Vatrogasna mjera

Krenulo preuređenje prostora za smještaj još 96 riječkih mališana u jaslice

Ingrid Šestan Kučić

Grad će u ovu svrhu izdvojiti pola milijuna kuna. Dosad su pronađena tri dodatna prostora u DV-u Morčić, jedan u DV-u Sušak te četiri u Dječjem vrtiću RijekaKako je i najavila, zamjenica riječkog gradonačelnika Sandra Krpan proteklog je tjedna obišla sve objekte gradskih predškolskih ustanova s ciljem da se do početka rujna u postojećim vrtićima osposobe novi prostori za prihvat djece te da se na taj način smanji lista čekanja na kojoj je čak 329 jasličara.


Nova zapošljavanja


Rezultat tog pohoda po vrtićima pronalazak je dodatnih prostornih kapaciteta za 96 djece, a njihovo preuređenje već je započelo i prema procjenama do početka rujna Grad Rijeka će za tu svrhu izdvojiti do pola milijuna kuna.


– Dosad smo pronašli tri dodatna prostora u Dječjem vrtiću Morčić, jedan prostor u Dječjem vrtiću Sušak te četiri nova prostora u Dječjem vrtiću Rijeka, koji još nije do kraja pregledan jer predstoji obilazak objekata u zapadnom dijelu Rijeke.
Kako bismo problem riješili interventno unutar ustanova te da što više izađemo ususret roditeljima, otvaramo nove skupine u podcentrima Vidrice, i to dvije, te Kvarner, Veseljko, Mirta, Radost i također dvije skupine u novom prostoru na Kozali.


Sve će to biti jasličke skupine, a otvorili smo i tri dodatne skupine za djecu s teškoćama u razvoju. Tako su za djecu s poteškoćama iz spektra autizma u Potoku otvorene dvije skupine te jedna skupina u Maestralu.Svjesni smo da to nije rješenje i da će ostati još neupisane djece. Zbog toga nisam presretna, ali nastavit ćemo potragu za novim primjerenim prostorima u nekretninama koje su u gradskom vlasništvu.


Za prvih mjesec i pol dana mandata zadovoljna sam. Pored toga pripremamo i gradnju novog vrtića, najavljuje Krpan.


Taj novi vrtić bit će smješten na granici Krnjeva i Zameta u podnožju raskrižja Nova cesta – Ulica Vladivoja i Milivoja – Meštrovićeva ulica. Planirani kapacitet tog vrtića je stotinjak djece.


No s obzirom na površinu lokacije od oko 3.500 četvornih metara, kapacitet je moguće i povećati za još jednu jedinicu, početak gradnje planiran je u 2022. godini.


Dotad će se poduzimati vatrogosne mjere s kojima se već krenulo, a otvaranje novih prostornih kapaciteta značit će i nova zapošljavanja.– Sve to zahtijeva osiguranje dodatnih sredstava. Preuređenje pojedinih prostora već je započelo, a nakon toga krećemo i s narudžbom novog namještaja kako bi sve bilo spremno do 1. rujna i početka nove pedagoške godine, ističe zamjenica gradonačelnika.


Podizanje standarda


Obilazak vrtićkih objekata, dodaje, pokazao je i nužnost njihova unutarnjeg preuređenja te zamjenica gradonačelnika najavljuje aktivnosti i u tom smjeru, a sve s ciljem podizanja standarda u predškolskim ustanovama.


Iako trenutačna lista čekanja sadrži više od 400 imena djece čiji roditelji žele gradsku vrtićku uslugu, Krpan kaže da to još uvijek nije konačan broj.– Pravo stanje znat će se tek u rujnu jer prema praksi tek tada uplatom akontacije roditelji potvrđuju upis djeteta. Tako da trenutačno zapravo još uvijek ne znamo koliko je točno ostalo neupisane djece, ali jasno je da ih ima, navodi Krpan.


Aktualni brojevi


Dosad je u dječjim vrtićima grada Rijeke svoje mjesto našlo ukupno 3.010 djece. Najveći broj djece upisan je u Dječji vrtić Rijeka, njih 1.990, od čega je 441 dijete upisano u jaslice, a 1.549 djece u vrtićki program.


U Dječji vrtić More upisano je ukupno 514 djece, od čega 400 djece u vrtićke, a 114 u jasličke skupine, dok je u Dječji vrtić Sušak upisano ukupno 506 djece, od čega ih je 408 upisano u vrtićke te 98 u jasličke skupine.


Na listi čekanja je 329 djece s prvenstvom upisa, što znači da je riječ o djeci čija su oba roditelja zaposlena i mahom se radi o djeci jasličke dobi, a tomu treba dodati još 146 djece čiji su jedan ili oba roditelja nezaposleni i nisu našli mjesto u vrtiću te nemaju pravo prvenstva upisa iako žele da im dijete pohađa vrtić.