomske komunikacije kave i jela koja u velikoj mjeri definiraju gastronomiju Kvarnera.


Iako je već uvodna sekvenca dovoljna da bi se shvatilo dalekosežnost susreta, prisustvo čelnih ljudi TZ Matulji i Kastva, Marijane Kalčić te Saše Brusića, kao i direktorice “krovne organizacije” turizma Primorsko-goranske županije Irene Peršić Živadinov i njezine prve pomoćnice Renate Vincek, jasno su dali do znanja da je susret u organizaciji Hug & Puncha, matuljskog hrama ekskluzivnih sorti kave i edukacijske radionice u kojoj se obrazuju budući baristi, i restorana Kukuriku nešto što će ostaviti traga u povijesti hrvatske gastronomije.



Intencija je naime jasna. Uz već danas ponajboljih 25 kilometara hrvatske gastronomije – tolika je naime duljina pravca čija je ishodišna točka kastavski Kukuriku, da bi se put nastavljao preko Fortice, Stancije Kovačići, Neba, Navisa, Plavog podruma, Bevande, Aristona,…sve do Zijavice u Mošćeničkoj Dragi – na kojima je najmanje dvadeset istinskih gastronomskih zvijezda, želja je da se taj prostor nastavi širiti i to na potpuno drugačijim osnovama. Prisustvo čelnih ljudi turističkih organizacija to je jasno naznačilo, dok će promjene koje uskoro dolaze od Kvarnera, pa i čitave Primorsko-goranske županije, učiniti istinsku gastroenološku posebitost Europe.





A kad je već tako, onda su Kukurin&Trusić, u organizacijskoj viziji Andreje Pančur, najznačajnije hrvatske gastro blogerice, pokazati i poslali poruku kako će Kvarner u buduće od nemogućeg činiti – moguće. Uz edukacijsku komponentu, Hug&Punch Luch pohodio je veliki broj specijaliziranih novinara i gastro influencera iz drugih dijelova Hrvatske, koju je o kavi održao Trusić, gastronomiji Kukurin, te o vinu Dejan Rubeša, sam prezentacijski dio spajao je jela i kavu. Najpopularniji jutarnji napitak koji se, u uobičajenoj percepciji, ne vezuje uz “slana” jela dolazio je u najrazličitijim formama – kao prateće piće, pa tako i vrlo zanimljivo spojen s tonikom, kao umak, čak i kao – začin rižotu. Iako u početku nepce šalje poruku – neee, ne kava i rižot s parmezanom, konačni efekt je začuđujuće kompaktan, u drugačijem kontekstu prilagođen novim, ali uvelike i očekivanim okusima. Trusić je s jelima spajao razne vrste kave i njezine pripreme, sve do toga da je rižot direktno začinio, kao što se to inače čini s paprom, mljevenom kavom. I baš zato, baš kao što su to poručili Trusić i Kukurin s vidljivim osmijehom potvrđivanja Irene Peršić Živadinov, Kvarner postaje gastronomska regija koja će od nemogućeg činiti moguće. Dakako, da bi se sklad prezentiran druženjem u Kukuriku mogao istinski transferirati u širinu kvarnerske gastronomije, potrebne su i korjenite promjene u bazi. Vrhunska gastronomija naime počiva na autohtonom namirnicama kojih istina ima ali su u najvećem dijelu danas silno nedostatne za ozbiljno cjelogodišnje poslovanje brojnih restorana. Iako ne kao izrečeno, dalo se i u tom elementu itekako naslutiti poruku: ne brinite, uskoro ide ne samo promjena na stolu nego i na – zemlji.